Blat de tort din ouă întregi și cacao. Cum să faci cel mai simplu blat de tort cu cacao folosind ouăle fără a le separa. Blat de tort Genoise cu cacao.
Blatul din ouă întregi este preferatul meu și îl fac foarte des. Mi se pare extrem de comod de făcut mai ales că am un mixer din acela cu stand și practic dau drumul la ouă în bolul mixerului, pun zaharul și îl las să-și facă treaba cât eu îmi vad de ale mele.
V-am povestit în alt articol despre cum se face acest tip de blat doar că atunci era vorba despre un blat simplu, din ouă întregi, doar cu făină. Acum îl vom face cu cacao. Adică și mai bun pentru că un blat cu cacao mă duce cu gândul la ciocolată. Yummy!
Modul de preparare este unul, așa cum spuneam mai sus, extrem de simplu. Toată munca asta dureaza cam 20 de minute maxim după care putem băga compoziția la cuptor pentru 30 de minute, aproximativ și, iată cum, în mai puțin de o oră și cu un efort minim avem un blat de tort pufos, economic și ușor de făcut.
Acest blat de tort din ouă întregi și cacao se poate face și fără praf de copt. Iese la fel de pufos ca cel în care ați pus praf de copt. Însă, dacă totuși aveți temeri, dacă vi se pare că nu a crescut suficient compoziția de ouă și zahră sau cumva s-a lăsat dupa ce ați pus făina, puteți adăuga, pentru mai multă siguranță o linguriță cu praf de copt.
Ca să vă iasă un blat de tort bun ar trebui să cântăriți cantitatea totală de ouă. Regula după care trebuie să vă ghidați pentru a măsura și restul ingredientelor este aceasta: cantitatea de zahăr adunată cu cantitatea de făină trebuie să dea cantitatea totală de ouă folosite.
Spre exemplu, dacă un ou are 50 de grame (cam atât cântărește un ou mediu) atunci vom folosi 25 grame de făină și 25 de grame de zahăr. Cum pudra de cacao este ceva mai densă decât făina vom înlocui o mică parte din făină cu cacao dar nu în raport de 1 la 1 ci mai puțin.
În cazul de față, la 5 ouă medii am folosit 125 grame de zahăr, 100 grame de făină albă de grâu și 5 grame de cacao. Eu nu mai cântăresc ouăle. Am experiență în a face blatul și nu mai am nevoie să cântăresc exact dar în patiserie așa se lucrează, totul exact, bine cântărit.
- 5 ouă medii
- 125 zahăr
- 100 grame făină tip 000
- 20 grame de cacao
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare blat de tort din ouă întregi și cacao
- Punem hartie de copt în tavă.
Vezi mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Feliem în 3 sau chiar 4 felii, după îndemânare și îl folosim pentru a face un tort delicios folosind o crema de genul celor din colecția de AICI.
Să aveți spor la făcut tort din ouă întregi și cacao!
[…] un blat cu cacao dar din ouă întregi a cărei rețetă deja am publicat-o pe blog și o găsești AICI, iar la cremă vom folosi doar mascarpone și o cremă de ciocolată cumpărată, de genul Nutella […]