Cum vopsim ouale rosii in mod natural
In anii din urma am mai incercat si alte metode dar fara succes, culoarea oualor ramanand neschimbata desi se spune ca s-ar vopsi si cu vin, ceapa rosie, ceai de urzica, boia de ardei, etc.
Ei bine, metoda aceasta de vopsire a oualor rosii este o metoda traditionala folosita din batrani. Imi aduc aminte cum bunicii mei foloseau tehnica asta a vopsitului oualor cu ajutorul diferitelor frunzulite puse intr-un ciorap. Insa nu reuseam sa mi aduc aminte si cum colorau ouale.
Asa ca anul acesta am testat metoda de vopsit ouale rosii despre care am vorbit in articolul de pe celalalt blog, Lecturi de Mamica. Iar rezultatul a fost cel pe care il vedeti in imagine ouale au chiar o neasteptata si frumoasa culoare rosie.
Dar sa nu mai lungim vorba si sa va spun cum sta treaba adica cum vopsim ouale rosii in mod natural.
Avem nevoie de: coji (foi) de ceapa stranse in prealabil, apa, otet, oua, soseta (ciorap) de nylon, o bucatica de slanina
Iata cum procedam:
- Cu o seara inainte am spalat bine ouale cu apa si putin detergent.
- Am pus foile de ceapa si ouale intr-o oala cu apa rece si putin otet si le-am lasat la temperatura camerei pana a doua zi (aproximativ 12 ore)
- A doua zi am cules cateva frunzulite mici de plante din gradina si am sacrificat o pereche de sosete din naylon, taindu-le in bucati egale.
- Am scos ouale din apa si cand m-am uitat la ele am fost surpinsa sa constat ca erau deja colorate intr-un rosu rozaliu semn ca ceapa deja le daduse din culoare.
- Am pus pe unele oua frunzulitele mici culese in prealabil iar pe altele frunzele de ceapa care statusera peste noapte in apa.
Vezi mai jos, in format video, varianta rapida de vopsire
- Am invelit fiecare ou in bucatile de ciorap si le-am legat cu ajutorul unei ate la fiecare capat. Aceasta este o operatiune un pic mai dificila si daca va grabiti ar fi bine sa va mai ajute si altcineva sa le legati.
Dupa ce toate ouale au fost astfel pregatite le-am pus inapoi in oala cu apa rece si coji de ceapa si am pus oala la foc pentru un sfert de ora, 20 de minute.
- Dupa ce am oprit focul am mai lasat putin ouale sa stea in apa fierbinte cu coji de ceapa.
- Dupa ce s-au racit putin, cat sa le pot tine in mana, am scos ouale, am desprins frunzele si ciorapul si am constatat cu bucurie ca am cele mai frumoase oua rosii vopsite in mod natural.
- Iar ca sa le fac sa straluceasca le-am uns cu o bucatica de slanina (puteti folosi si ulei), exact cum imi aduca aminte ca faceau bunicii mei cand terminau de vopsit ouale de Pasti.
Si ca sa testez si mai departe puterea de vopsire a decoctului din foi de ceapa am continuat experimentul. Ouale de prepelita pe care le vedeti in imagine sunt si ele vopsite cu acelasi decoct.
Dupa ce am scos ouale de gaina din decoct mi-a venit ideea sa le pun si pe cele de prepelita pe care tocmai le terminasem de fiert. Le-am lasat aproximativ jumatate de ora, cat cat s-a racit apa de tot si…surpriza…ouale de prepelita s-au colorat si ele in rosu desi nu au fiert in solutia respectiva!
Acum stau si ma intreb la ce ne mai folosesc atatea vopsele pline de chimicale din comert cand avem la indemana simpla si banala foaie de ceapa care sa ne fie de ajutor.
Vezi aici mai multe retete si idei pentru masa de Pasti
Asa ca, dragii mei, nu mai cumparati vopsele din comert. Vopsiti ouale traditional, in culoarea rosie si prin metode naturale. Este mult mai simplu, mai putin costisitor si nu in ultimul rand mai sanatos!
Daca totusi doriti ceva netraditional si vreti sa faceti si o activitate impreuna cu cel mic, de exemplu, va pot recomanda alte cateva idei despre cum sa colorati, tot natural, ouale pentru Paste, dar folosind culori si materiale diverse, idei pe care le gasiti in articolul: “Cum coloram ouale pentru Paste?“
De asemenea, daca vreti sa obtineti si alte culori, tot folosind vopsirea naturala, puteti vedea aici cum se pot vopsi ouale cu ajutorul verzei rosii si a sfeclei rosii.
Si nu uita! Te astept si pe grupul de Facebook ”Lecturi si Arome” – click aici pentru inscriere – locul in care discutam ca intre prieteni despre retete, ingrediente, carti de bucate, calatorii culinare si orice altceva ne face placere.
Spor sa aveti!
Chiar asa vopsesc ouale de mai multi ani.
Si eu de o bucata de vreme doar asa. Si mi se pare foarte ieftin si foarte comod :)
Foarte buna idee, Claudia! In fiecare an imi propun si eu sa vopsesc ouale dupa metoda traditionala, cu frunzulite in ciorap, dar niciodata nu am starea/timpul necesar. Dar sa stii ca articolul tau mi-a dat asa un sentiment de incurajare, sa incerc si eu.
:) Ma bucur ca am reusit sa te incurajez. Astept rezultatul ;) Spor la treaba! )
Si eu le vopsesc in fiecare an cu coji de ceapa si imi ies foarte bine. Cred ca e o metoda mai sanatoasa decat cu vopsea.
Da! Mult mai sanatoasa si chiar foarte usor de facut asa.
Claudia, ai folosit oua albe? Frunzele de ceapa au fost de la ceapa maro sau rosie?
Uite ca nu imi aduc aminte daca toate ouale era cu coaja alba sau nu. Dar poti vedea in poza ca s-au colorat si cele de prepelita care sunt inchise la culoare. Si culmea e ca pe astea le-am pus la sfarsit si de curiozitate :)
Eu am fost foarte incantata de rezultat si anul asta fac la fel. Deja am inceput sa strang foi de ceapa.
Ceapa era din cea rosie. Am inteles ca ies si din ceapa galbena, bineinteles de culoare galben asa ca anul asta incerc aceeasi metoda si cu foi de ceapa galbena :)
Multumesc Claudia :)
Cu placere, Cerasela. Sa imi spui daca ti-au iesit in cazul in care le faci asa :)
Claudia, cam cate coji de ceapa ai folosit? Eu am incercat cu sfecla rosie si a fost un esec total.. :(
Carmen, nu mai tin minte exact si imi pare rau ca anul trecut nu am dat importanta acestui aspect. Nu imi aduc aminte nici cate oua am vopsit in total dar nu au fost mai mult de zece si nici foitele de la mai mult de un kg de ceapa rosie pentru ca de obicei nu tinem in casa cantitati mari de ceapa.
O sa vopsesc acum iar si o sa notez mai exact si cantitatile dupa care fac un update :)