• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 1, 2020 · 9 Comments

Cum sterilizăm borcanele pentru conserve. 4 moduri practice și la îndemână

Practic & Util

Spune si altora!
 7     
7
Shares

Cum sterilizăm borcanele pentru dulceață, gem, murături, zacuscă și alte conserve de legume și fructe pentru iarnă. 4 moduri practice și la îndemână de sterilizare a borcanelor și capacelor.

Pentru că am o mulțime de rețete de conserve de legume și fructe pentru iarnă și pentru că în marea majoritate a acestor rețete specific faptul că borcanele trebuie sterilizate în prealabil, m-am gândit să fac un articol și un video informative în care să explic cum se procedează pentru sterilizarea acestora.

Așa că astăzi vă voi arăta 4 metode prin care puteți steriliza borcanele și capacele, așa încât să se poată descurca fiecare, în funcție de posibilități. Poate cineva nu are aragaz, altul nu are cuptor, altul nu are mașina de spălat vase și tot așa. Important e că există nu una ci 4 sau chiar mai multe metode de sterilizare a borcanelor.

cum sterilizăm borcanele

Despre inportanța sterilizării borcanelor și capacelor cred că nu mai este cazul să vă spun. Sigur șiti că bacteriile și microbii se înmulțesc în anumite condiții și, pentru a putea păstra o conservă pentru iarnă va trebui mai întâi să scăpăm de ei. Și cum facem asta? Simplu, prin sterilizare! Sterilizarea exact asta înseamnă distrugerea microorganismelor și eliminarea oricărei forme de viață microbiană.

STERILIZÁRE, sterilizări, s.f. Acțiunea de a steriliza. 1. Distrugere a microorganismelor, în special a agenților patogeni, dintr-un mediu biologic, nutritiv etc. sau de pe un obiect.

Am încercat să fiu cât mai organizată așa că iată ce vei pute citi în continuare:

Pașii sterilizării

Pasul 1. Alegerea borcanelor și capacelor

Pasul 2. Spălarea și clătirea borcanelor și capacelor

Pasul 3. Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor.

Metode de sterilizare

1. Sterilizarea în mediu umed, adică în apă

2. Sterilizarea în cuptorul de la aragaz

3. Sterilizarea în cuptorul cu microunde

4. Sterilizarea în mașina de spălat vase

Și acum să le luăm pe rând….

Cum sterilizăm borcanele. Pașii sterilizării

Pasul 1 – alegerea borcanelor și capacelor

Acest prin pas este foarte important. La păstrarea conservelor pentru iarnă nu vei folosi niciodată borcane fisurate, crăpate, care au gura ciobită. Ele trebuie să fie perfecte, fără defecte sau alte probleme.

Capacele, la rândul lor, trebuie și ele să fie în stare bună. Nu vei folosi capace deformate sau ruginite! Ideal este să cumperi capace noi însă se pot și reutiliza dacă sunt în bună stare.

De asemenea va trebui să verifici și potrivirea dintre ele. Vei face asta înainte de a le steriliza pentru că, în caz contrar vei descoperi în final că ai sterilizat ce nu trebuie. Capacele borcanelor trebuie să se potrivească oerfect cu dimensiunea gurii borcanelor așa încât închizătura să fie etanșă pentru a împiedica pătrunderea aerului și alterarea conservei.

Pasul 2 – spălarea și clătirea borcanelor și capacelor

Al doilea pas important este spălarea foarte bine a borcanelor și capacelor cu apă fierbinte și detergent de vase după care acestea vor fi clătite cu apă din abundeță, foarte bine, pentru a înlătura orice urmă de detergent.

Înlătură și eventualele etichete sau resturi de etichete vechi rămase pe borcan. La iarnă vei vrea să știi și ce conține borcanul respectiv așa că o să trebuiască să lipești etichete noi. În plus, nici nu e estetic prea plăcut să pui borcanele în cămară murdare pe din afară. Am dreptate?

Pasul 3 – Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor

Iată că am ajuns și la pasul 3, adică scopul acestui articol: sterilizarea propriu-zisă a borcanelor și capacelor care se poate face prin mai multe metode. Să le luăm pe rând…

Cum sterilizăm borcanele și capacele. 4 metode la îndemână

1. Sterilizarea în mediu umed adică prin fierbere.

Practic introducem borcanele în apă cât să le acopere bine și le fierbem pentru 10 minute, timp cronometrat din momentul în care apa începe să fiarbă.

2. Sterilizarea în cuptorul de la aragaz.

Este printre cele mai sigure metode deoarece temperatura din cuptor trece de 100 de grade și sterilizarea se face prin uscare, eliminându-se și apa de pe borcane. Din păcate, însă, la borcane nu prea se poate folosi pentru că se strică accea garnitură de cauciuc și se deformează.

capace bune si rele

Unii sunt de părere ca da, se pot steriliza și capacele la cuptor. Mie personal nu mi-a reușit procedeul. Am dat-o în bară și am stricat bunătate de capace așa că de atunci le sterilizez prin fierbere în apă.

Pentru sterilizarea în cuptor vom așeza borcanele pe tava de la aragaz, la distanță între ele, introducem tava în cuptor și apoi aprinde focul, reglând temperatura la 150 de grade. Atenție! NU vom inversa operațiunile adică NU vom introduce borcanele în cuptorul încins deja pentru că riscam ca acestea să se crape!

