In bucataria mediteraneana exista multe retete de mancare deosebit de gustoase pe care, din pacate noi, romanii nu prea le preparam. Si aici ma refer la retele cu fructe de mare. Nu ne tenteaza poate si pentru ca nu stim sa le pregatim si credem ca este greu sa le facem. Insa multe retete, cel putin cele de paste sunt foarte usor de facut daca tinem cont de anumite reguli (aici ma refer mai mult la reteta de paste cu caracatita de azi)
Nici eu nu stiam cum se pregateste o caracatita dar, cum sunt curioasa din fire am zis ca trebuie macar sa incerc. Acum exista la indemana noastra multe informatii accesibile. Trebuie doar sa dorim sa le cautam si gasim ce ne intereseaza. Asa ca m-am bazat pe prietenul Google si de data asta. Si daca decizia de a cumpara caracatita am luat-o rapid si fara sa stiu prea multe despre cum se pregateste caracatita recunosc ca mi-a luat ceva timp sa ma documentez despre asta.
La inceput am fost si indecisa. Nu stiam nu numai cum sa le pregatesc ci nici ce reteta ar fi mai potrivita sa incerc. M-am oprit totusi la niste paste cu caracatita pentru ca luasem doar patru bucati de caracatita baby doar in ideea sa testez si sa vad daca ma pricep sa o fac si daca imi place.
Mi-a placut si inca foarte mult asa ca imi doresc sa repet nu neaparat reteta asta de paste cu caracatita ci tentativa de a gati caracatita pentru ca se poate consuma si gatind o reteta de salata cu caracatita sau frigarui de caracatita.
Asa ca, daca mergeti la cumparaturi si privirea va este atrasa de micile baby caracatita merita sa va luati cateva ca sa vedeti cat de buna este carnea de caracatita. Chiar mai gustoasa decat de cea pui, as zice eu ;) Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va zic cum am facut eu pastele.
Reteta paste cu caracatita si sos de rosii cu capere
-200 grame de caracatita baby congelata
-250 grame de bulion sau suc de rosii
-o mana de patrunjel
-doua linguri de capere
-trei linguri de zeama de lamaie
-doi catei de usturoi
-doua linguri de ulei de masline
-sare, piper dupa gust
-200 grame de paste
- Mod de preparare:
- Decongelati caracatita si o scurgeti de apa. Daca are ochi sau nu este curatata va trebui sa faceti voi aceasta operatiune
- Oparim caracatita in apa fierbinte in care am adaugat doua linguri de lamaie, prin scufundare in apa pentru cateva secunde.
- Intr-o tigaie adaugam doua linguri de ulei de masline, le incalzim usor si adaugam usturoiul pe care il lasam sa se caleasca un minut, doua
- Adaugam bulionul, caperele, patrunjelul, o lingura de zeama de lamaie si potrivim de sare, piper.
- Adaugam si caracatita oparita in prealabil si o lasam sa fiarba in sucul de rosii timp de zece minute-un sfert de ora.
- Intre timp fierbem si pastele conform instructiunilor de pe pachet.
- Cand pastele si sosul sunt gata, scurgem pastele, adaugam sosul peste ele si amestecam totul
- Servim calde.
Vi se pare asa de complicat? Eu zic ca nu ;)
Tips&Trics: Trebuie sa fiti atenti la timpul de fierbere al caracatitei deoarece daca o fierbeti prea mult aceasta devine tare si nu mai e la fel de gustoasa. Cu cat caracatita este mai mare cu atat si timpul de fierbere al acesteia creste.
Pofta buna sa aveti!
Joho says
Orice cumparati Congelat egal teapa 30% minimum… La raioanele de peste se gaseste fie proaspata fie decongelata, ok ambele variante . Orice caracatita insa se fierbe ( corect – 10 minute / 100 de grame) in vin + ulei de masline proportie 1:1 . Ok, puteti trisa cu putina apa (30%) . Spor !
Claudia V says
Joho, nu zic ca nu o fi teapa insa eu de asta am gasit si cum am vrut caracatita mi-am cumparat cu riscul de a nu ramane mai nimic in farfurie dupa dezghet :)
Multumesc pentru informatii :) Parerile sunt impartite si in ce priveste pregatirea ei deci…stii tu cum se zice, “cate bordeie, atatea obiceie”.
Eu am pregatit-o dupa informatiile pe care le-am gasit si mi-a placut cum a iesit.
Data viitoare o fac sigur dupa indicatiile tale :)
Iuliana says
Eu nici nu stiam ca se gasesc si la noi baby-caracatite. De unde le-ai luat? Foarte faina reteta, daca gasesc, caracatite o incerc si eu.
Claudia V says
Gasesti, cred la orice supermarket mare. Eu le-am luat de la Cora de la raionul congelate care se vand vrac ;)
Sa faci neaparat ca sunt tare bune :)