Ultima reteta publicata pe blog inainte de marea sarbatoare a Nasterii Domnului am vrut sa fie una specifica acestei sarbatori. Asa ca astazi o sa va povestesc cum e cu turta dulce decorata. Decorata mai mult asau mai putin frumos insa cu mare placere de doua manute de copil plus alte doua de mama antitalent la decorat.
Dar ce mai conteaza rezultatul final? Importanta e amintirea care va ramane peste timp. Cea a momentelor petrecute impreuna cu copilul decorand turta dulce pentru Mos Craciun. Si sa fi vazut cata bucurie era in ochisorii aia doi mici si curiosi cand infrumuseta turta dulce cu modele doar de el stiute. Sa mai zic ca si dadea indicatii cum ar trebui sa fie decorate si restul care asteptau la rand? De parca ar fi vrut sa aiba mai mult maini si sa le decoreze pe toate deodata.
Daca ar fi dupa el, de Craciun am avea pe masa, ca si desert doar turta dulce decorata. Si ca sa ii mai tai din elan (ar mai fi vrut sa coc o tura) i-am promis fursecuri stampilate. Am facut si din astea evident. Ca altfel nu se putea.
Bineinteles ca nici acelea nu au iesit perfecte dar sunt gustoase. Poate dupa Craciun reusesc sa scriu si reteta lor daca mai prind cateva sa pozez. Greu cu pozele cand avem ceva bun si dulce facut de noi in casa. :)
Sper ca zilele astea, pana la Craciun sa apuc sa fac si eu alte feluri de prajituri decat turta dulce si fursecuri pentru Mos Craciun. Desi azi am in plan niste crinckles (fursecuri crapate cu ciocolata). Dar pe lista sunt si doua prajituri cu crema. Timp sa fie!
Dar sa scriu reteta ca poate vrei si voi sa o puneti in practica impreuna cu cel/cei mici ai casei ca tot a inceput vacanta. Ii mai tinem ocupati :)
- 350 grame de faina tip 650
- un ou
- doua lingurite cu varf de condimente pentru turta dulce
- 75 grame de unt cu 65% grasime
- 50 grame miere
- 50 grame zahar
- 75 ml lapte dulce
- o lingurita de praf de copt
Mod de preparare pentru reteta de turta dulce decorata
- Amestecam faina cu praful de copt si condimentele.
- Combinam mierea cu zaharul untul laptele si oul. NOTA! Puteti mari cantitatea de zahar si mmiere (75 si 75) daca doriti mai dulce. Noi suntem obisnuiti cu mai putin dulce. Plus ca mai vine si glazura peste biscuite si deci va fi si mai dulce.
- Amestecam ingredientele uscate peste cele umede si amestecam bine pana cand obtinem un aluat moale dar care nu se lipeste de mana. Atentie! Aluatul se va intari la frigider deci nu adaugati faina in plus. Daca folositi alt tip de faina retineti ca trebuie adaugat in plus sau in minus dar in asa fel incat aluatul sa ramana moale.
- Dam aluatului forma de bila si il invelim in folie alimentara dupa care il dam la frigider pentru macar 2 ore.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt in foaia de la aragaz.
- Scoatem aluatul din frigider si il impartim in trei-patru bucati pe care le intindem pe rand pe masa de lucru.
- Decupam cu ajutorul formelor speciale de biscuiti forma de steluta, om, bradut, steluta etc.
- Punem formele de aluat obtinute in tava si dam la cuptor pentru 15-20 de minute in functie de cat de gros am intins aluatul. Cand sunt gata le scoatem din cuptor si le lasam la racit. Vom avea de copt cam 3 tavi, atat mi-au iesit mie. NOTA! Daca intinzi aluatul subtire vor iesi crocante ca un biscuite. Daca il lasi mai gros vor iesi usor crocante la exterior si moale in interior.
- Dupa ce s-au racit le decoram dupa bunul plac fie folosind glazura de albus cu zahar (royal icing – vezi aici cum se face) fie decoruri gata facute de la Dr Oetker. Eu le-am preferat pe acestea pentru ca am avut ajutor la decorare. Doua manute mici de copil care a vrut sa se distreze pictand pe turta dulce. De aici si decorurile foarte originale :)
Iar daca ai: timp, rabdare, indemanare si ustensile potrivite poti incerca decoruri de poveste asa cum vezi in video de mai jos :)
Pentru cateva zile, bucataria ”Lecturi si Arome” isi va inchide virtual usile urmand ca dupa sarbatori sa se redeschida si sa va invite la a gati impreuna noi retete savuroase, sanatoase si usor de facut.
Asa cum v-am obisnuit voi publica dupa Craciun retete din meniul nostru de sarbatoare, voi alcatui cartea lunara de bucate si retrospectiva anului urmand a ne regasi cu bine in 2017. Pana atunci, insa, va doresc tuturor sa aveti un Craciun fericit, imbelsugat si cu pace si bucurie in suflet.
Craciun Fericit!
[…] este cel mai des întânită sub formă de fursecuri iar dacă ești fan fursecuri îți recomand această rețetă precum și aceasta. Dacă însă ești mai nostalgic și poftești la turta dulce cu o […]