Setăm și timpul de stat în cuptor care trebuie să fie de minim 20 de minute. Vom observa că pe borcane apa începe să se evapore și, când borcanele rămân uscate putem opri cuptorul. Nu scoatem borcanele din cuptor imediat ci le vor lăsa să se răcească lent în cuptor.

Încă un mic secret: NU vom pune niciodată conținut fierbinte în borcanele fierbinți! Ele trebuie să fie reci pentru că, în caz contrar se vor sparge!

3. Sterilizarea în cuptorul cu microunde

Aceasta este tot o sterilizare în mediu uscat. Este foarte practică și rapidă însă are dezavantajul că de ea se pot ”bucura” doar recipientele mici, cele care intră în acest gen de cuptor. De asemenea nici capacele nu vor putea fi sterilizate în felul acesta. Atenție! Capacele fiind de metal NU se vor introduce în cuptorul cu microunde!! Ele se vor steriliza prin fierbere.

Practic, introducem borcanele în cuptor, la distanță unul de altul, setăm puterea la maxim (”high” – 1000W) pentru un minut și gata, am sterilizat borcanele. La fel ca și în cazul borcanelor sterilizate în cuptorul de la aragaz, și aci trebuie să urmărim ca acestea să fie uscate atunci când se termină programul. În cazul în care vedem că încă mai au picături de apă pe ele le mai punem câteva secunde în cuptor la aceclasi program.

Atenție! Când scoateți borcanele, acestea vor fi foarte fierbinți! Utilizați o mănusă de bucătărie sau un clește pentru a le apuca. Evitați contactul cu interiorul borcanului!

4. Sterilizarea în mașine de spălat vase

Aceasta este una dintre cele mai comode metode de sterilizare pentru că mare lucru nu avem de făcut și se sterilizează împreună atât borcanele cât și capacele.

Practic vom le vom pune în mașina de spălat vase, selectăm un program de spălare cu detergent și apoi le mai punem încă o dată la un program de spălare cu temperatură ridicată dar, de data aceasta fără să mai folosim detergent.

Și mai norocoși sunt însă cei ce au mașină de spălat vase care are chiar un program special de sterilizare a borcanelor și capacelor! Dacă și mașina voastră de spălat vase are așa ceva atunci e și mai simplu, folosiți acest program pentru steriliare și ați scăpat de o grijă.

Cam acestea au fost, în mare pașii și metodele de sterilizare pe care le puteți folosi? Voi pe care dintre ele o folosiți? Ce alte mici secrete mai puteți împărtăși cu noi în ce privește sterilizarea borcanelor și capacelor?

cum sterilizăm borcanele și capacele

Sper să vă fi plăcut articolul despre cum sterilizăm borcanele și capacele și sper să vă ajute în viitor! Spor la pus conserve pentru iarnă!


Spune si altora!
 7     
7
Shares
 
7
Shares
 7    
« Mâncare de vinete cu roșii și ceapă
Mâncare de ardei și ceapă + rețetă video »

Comments

  1. Maria says

    September 2, 2020 at 2:25 pm

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 2, 2020 at 2:50 pm

      Cu drag! Ma bucur ca va e de folos! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Frunze de viță de vie pentru iarnă. Metode de conservare - AgroTV says:
    October 22, 2021 at 3:06 pm

    […] le împăturim și le punem în borcane. Ideal ar fi ca borcanele să fi sterilizate în prealabil așa cum am explicat aici. Abia după aceea turnăm saramura peste ele o saramură adică apă fiartă cu […]

    Reply
  2. Zacuscă de ghebe cu ardei copți - Lecturi si Arome says:
    October 7, 2021 at 8:56 pm

    […] turnăm zacusca, așa fierbinte, în borcane sterilizate în prealabil așa cum am explicat pe larg AICI, întoarcem borcanele cu susul în jos, acoperim cu o pătura ca să se răcească lent și a doua […]

    Reply
  3. Frunze de viță de vie pentru iarnă. Metode de conservare - Lecturi si Arome says:
    June 4, 2021 at 5:39 pm

    […] le împăturim și le punem în borcane. Ideal ar fi ca borcanele să fi sterilizate în prealabil așa cum am explicat aici. Abia după aceea turnăm saramura peste ele o saramură adică apă fiartă cu […]

    Reply
  4. Suc de cătină cu miere făcut acasă, simplu și rapid - Lecturi si Arome says:
    September 30, 2020 at 11:55 am

    […] asemenea ideal ar fi, dar nu obligatoriu, să folosiți borcane sterilizate în prealabil. Aveți AICI un articol în care vă arăt în detaliu cum se procedează pentru sterilizarea […]

    Reply
  5. Gogosari in sos de bulion pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 25, 2020 at 7:10 pm

    […] cu o paleta punându-i intr-un castron si apoi in borcanele sterilizate in prealabil. Apasa AICI ca sa vezi cum se sterilizeaza […]

    Reply
  6. Cătină cu miere la borcan. Beneficiile consumului de cătină - Lecturi si Arome says:
    September 23, 2020 at 7:34 pm

    […] bobițele de cătină în borcane curate, de preferat sterilizate înainte (vezi AICI cum se sterilizează borcanele) umplându-le pe 3 […]

    Reply
  7. Compot de struguri pentru iarnă. Rețetă rapidă, FĂRĂ conservanți - Lecturi si Arome says:
    September 9, 2020 at 5:41 pm

    […] strugurii și punem bobițele în borcane sterilizate în prealabil. Vezi AICI cum se sterilizează […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

September 2020
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316