Descrisa ca o fuziune intre rafinamentul Asiei Centrale, Orientului Mijlociu si bucatariei din Balcani, bucataria turceasca este in mare parte mostenirea bucatariei otomane si a reusit sa influenteze si bucatariile tarilor invecinate, printre care si tara noastra. Cred ca sunt putine persoanele care nu stiu inca faptul ca traditionalele noastre sarmale eu la baza, de fapt o reteta din bucataria turceasca. Si asta ar fi doar unul dintre exemple.
Bucataria turceasca cuprinde retete culinare care difera de la o zona la alta in functie de traditii si geografie. Astfel, in sud traditionale sunt retetele de kebab, baklava si kadayif, in partea estica specifica este folosirea maslinelor si a uleiul de masline, pe coastele Marii Negre se consuma mult peste si porumb iar legumele si verdeturile sunt nelipsite din partile Turciei invecinate cu Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Marmara iar specialitati precum keskek, manti si gozleme isi au originea in centrul Anatoliei.
Legume precum fasolea, rosiile, ardeii si in mod special vinetele, care sunt emblematice pentru bucataria turceasca reprezinta pricipalele ingrediente folosite in aceasta bucatariei. De asemenea, in deserturi specific este folosirea fisticului, nucilor si a migdalelor iar folosirea la aproape orice masa a iaurtului nu mai surprinde pe nimeni. Una dintre bauturile traditionale, specifice Turciei este Ayran-ul, o bautura facuta din iaurt amestecat cu apa si sare.
Multe ar fi de spus despre bucataria turceasca dar daca doriti sa aprofundati subiectul gasiti pe internet o sumedenie de alte informatii. Asa ca eu ma opresc aici cu parte de cultura generala ce insoteste aceasta reteta si trec la fapte.
De ce v-am vorbit de bucataria turceasca? Pentru ca luna asta i-a venit randul sa fie pusa in centrul atentiei la provocarea “TheFoodConnection ” lansata de fetele de la Savori Urbane (Oana si Diana). Gazdele lunii si cei ce vor aduna la un loc toate retetele de la bloggeri participanti la provocare sunt Cosmin si Diana (simplusibun.ro). Gasiti deci, la ei pe blog alte cateva amanunte despre bucataria turceasca precum si, in timp, pana la sfarsitul lunii, intreaga colectie de retete turcesti.
Pentru aceasta provocare am ales sa fac un desert simplu si gustos. O prajitura turceasca cu iaurt. Una simpla, cu faina. Pentru ca mai sunt si altele cu gris. Nu am testat-o inca dar acesta reteta de prajitura turceasca cu iaurt de astazi va pot spune ca a avut asa un succes ca pana sa ajung sa o public pe blog am facut-o deja de doua ori. Era si normal sa fie asa pentru ca e de inspiratie marca Gordon Ramsey. Reteta originala o puteti gasi in cartea lui “Bucatariile lumii” doar ca eu am mai modificat-o putin asa cum imi sta obiceiul :) Eu zic sa o incercati si api sa reveniti cu un comentariu sa imi spuneti daca va placut ;)
Reteta de prajitura turceasca cu iaurt
- Ingrediente pentru reteta de prajitura turceasca cu iaurt
4 oua
400 grame de iaurt
60 de grame de faina
trei linguri de zahar
coaja rasa de la o lamaie
doua-trei linguri de zeama de lamaie
un strop de sare
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura turceasca cu iaurt
- Separam albusul de galbenus.
- Intr-un castron amestecam zaharul cu galbenusul si le batem putin impreuna cat sa se dizolve zaharul si sa se formeze o crema.
- Adaugam iaurtul, coaja de lamaie, zeama de lamaie si apoi faina si amestecam bine.
- Intr-un alt castron batem bine albusurile impreuna cu un strop de sare pana cand devin o spuma foarte tare care nu se desprinde de castron.
- Incorporam, cu miscari usoare, de jos in sus, albusurile in compozitia de iaurt si oua.
- Punem compozitia rezultata intr-o tava rotunda de silicon de 23 cm diametru (sau o tava obisnuita dar unsa cu ulei si tapetata cu faina) si dam la cuptor, la 150 de grade pentru aproximativ 50-60 de minute, in functie si de cum coace cuptorul. Prajitura este coapta atunci cand incepe sa se rumeneasca deasupra.
- Dupa ce s-a copt, oprim facut si o mai lasam inca cinci minute sa stea in cuptor cu usa deschisa dupa care o scoatem si o lasam la racit cateva ore bune pentru a o putea taia usor. Prajitura avand o compozitie asemanatoare unui soufle se va lasa dupa scoaterea din cuptor asa ca sa nu intrati in panica. Este normal sa se intample asa ceva. Acest fapt insa, nu ii stirbeste cu nimic din gustul ei deosebit.
