Pilaf DE POST la cuptor ca la bunica. Pilaf de post simplu. Pilaf de post pentru pomană. Pilaf la cuptor cu ceapă și morcov. Pilaf de orez simplu. Pilaf de orez la cuptor. Cum se face pilaful de orez cu legume. Câtă apă se pune la orez?
Deși nu sunt mare amatoare de orez, în zilele de post de peste an fac deseori pilaf de post la cuptor așa cum îl făcea bunica. De ce? Pentru că este o rețeta tare ușor de pus în practică. Nu îmi ia mult timp să-l fac ceea ce e perfect pentru mine. Stau mai puțin în bucătărie și am timp pentru a lucra.
Acest pilaf de post ca la bunica este de fapt cea mai simplă rețetă de pilaf și, în același timp una de bază. Pornind de la ea puteți face și altfel de pilaf la cuptor. Poate fi cu carne, cu ciuperci sau cu alte legume, nu doar ceapă și morcov.
Ingredientele pe care le-am folosit eu pentru a face acest pilaf de post simplu sunt de bază. Din listă nu lipsește, evident, ceapa. Mai adaug și puțin morcov pentru a da culoare pilafului. Când este călit, morcovul elibereaza betacarotenul care dă culoare mâncărurilor.
Acum să vă spun și de ce l-am denumit pilaf ca la bunica și nu pur și simplu pilaf la cuptor sau pilaf de post la cuptor. Ei bine, pilaful pe care îl făcea bunica era, cel puțin așa mi-l amintesc eu, unul foarte gustos dar cu o consistență mai lipicioasă. Cel mai bun pilaf pe care bunica îl făcea era fie un pilaf de post pentru pomana fie un pilaf cu carne de pui.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
Această consistență mai lipicioasă am obținut-o folosind în rețetă orezul fără a-l spăla sau înmuia înainte. Evident, pentru a face asta orezul trebuie să fie unul de calitate. Daca acesta conține multe impurități, va trebui să-l spălați. La mine nu a fost cazul. Am cumpărat un orez de calitate chiar dacă ceva mai scump.
Prin spălare se duce din amidonul care stă pe suprafața bobului de orez și în felul acesta boabele nu se mai lipesc între ele, orezul rămânând mai aerat. Însă, dacă vreți ca în final să obțineți un pilaf ca la bunica, ușor lipicios, va trebui să lăsați așa cum e orezul. Atlfel, spălați-l în câteva ape până când observați că aceasta rămâne limpede.
Câtă apă se pune la orez? Iată o altă întrebare pe care ne-o punem atunci când vrem să gătim entru prima dată orez. Ei bine, părerile sunt împărțite. ”Oficial” se spune că se folosesc 3 părți de apă pentru una de orez dar, din ce am experimentat eu în propria mea bucătărie, prefer să folosesc mai puțină apă, doar 2 părți și jumătate de apă raportat la 1 de orez. Din punctul meu de vedere așa pot zice că îmi iese orezul perfect.
- 150 grame orez pentru pilaf (cu bob lung)
- 400 ml apă
- o ceapă
- un morcov mare
- 2 linguri de ulei
- sare după gust
Mod de preparare pilaf de post simplu
- Curățăm ceapa și morcovul
- Taiem marunt ceapa și dăm morcovul pe răzătoarea mică.
- Încingem uleiul într-o tigaie și adăugam ceapa.
- Punem peste ea o jumătate de linguriță cu sare.
- Amestecăm și gătim 1-2 minute până când observăm că începe să-și schimba culoarea, moment în care adaugăm morcovul ras.
- Amestecam totul bine și, pentru a da un pic de culoare pilafului le gătim împreuna încă 1 minut.
- Adaugam 50 ml de apă sau zeamă de legume.
- Lăsăm totul să se gătească la foc mediu 4-5 minute.
- Când observăm apa s-a evaporat adaugăm orezul.
- Amestecăm totul bine și lăsăm să se gătească împreună încă 2-3 minute după care adaugăm restul de 400 ml de apă sau zeamă de legume. Evident că dacă veți folosi o zeamă de legume va ieși mult mai gustos.
- Dam 2-3 clocote după care transferam totul într-un vas pe care-l dăm în cuptorul încis la 180 de grade pentru 20 de minute, timp suficient ca apa să se evapore și orezul să se gătească.
- Când este gata îl servim cald ca și fel principal în zilele de post sau ca și garnitură lângă o friptură.
Poftă bună la pilaf de post simplu, gătit la cuptor, ca la bunica!
Alexandru says
Super reteta, big like!
Claudia Vasilache says
Multumesc :)