Cum sterilizăm borcanele pentru dulceață, gem, murături, zacuscă și alte conserve de legume și fructe pentru iarnă. 4 moduri practice și la îndemână de sterilizare a borcanelor și capacelor.
Pentru că am o mulțime de rețete de conserve de legume și fructe pentru iarnă și pentru că în marea majoritate a acestor rețete specific faptul că borcanele trebuie sterilizate în prealabil, m-am gândit să fac un articol și un video informative în care să explic cum se procedează pentru sterilizarea acestora.
Așa că astăzi vă voi arăta 4 metode prin care puteți steriliza borcanele și capacele, așa încât să se poată descurca fiecare, în funcție de posibilități. Poate cineva nu are aragaz, altul nu are cuptor, altul nu are mașina de spălat vase și tot așa. Important e că există nu una ci 4 sau chiar mai multe metode de sterilizare a borcanelor.
Despre inportanța sterilizării borcanelor și capacelor cred că nu mai este cazul să vă spun. Sigur șiti că bacteriile și microbii se înmulțesc în anumite condiții și, pentru a putea păstra o conservă pentru iarnă va trebui mai întâi să scăpăm de ei. Și cum facem asta? Simplu, prin sterilizare! Sterilizarea exact asta înseamnă distrugerea microorganismelor și eliminarea oricărei forme de viață microbiană.
STERILIZÁRE, sterilizări, s.f. Acțiunea de a steriliza. 1. Distrugere a microorganismelor, în special a agenților patogeni, dintr-un mediu biologic, nutritiv etc. sau de pe un obiect.
Am încercat să fiu cât mai organizată așa că iată ce vei pute citi în continuare:
Pașii sterilizării
Pasul 1. Alegerea borcanelor și capacelor
Pasul 2. Spălarea și clătirea borcanelor și capacelor
Pasul 3. Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor.
Metode de sterilizare
1. Sterilizarea în mediu umed, adică în apă
2. Sterilizarea în cuptorul de la aragaz
3. Sterilizarea în cuptorul cu microunde
4. Sterilizarea în mașina de spălat vase
Și acum să le luăm pe rând….
Cum sterilizăm borcanele. Pașii sterilizării
Pasul 1 – alegerea borcanelor și capacelor
Acest prin pas este foarte important. La păstrarea conservelor pentru iarnă nu vei folosi niciodată borcane fisurate, crăpate, care au gura ciobită. Ele trebuie să fie perfecte, fără defecte sau alte probleme.
Capacele, la rândul lor, trebuie și ele să fie în stare bună. Nu vei folosi capace deformate sau ruginite! Ideal este să cumperi capace noi însă se pot și reutiliza dacă sunt în bună stare.
De asemenea va trebui să verifici și potrivirea dintre ele. Vei face asta înainte de a le steriliza pentru că, în caz contrar vei descoperi în final că ai sterilizat ce nu trebuie. Capacele borcanelor trebuie să se potrivească oerfect cu dimensiunea gurii borcanelor așa încât închizătura să fie etanșă pentru a împiedica pătrunderea aerului și alterarea conservei.
Pasul 2 – spălarea și clătirea borcanelor și capacelor
Al doilea pas important este spălarea foarte bine a borcanelor și capacelor cu apă fierbinte și detergent de vase după care acestea vor fi clătite cu apă din abundeță, foarte bine, pentru a înlătura orice urmă de detergent.
Înlătură și eventualele etichete sau resturi de etichete vechi rămase pe borcan. La iarnă vei vrea să știi și ce conține borcanul respectiv așa că o să trebuiască să lipești etichete noi. În plus, nici nu e estetic prea plăcut să pui borcanele în cămară murdare pe din afară. Am dreptate?
Pasul 3 – Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor
Iată că am ajuns și la pasul 3, adică scopul acestui articol: sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor care se poate face prin mai multe metode. Să le luăm pe rând…
Cum sterilizăm borcanele și capacele. 4 metode la îndemână
1. Sterilizarea în mediu umed adică prin fierbere.
Practic introducem borcanele în apă cât să le acopere bine și le fierbem pentru 10 minute, timp cronometrat din momentul în care apa începe să fiarbă.