- O servim simpla sau cu putin sirop (de liliac, de papadie, sau de fructe)
Pofta buna sa aveti!
virgil says
deci mie mi-a iesit cu iaurtul depus la fund fara fund de aluat adica…am cam respectat toate conditiile si iaurtul era de tara adica chisleag din lapte nefiert, poate s-a coagulat altfel si s-a lasat mai greu? Bizar…
Claudia Vasilache says
Da, e posibil sa fie din cauza iaurtului. Iaurtul de casa, chisleagul, e mai ”greu”, mai ”dens” nu ca cele din comert. Poate mai incercati cu unul din comert. Pana acum sunteti singurul care a spus ca nu i-a iesit prajitura….
Monica says
Bună ziua, se poate înlocui în totalitate faina cu gris?
Claudia Vasilache says
Nu am incercat si varianta cu gris dar stiu ca se p oate. Daca incercati asa, sa folositi o cantitate mai mica de gris, nu cata faina este in reteta. Daca iese si asa va rog sa reveniti cu un alt comentariu ca sa stim si noi :)
Geanina says
Hristos a înviat! Va mulțumesc pentru rețetă.. Asta a fost pasca noastră anul acesta! Sănătate!
Claudia Vasilache says
Adevarat a Inviat! :) O idee minunata! Nu m-am gandit ca ar putea fi folosita ca si pasca :) Multumesc pentru ca mi-ati spus :) Sarbatori binecuvantate!
Carmen says
Cat zahar se foloseste la aceasta reteta?
Claudia Vasilache says
Pai… cat scrie in reteta…adica 3 linguri. Atat a fost suficient pentru noi dar daca va place mai dulce sa puneti mai mult zahar!
Ramona says
Am respectat reteta (zic eu), dar nu mi-a iesit deloc ca in poza. Mi-a iesit mai buna cred :D Nu stiu sigur ce i-am facut, dar nu s-a lasat deloc. A iesit foarte pufoasa si rotunda, cu o consistenta minunata. Poate depinde si de iaurt. Sau poate de timpul de mixare. Am lasat sa bata destul de mult galbenusul cu iaurt pana am inglobat albusul. In momentul in care am adaugat albusul nu am insistat la amestecat. Am invartit de sus in jos cu o lingura de lemn pana a parut omogen. Aluatul era foarte spumos cand l-am turnat in tava. A fost nevoie sa-l nivelez. Oricum am refacut-o deja de vreo 5 ori si mi-a iesit la fel, fara fructe, cu fructe si cu fulgi de ciocolata. A devenit o favorita in casa :D In curand poze la mine pe blog pentru comparatie. Multumesc mult pentru reteta! <3
Claudia V says
Cu placere! Sa va fie de bine ;)
Ma bucur ca ti-a placut si ti-a iesit mai buna decat mi-a iesit mie.
Eu am o problema cu cuptorul :( Nu mentine temperatura constanta.
Ce fel de cuptor ai, de curiozitate? Pe gaz sau electric.
Eu am pe gaz, abia cumparat si imi pare rau ca nu mi-am luat unul electric.
Regleaza mai bine temperatura. Si prajituri de acest gen sau cheesecake-urile ies perfecte.
Astept poze :)
Ramona says
Cuptorul e normal, de aragaz pe gaz. Am copt la 150 de grade ce-i drept cam 80 de minute. Tava e teflonata, fără hârtie de copt, doar unsa. Nu s-a ars deloc pe fund, dar i-a luat mult sa se rumenească deasupra. N-am vrut sa risc sa cresc temperatura. Și n-am deschis deloc ușa de la cuptor pana la sfârșit. Am urmărit doar prin geam.
Claudia V says
Ai noroc cu el daca mentine constanta temperatura.
Eu m-am trezit odata, in timpul coacerii ca de la 180 s-a dus la 200 :(
S-a facut ea aveam eu acolo si a fost comestibil :))
Poate ar trebui sa ii pun o placa ceva, ca sa isi mentina temperatura constanta in ciuda fluctuatiilor de gaz.
rudia says
ah! Și asta merge făcută azi! Îmi dai de lucru văd! :-D
Claudia V says
Da, da! Asta e si intentia mea, sa mobilizez lumea ca sa gateasca acasa mai des :)
Maria Udrea says
Am sosit sa-mi savurez cafeaua lecturand prajitura ta!
Simpla, dar tare buna!
Claudia V says
Multumesc de vizita, Maria!
Ce bine ca nu mi-am baut singura cafeaua in dimineata asta ;)
Da, e simpla si buna prajitura. Asa cum imi place mie :p
Iuliana says
Tare-mi plac prajiturile cu iaurt. Au o consistenta deosebita. Eu de obicei le pun si fructe, nu stiu daca turcii obisnuiesc. Probababil ca asa cum ai spus tu, ei le prefera servite cu siropuri foarte dulci.
Claudia V says
Da, asta a lor, asa traditionala e fara fructe dar daca punem si fructe sigur e mai buna. :)
Ei prefera fructele in … sirop :))
Ana says
Foarte bună a ieșit! Am făcut cu iaurt gras 10%. Mulțumesc pt rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut :)