Daca urmariti activitatea de pe pagina de Facebook sunteti deja la curent cu faptul ca luna aceasta particip la campania lansata de Oana si Diana pe site-ul lor, “Savori Urbane“. Intitulata “Savori Urbane prezinta “Shan’shi – The Asian Connection”, campania isi propune sa sa testeze apetitul publicului roman pentru “exotic food”, mai exact, gama de produse asiatice Shan’shi.
In cadrul acestei campanii, la care mai participa alti 11 blogeri culinari o sa am placerea sa gatesc cu diferite produse marca Shan’shi pe care le puteti gasi si voi in marile supermarketuri cum sunt Cora, Auchan, MegaImage, etc, si care sunt specifice bucatariei asiatice: lapte de cocos, orez basmati, taietei din orez, condimente si sosuri create special pentru pregatirea mancarurilor la wok, etc. Produsele le puteti si voi vedea in poza de mai jos iar mai multe detalii despre ele gasiti pe site.
Eu am ales sa incep cu o reteta simpla dar extrem de gustoasa, peste asteptarile noaste de gustoasa as spune, membri familiei mele cerand deja repetarea in regim de urgenta a acesteia. Este vorba despre o reteta de frigarui de pui gatite in stil asiatic dar cu influente europene. As fi spus ca sunt frigarui de pui Satay, o reteta specifica bucatariei thailandeze insa cum sunt facute la cuptor si nu pe gratar, si cum am folosit si bacon in reteta, duce cu gandul la retete specifice bucatarilor europene.
Insa sosul in care au stat la marinat si apoi in care le-am gatit este facut cu ingrediente specifice bucatariei asiatice: ghimbir, lemongrass si lapte de cocos si clar fac din aceasta reteta una de inspiratie asiatica. Banuiesc inca ca, daca urmariti deja constant cum gatesc nu va suprinde aceasta combinatie, dat fiind ca stiti ca sunt fan al bucatariei asiatice dar imi si place sa gatesc combinand retetele si lasand inspiratia sa dicteze. Dar sa nu va mai tin de vorba si sa trecem la treaba adica sa va spun cum am facut aceste frigarui de pui in sos de lapte de cocos care merg foarte bine avand alaturi o garnitura simpla de orez basmati (tot de la Shan’shi).
Reteta de frigarui de pui in sos din lapte de cocos
- Ingrediente pentru reteta de frigarui de pui in sos din lapte de cocos
un piept de pui fara os (aproximativ 400 de grame)
100 de grame de bacon crud (feliat)
pentru sos/marinata:
doua linguri de lapte de cocos (eu am folosit marca Shan’shi)
trei linguri de ulei de masline
doua linguri de sos de peste
doua catei de usturoi
o bucata de de radacina de ghimbir de cca 5 cm
o jumatate de lingurita de lemongrass
un sfert de lingurita de piper alb
sapte bete de bambus pentru frigarui
pentru garnitura:
orez basmati de la Shan’ Shi gatit simplu, fiert
- Mod de preparare pentru reteta de frigarui de pui in sos din lapte de cocos
- Taiem pe lungime pieptul de pui in fasii late de aproximativ un deget
- Batem usor fasiile cu batatorul pentru snitele
- Curatam usturoiul si ghimbirul si le radem pe razatoarea mica
- Pregatim marinada astfel: amestecam intr-un castron laptele de cocos, uleiul, usturoiul, ghimbirul, si restul de condimente si amestecam bine totul, rezultand in final o crema omogena
- Punem fiecare fasie de piept de pui pe betele de bambus intepandu-le din loc in loc in forma literei S pana cand umplem cate un bat. Mie mi-au incaput cate doua fasii pe un singur bat de frigarui.
- Dupa ce am terminat de “impletit” fasiile de piept de pui infasuram peste fiecare frigarui astfel formata cate o fasie-doua de bacon urmarind ca pieptul de pui sa fie tot invelit in bacon
- Ungem frigaruile astfel infasurate cu marinada din lapte de cocos pregatita mai devreme, le punem impreuna cu aceasta intr-un vas (eu am folosit de yena) si le dam la rece pentru macar jumatate de ora
- O data timpul pentru marinare trecut scoatem frigaruile din frigider si le asezam pe marginile vasului de yena in care au stat la marinat si le dam la cuptorul incins la 190 de grade, pe treapta de sus a cuptorului spre a se rumenii. Le lasam la cuptor timp de maxim 20 de minute. Eu am folosit un piept de pui de la un cocos crescut la curte drept urmare timpul de gatire a fost mai mare. In cazul in care folositi piept de pui din comert acesta va fi mai mic, aproximativ 10-15 minute, in functie de fragezimea lui. Oricum fasiile fiind subtiri, carnea se va gati repede.
- Dupa ce trece timpul estimat, scoateti o frigaruie din cuptor si intepati-o putin cu furculita ca sa va dati seama daca este facuta carnea. Daca este gata scoateti vasul din cuptor si serviti frigaruile alaturi de o garnitura din orez basmati simplu (marca Shan’Shi, de exemplu), peste care puneti putin si din sosul de la frigarui. Nu o sa regretati, va garantez ;)
Pofta buna sa aveti!
Nota: Poti castiga si tu un set complet de ingrediente Shan’shi, un wok si setul aferent de ustensile, adica exact ce am primit si eu pentru testare in campanie, daca te inscrii cu un comentariu pe pagina oficiala a campaniei de la Savori Urbane
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti e retelele sociale. Multumesc!
sa stii ca abia acuum o citesc cu atentie reteta; este super si o s-o fac dupa ce trece campania! …si cand o sa am musafiri ca arata impresionant ;)
:) Multumesc, Didi :)
Musai sa o incerci. Sa stii ca e tare gustoasa si se face si usor :)
Apetisante frigaruile!
Multumesc pentru aprecieri, Cerulina! :)
super reteta ta! imi place deja muult-mult! spune-mi si mie, avem sos de peste in pachet, sau ai luat tu, separat? si lemongrassul? parca nu mai am rabdare pana ajunge pachetul si la mine :)
Ma bucur ca iti place :)
In pachet sunt alt fel de sosuri si condimente. Ai sa vezi! ;)
Eu am inceput timid sa le testez si de aceea am ales doar orezul si laptele de cocos. Urmeaza si alte retete, acum ca am prins curaj. :)
simplu si gustos,trebuie incercat
Alina, daca iti place mancarea asiatica chiar sa incerci sa faci si tu. Sunt tare bune. Nu le laud doar pentru ca le-am facut eu :))) Ghimbirul, lemongrassul si laptele de cocos dau un gust deosebit acestui fel de mancare ;)
Vreau si eu, macar una! Ador mancarea asiatica, dar acasa nu am facut niciodata. Nu inca! ;)
Iti trimit prin posta. Dar trebuie sa mai fac. Acum s-au terminat pe nerasuflate si de ar mai fi fost! :)
Sa faci si tu acasa. Nu e greu deloc :)
Ce combinatie reusita ai facut! Fusion. Cred ca sunt foarte gustoase frigaruile acestea. Am sa le incerc si eu.
Multumesc, Oana!
Sunt intr-adevar foarte gustoase. Mi-ar placea sa incerci reteta si sa imi spui parerea dupa ce le gusti :)