Din alimentatia noastra, care trebuie sa fie diversificata, un loc important ar trebui sa fie ocupat si de catre diferitele tipuri de nuci si seminte. Sunt foarte multe tipuri de seminte pe care le putem consuma atat pentru gustul lor bun cat si, mai ales pentru beneficiile pe care consumul acestora le aduce sanatatii noastre. Astfel, din alimentatia noastra nu ar trebui sa lipseasca seminte precum: semintele de susan, de in, de dovleac, care se gasesc usor si sunt accesibile ca si pret dar si seminte cum sunt cele de chia despre care la noi s-a aflat mai recent ca daca le consumam avem doar de castigat.
Astazi m-am gandit sa scriu pe scurt, cateva cuvinte, despre trei tipuri de seminte pe care le includ des in alimentatia familiei mele: seminte de in, de dovleac si de susan. Despre semintele de chia v-am scris deja in alt articol si in viitor voi incerca sa va spun cateva cuvinte si despre semintele de canepa de mac, de floarea soarelui, de chimen, etc. Sunt multe de spus despre beneficiile semintelor comestibile si de aceea e bine sa le luam pe rand :)
Trei tipuri de seminte si beneficiile lor
1. semintele de in au fost apreciate pentru proprietatile lor inca de pe vremea grecilor si romanilor. Ele au in compozitie, printre altele: glucide, celuloză, proteine, săruri de potasiu şi magneziu, ulei, vitamine E, F, mucilagii, lipide formate din acizi graşi mononesaturaţi (acid oleic) şi polinesaturaţi (acid linoleic şi linolenic), glicozide cianozidice, etc.
Fiind bogate in acizi grasi Omega-3, consumul acestora scade vizibil colesterolul si previne aparitia tensiunii arteriale. Au de asemenea si proprietati anti-inflamatorii, care pot sa mentina o inima sanatoasa si pot scadea riscul aparitiei artritei si a Parkinsonului.
Printre altele, sunt cunoscute a fi de ajutor in combaterea constipatiei si hemoroizilor, insa, atentie, doar daca se consuma sub forma de faina sau sunt inmuiate in prealabil. Acestea conţin mucilagiu, care “captuseste” si apoi calmează mucoasele iritate ale sistemului digestiv.
Consumul lor inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere iar daca adaugam putina zeama de lamaie intr-un decoct facut din seminte de in acesta va fi de ajutor si in cazul pietrelor la rinichi, inlaturand si impiedicand formarea acestora.
* Reteta cu seminte de in: crochete din concopida si seminte de in
2. semintele de dovleac sunt bogate in minerale precum magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, carotenoizi si vitamine, aminoacizi cum este triptofanul, acizi grasi omega-3, antioxidanti si fibre, lecitina, rezine si enzime cu rol antihelmitic, etc
Un sfert de cana de seminte de dovleac contine aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de magneziu cu rol in sinteza ARN si ADN, formarea adecvata a oaselor si dintilor, relaxarea vaselor de sange si a sistemului nervos.
De asemenea 14 g de seminte de dovleac contin 1 mg de Zinc, mineral care este important pentru imunitate, cresterea si diviziunea celulara, somn, buna dispozitie, sanatatea ochilor si a pielii, regularizarea insulinei dar si pentru sustinerea functiei sexuale masculine.
Sunt cunoscute din vechime pentru proprietatilor lor de a inlatura viermii intestinali, vindecarea gutei si a durerilor de articulatii dar si pentru optimizarea digestiei, a lactatiei, sau pentru tratarea cistitei.
* Reteta cu seminte de dovleac: colacei si paine din aluat cu suc de rosii si seminte de dovleac
3. semintele de susan sunt si ele cunoscute si apreciate ca si medicament inca de acum 3600 de ani, din vremurile Egiptului antic. Ele sunt bogate in proteine, substanţe grase, vitaminele B, D, E, F, ulei in cantitate mare, până la 65% iar uleiul conţine doua substante specifice (sezamol şi sezamolin), fitosterine, esteri şi alcooli.
Consumul de seminte de susan precum si a uleiului de susan are un efect emolient, antianemic, laxativ si chiar puternic afrodisiac natural. Despre faptul ca sunt benefice a fi consumate pentru tratarea bolilor respiratorii, a afectiunilor intestinale cum sunt diareea si dizenteria, in dereglarile iclului menstrual precum si in cazul infectiilor urinare se stie inca din cele mai vechi timpuri. Consumul acestora mai pot alina suferiinte cum sunt hemoroizi, constipatiile si indigestiile, afirmandu-se chiar ca ar fi de ajutor in tratarea unor boli grave cum ar fi neuroparaliziile
Bogate in cupru ajuta, consumul acestora ajuta la absorbita fierului in organism contribuind astfel, indirect la prevenirea si tratarea anemiei dar si, alaturi de mangan, la mentinerea densitatii osoase, consumul acestora fiind benefic bolnavilor de artrita reumatoida.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile consumului de seminte de in, de dovleac si de susan. Daca va intereseaza subiectul o sa incerc sa scriu despre fiecare in parte cu informatii mai detaliate. Lasati doar un mesaj mai jos ca sa stiu acest lucru. :)
* Reteta cu seminte de susan: salata cu legume si mix de seminte
Voi ce alte beneficii ale consumului acestor seminte mai stiti?
Iuliana says
Nu-mi lipsesc din casa si mai ales din salate sau din mixul de cereale pentru micul dejun!
Ioana says
Buna, m-ar interesa beneficiile tuturor semintelor, mai ales ale celor de susan care imi plac foarte mult. Sunt intr-o perioada in care vreau sa imi modific putin (mai mult) alimentatia si orice informatie din surse sigure imi este de ajutor. Multumesc
O sambata placuta.
Claudia V says
Oana, multumesc pentru sugestie.
O sa ma documentez si o sa revin cu articole mai complexe referitor la beneficiile consumului de seminte de in, susan si dovleac :)
O sambata placuta si tie!
Oana Dumitrescu says
as dori sa stiu retete in care putem folosi aceste seminte . multumesc
Claudia V says
Oana, daca dai clink pe cuvintele subliniate cu rosu, din text o sa te duca la cate o reteta in care am folosit aceste seminte.
O sa modific totusi textul ca sa fac aceste retete mai vizibile.
Multumesc pentru sugestie :)