Turtă dulce la tavă cu miere. Turtă dulce moale.
Rețetă de turtă dulce la tavă. Prăjitură turtă dulce, la tavă.
Cărui copil nu îi place turta dulce? Sau câți dintre copiii ajunși adulți pot afirma că aceasta nu a rămas în preferințele lor și odată cu trecerea anilor. Cred că puțini, așa că, atunci când vin sărbătorile de iarnă în mai toate casele, Moș Crăciun este întâmpinat, pe lângă alte prăjiturele și fursecuri, evident, cu o porție de turtă dulce.
Aceasta este cel mai des întânită sub formă de fursecuri iar dacă ești fan fursecuri îți recomand această rețetă precum și aceasta. Dacă însă ești mai nostalgic și poftești la turta dulce cu o consistență moale dar cu un strat exterior crocant, atunci această rețetă este pentru tine.
Astăzi, însă vom face împreună un alt tip de turtă dulce, una care se face foarte rapid și se coace la tavă, așa, ca o prăjitură. Apoi se taie în formele dorite. Eu am folosit, pentru a coace această porție de turtă duce la tavă, o tavă de dimensiuni mai mici, de 23/24 centimetri așa că bucățile de turtă dulce au ieșit după aceea foarte înalte.
O poți coace însă într-o tavă de dimensiuni mai mari și la final turta dulce o poți tăia chiar cu forme de biscuiți și să arate ca niște fursecuri mai moi. Acestea pot fi glazurate și decorate exact ca și turta dulce clasică. Încă nu am încercat această variantă. Te lăs pe tine să experimentezi în forma aceasta și să-mi spui cum a ieșit și dacă ți-a plăcut. Acum hai să vedem cum se face turta dulce la tavă.
- 400 grame de făină albă de grâu tip 000
- 500 ml de lapte dulce
- 100 grame de zahăr
- 100 grame de miere
- 30 grame de cacao
- 50 ml de ulei de floarea soarelui
- 15 grame de mix de condimente pentru turta dulce
- 10 grame praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță cu sare
Mod de preparare pentru turtă dulce la tavă
- Punem faina cernută într-un vas.
- Adăugăm peste ea, pe rand, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, mixul pentru condimente și sarea. Amestecăm totul bine.
- Separat punem într-o oală zahărul, o așezăm pe ochiul de la aragaz și lăsăm 1-2 minute ca să se topeasca o parte din el și în același timp să se caramelizeze puțin. În loc de zahăr eu am folosit melasă pentru a-i da o aromă mai intensă.
Vezi mai jos și rețeta video!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- Turnăm laptele peste zahăr și amestecăm bine iar la final oprim focul și adăugăm mierea de albine și apoi uleiul.
- Amestecăm totul bine iar la final începem să adăugăm treptat mixul de făină și cacao. Adaugăm cate 2-3 linguri, amestecăm și tot așa până când încorporăm întreaga cantitate.
- Vom obține un aluat de consistența unei smântâni mai groase pe care îl turnăm în tavă, nivelăm și apoi dăm la cuptor, la 180 de grade pentru 30-40 de minute in funcție de cum coace cuptorul. Tava pe care eu am folosit-o a fost de 23/24 centimetri. Se poate folosi și o tavă mai mare doar că, în cazul acesta turta dulce va ieși mai puțin înaltă.
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem tava din cuptor, lăsăm la răcit pe un grătar după care feliem și servim cu poftă.
Peste turta dulce astfel obținută se poate turna un strat de glazură de ciocolată sau o glazură din zahăr așa cum e în rețeta de turta dulce glazurată – vezi AICI.
Să savurezi cu plăcere turta dulce!
GIANINA OANA SMITH says
Ce condimente folosesti pentru turta dulce?
Claudia Vasilache says
Am folosit amestec de condimente pentru turta dulce de la LIDL :)
Eva Anca says
Mulțumesc pentru rețetă! Anul trecut am vrut să fac turtă dulce și n-am mai făcut, dar acum sigur o să testez rețeta ta.
Claudia Vasilache says
Cu drag <3