2. Sterilizarea în cuptorul de la aragaz.
Este printre cele mai sigure metode deoarece temperatura din cuptor trece de 100 de grade și sterilizarea se face prin uscare, eliminându-se și apa de pe borcane. Din păcate, însă, la borcane nu prea se poate folosi pentru că se strică accea garnitură de cauciuc și se deformează.
Unii sunt de părere ca da, se pot steriliza și capacele la cuptor. Mie personal nu mi-a reușit procedeul. Am dat-o în bară și am stricat bunătate de capace așa că de atunci le sterilizez prin fierbere în apă.
Pentru sterilizarea în cuptor vom așeza borcanele pe tava de la aragaz, la distanță între ele, introducem tava în cuptor și apoi aprinde focul, reglând temperatura la 150 de grade. Atenție! NU vom inversa operațiunile adică NU vom introduce borcanele în cuptorul încins deja pentru că riscam ca acestea să se crape!
Setăm și timpul de stat în cuptor care trebuie să fie de minim 20 de minute. Vom observa că pe borcane apa începe să se evapore și, când borcanele rămân uscate putem opri cuptorul. Nu scoatem borcanele din cuptor imediat ci le vor lăsa să se răcească lent în cuptor.
Încă un mic secret: NU vom pune niciodată conținut fierbinte în borcanele fierbinți! Ele trebuie să fie reci pentru că, în caz contrar se vor sparge!
3. Sterilizarea în cuptorul cu microunde
Aceasta este tot o sterilizare în mediu uscat. Este foarte practică și rapidă însă are dezavantajul că de ea se pot ”bucura” doar recipientele mici, cele care intră în acest gen de cuptor. De asemenea nici capacele nu vor putea fi sterilizate în felul acesta. Atenție! Capacele fiind de metal NU se vor introduce în cuptorul cu microunde!! Ele se vor steriliza prin fierbere.
Practic, introducem borcanele în cuptor, la distanță unul de altul, setăm puterea la maxim (”high” – 1000W) pentru un minut și gata, am sterilizat borcanele. La fel ca și în cazul borcanelor sterilizate în cuptorul de la aragaz, și aci trebuie să urmărim ca acestea să fie uscate atunci când se termină programul. În cazul în care vedem că încă mai au picături de apă pe ele le mai punem câteva secunde în cuptor la aceclasi program.
Atenție! Când scoateți borcanele, acestea vor fi foarte fierbinți! Utilizați o mănusă de bucătărie sau un clește pentru a le apuca. Evitați contactul cu interiorul borcanului!
4. Sterilizarea în mașine de spălat vase
Aceasta este una dintre cele mai comode metode de sterilizare pentru că mare lucru nu avem de făcut și se sterilizează împreună atât borcanele cât și capacele.
Practic vom le vom pune în mașina de spălat vase, selectăm un program de spălare cu detergent și apoi le mai punem încă o dată la un program de spălare cu temperatură ridicată dar, de data aceasta fără să mai folosim detergent.
Și mai norocoși sunt însă cei ce au mașină de spălat vase care are chiar un program special de sterilizare a borcanelor și capacelor! Dacă și mașina voastră de spălat vase are așa ceva atunci e și mai simplu, folosiți acest program pentru steriliare și ați scăpat de o grijă.
Cam acestea au fost, în mare pașii și metodele de sterilizare pe care le puteți folosi? Voi pe care dintre ele o folosiți? Ce alte mici secrete mai puteți împărtăși cu noi în ce privește sterilizarea borcanelor și capacelor?
Sper să vă fi plăcut articolul despre cum sterilizăm borcanele și capacele și sper să vă ajute în viitor! Spor la pus conserve pentru iarnă!
Maria says
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur ca va e de folos! :)