Iahnie de fasole DE POST. O mâncare scăzută de fasole savuroasă și sățioasă
Rețeta de iahnie cred că se numără printre cele mai populare rețete. Foarte multă lume consumă fasole și, o prepara fie așa, sub formă de iahnie sau mâncare scăzută de fasole, fie sub formă de fasole bătută sau pate de fasole.
Există chiar și mai multe moduri de a prepara iahnia. De obicei, și așa o să o găsiți prin multe cărți de bucate, această mâncare de fasole are un sos îngroșat cu puțină făină. Ei bine, cum mie nu îmi place să folosesc făină la sosuri am găsit o altă modalitate de a îngroșa sosul.
Obisnuiesc să pasez câteva boabe de fasole direct în tigaia în care gătesc iahnia și în felul aceasta sosul devine mai gros. Asta e micul meu secret și sper ca și vouă să vă placă această variantă ceva mai puțin calorică și mult mai digerabilă, zic eu.
Chiar dacă este o rețetă simplă eu am făcut și variata ei video așa că la finalul articolului puteți vedea modul de preparare în acest format iar lista ingredientelor o vedeți în continuare.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
- 700 grame de fasole boabe fiarta in prealabil
- o ceapă mare sau 2 mici
- 2 linguri de ulei
- 400 ml de suc de roșii
- 2 linguri de pastă de ardei (opțional)
- o linguriță cu sare
- ¼ linguriță piper măcinat
- ¼ linguriță cimbru uscat
Mod de preparare iahnie de fasole de post
- Am tocat ceapa mărunt.
- Am pus uleiul într-o tigaie și, când acesta s-a încins am adăugat ceapa tocată și puțină sare. Am amestecat și apoi am lăsat ceapa să se gătească câteva minute până când s-a înmuiat.
- Am turnat peste ceapă sucul de rosii, am amestecat și am lăsat să fiarbă împreună aproximativ 2-3 minute după care am adăugat fasolea fiartă în prealabil și am amestecat.
- Pentru un plus de savoare eu am folosit și 2 linguri de pastă de ardei facută în casă.
- Am mai condimentat și cu puțin piper alb măcinat și cimbru uscat.
- Am amestecat totul bine și am lăsat să fiarbă împreună încă 10-15 minute până când a scăzut zeama.
- Pentru a îngroșa sosul din iahnie de obicei se folosește puțină făină. Eu însă evit sa îngroș sosurile cu faină așa că am găsit o alta soluție mai pe gustul meu. Obișnuiesc să strivesc cu lingura direct în tigaie câteva boabe de fasole. În felul acesta sosul se îngroașă și iahnia mea va fi una ceva mai puțin calorică și mai ușor de digerat.
- La final, când sosul s-a îngroșat am presărat și puțin pătrunjel tocat, am mai dat 2-3 clocote după care am luat tigaia de pe foc și am servit cu poftă alături de niște castraveciori puși în toamnă la murat.
Poftă bună!
Raluca says
O reteta numa’ buna. Like ;)
Claudia Vasilache says
multumesc :)
Laurentiu says
Fasolea, intotdeauna un aliat la indemana impotriva foamei :))
Claudia Vasilache says
Cam asa ceva :)