• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 11, 2021 · 4 Comments

Pilaf DE POST simplu, gătit la cuptor, ca la bunica

De post (vegan)· Feluri de baza

Spune si altora!
 10     
10
Shares

Pilaf DE POST la cuptor ca la bunica. Pilaf de post simplu. Pilaf de post pentru pomană. Pilaf la cuptor cu ceapă și morcov. Pilaf de orez simplu. Pilaf de orez la cuptor. Cum se face pilaful de orez cu legume. Câtă apă se pune la orez?

Deși nu sunt mare amatoare de orez, în zilele de post de peste an fac deseori pilaf de post la cuptor așa cum îl făcea bunica. De ce? Pentru că este o rețeta tare ușor de pus în practică. Nu îmi ia mult timp să-l fac ceea ce e perfect pentru mine. Stau mai puțin în bucătărie și am timp pentru a lucra.

Acest pilaf de post ca la bunica este de fapt cea mai simplă rețetă de pilaf și, în același timp una de bază. Pornind de la ea puteți face și altfel de pilaf la cuptor. Poate fi cu carne, cu ciuperci sau cu alte legume, nu doar ceapă și morcov.

pilaf de post simplu ca la bunica

Ingredientele pe care le-am folosit eu pentru a face acest pilaf de post simplu sunt de bază. Din listă nu lipsește, evident, ceapa. Mai adaug și puțin morcov pentru a da culoare pilafului. Când este călit, morcovul elibereaza betacarotenul care dă culoare mâncărurilor.

Acum să vă spun și de ce l-am denumit pilaf ca la bunica și nu pur și simplu pilaf la cuptor sau pilaf de post la cuptor. Ei bine, pilaful pe care îl făcea bunica era, cel puțin așa mi-l amintesc eu, unul foarte gustos dar cu o consistență mai lipicioasă. Cel mai bun pilaf pe care bunica îl făcea era fie un pilaf de post pentru pomana fie un pilaf cu carne de pui.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici  pentru înscriere –

Această consistență mai lipicioasă am obținut-o folosind în rețetă orezul fără a-l spăla sau înmuia înainte. Evident, pentru a face asta orezul trebuie să fie unul de calitate. Daca acesta conține multe impurități, va trebui să-l spălați. La mine nu a fost cazul. Am cumpărat un orez de calitate chiar dacă ceva mai scump.

Prin spălare se duce din amidonul care stă pe suprafața bobului de orez și în felul acesta boabele nu se mai lipesc între ele, orezul rămânând mai aerat. Însă, dacă vreți ca în final să obțineți un pilaf ca la bunica, ușor lipicios, va trebui să lăsați așa cum e orezul. Atlfel, spălați-l în câteva ape până când observați că aceasta rămâne limpede.

Câtă apă se pune la orez? Iată o altă întrebare pe care ne-o punem atunci când vrem să gătim entru prima dată orez. Ei bine, părerile sunt împărțite. ”Oficial” se spune că se folosesc 3 părți de apă pentru una de orez dar, din ce am experimentat eu în propria mea bucătărie, prefer să folosesc mai puțină apă, doar 2 părți și jumătate de apă raportat la 1 de orez. Din punctul meu de vedere așa pot zice că îmi iese orezul perfect.

Pilaf DE POST simplu, gătit la cuptor, ca la bunica
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
20 mins
Total time
30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de baza
Cuisine: Romaneasca
Serves: 4 portii
Ingrediente
  • 150 grame orez pentru pilaf (cu bob lung)
  • 400 ml apă
  • o ceapă
  • un morcov mare
  • 2 linguri de ulei
  • sare după gust
3.5.3251

Mod de preparare pilaf de post simplu

  • Curățăm ceapa și morcovul
  • Taiem marunt ceapa și dăm morcovul pe răzătoarea mică.
  • Încingem uleiul într-o tigaie și adăugam ceapa.
  • Punem peste ea o jumătate de linguriță cu sare.
  • Amestecăm și gătim 1-2 minute până când observăm că începe să-și schimba culoarea, moment în care adaugăm morcovul ras.
  • Amestecam totul bine și, pentru a da un pic de culoare pilafului le gătim împreuna încă 1 minut.
  • Adaugam 50 ml de apă sau zeamă de legume.
  • Lăsăm totul să se gătească la foc mediu 4-5 minute.
  • Când observăm apa s-a evaporat adaugăm orezul.
  • Amestecăm totul bine și lăsăm să se gătească împreună încă 2-3 minute după care adaugăm restul de 400 ml de apă sau zeamă de legume. Evident că dacă veți folosi o zeamă de legume va ieși mult mai gustos.
  • Dam 2-3 clocote după care transferam totul într-un vas pe care-l dăm în cuptorul încis la 180 de grade pentru 20 de minute, timp suficient ca apa să se evapore și orezul să se gătească.
  • Când este gata îl servim cald ca și fel principal în zilele de post sau ca și garnitură lângă o friptură.

pilaf de post ca la bunica

Poftă bună la pilaf de post simplu, gătit la cuptor, ca la bunica!


Spune si altora!
 10     
10
Shares
 
10
Shares
 10    
« Paste cu brânză de vaci la cuptor
Iahnie de fasole DE POST. O mâncare scăzută de fasole savuroasă și sățioasă »

Comments

  1. Alexandru says

    March 12, 2021 at 10:07 am

    Super reteta, big like!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 12, 2021 at 9:10 pm

      Multumesc :)

      Reply

Trackbacks

  1. Ciuperci umplute cu măsline la cuptor Rețetă delicioasă DE POST - Lecturi si Arome says:
    April 2, 2021 at 5:55 pm

    […] de post, de exemplu. Aveți și rețeta acestuia publicată în format scris și video – vezi AICI și […]

    Reply
  2. Rețete de mâncare de post delicioase și ușor de făcut - Lecturi si Arome says:
    March 15, 2021 at 6:46 pm

    […] Pilaf de post ca la bunica – vezi aici rețeta […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2021
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316