• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 23, 2020 · 3 Comments

Cum prepari cătină cu miere la borcan. Beneficii și contraindicații

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 118     
118
Shares

Cătină cu miere la borcan. Cum se prepară corect cătina cu miere. La ce ajută consumul de cătină cu miere. Beneficiile consumului de cătină. Contraindicațiile consumului de cătină. Ce conțin fructele de cătină.

Cătina este un arbust originar din Asia Centrală și are o arie foarte mare de răspândire. Poate fi de 3 feluri: albă, galbenă sau roșie. O găsim, la noi în țară atât în zonele de munte cât și în cele joase, de câmpie. Este cunoscută și sub numele de ”Ginseng Românesc” însă denumirea ei științifică este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides. Fructele de cătină sunt cunoscute ca fiind un remediu natural pentru o multitudine de afecţiuni ale organismului.

Fructele de cătină le putem culege sau cumpăra cupăra pur și simplu din pieţe unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii. Se pot consuma ca atare sau sub formă ce ceaiuri, sirop, suc, tinctură, pulbere, ulei sau extract din muguri de cătină.cătină cu miere la borcan

Unul dintre cele mai renumite moduri de păstrare și consum al cătinei este prin asocierea ei cu mierea. Bobițele de cătină se pot conserva în jur de 3 luni dacă sunt puse în borcănele peste care turnăm miere, pot fi transformate în suc proaspăt care la rândul lui se combină și păstrează foarte bine combinat cu miere și se poate de asemenea conserva la congelator și consuma în iarnă fie simplu fie în combinație cu miere.

Ce conțin fructele de cătină

Cătina este foarte bogată în vitamina C, chiar de 2 ori mai bogată decât măceşele şi de 10 ori decât citricele! Studiile arată că 100 grame de suc din fructe de cătină conţine undeva între 400 şi 800 mg de vitamină C.

Conţine vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide. Concentrația în beta caroten este mai mare decât cea din morcovi!

Contine microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonina, aminoacizi, fitosteroli şi enzime. Analiza mineralelor a arătat un conținutul ridicat de potasiu (140-360 mg), sodiu (20-80 mg), calciu (70-98 mg), magneziu (150-240 mg), fier (40-150 mg) și fosfor (110-133mg).

Mai multe despre ce conține cătina găsești AICI.

ce contin fructele de catina

Beneficiile consumului de cătină

  1. Îmbunătățește vederea
    Cătina conține carotenoizii, nutrienți esențiali în protejarea vederii. Aceștia sunt capabili ajute la îmbunătătțirea vederii pe timp de noapte, să încetinească evoluția degenerescenței maculare și să prevină dezvoltarea cataractei.
  2. Ameliorează depresia și anxietatea
    Prin conținutul în serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj, optimism, consumul de cătină este de ajutor în ameliorarea depresiei și anxietății.
  3. Imbunătățeste funcționarea sistemului digestiv
    Cătina conține acizi grași Omega-7 care ajuta la hidratarea mucoasei din tractul digestiv și pot preveni aparitia ulcerului gastric. Aceștia amelioreaza în același timp durerile de stomac și grăbesc procesul de vindecare in cazul bolilor digestive.
  4. Amelioreaza problemele pielii
    Bogat în acizi grași, uleiul de cătină poate proteja pielea împotriva acțiunii razelor UV și a arsurilor solare, având în același timp și un puternic efect antiinflamator. Folosirea cătinei poate preveni apariția unor alte probleme dermatologice, cum ar fi acnee, dermatită, eczeme, vergeturi sau uscarea pielii.
  5. Intareste sistemul imunitar
    Fiind bogata în antioxidanti consumul de cătină protejeaza celulele organismul împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar.
  6. Protejeaza sanatatea inimii
    Studii științifice au arătat că un consum regulat de cătină este poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și este în general benefic pentru sanatatea inimii.
  7. Amelioreaza simptomele racelii
    Aportul ridicat de vitamina C din cătină dă o mână de ajutor la întărirea sistemului imunitar, prevenind astfel, și ameliorand în același timp simptomele racelii.

Vezi mai jos video care îți arată 3 metode de sonservare a cătinei pe iarnă
Abonează-te și tu la canalul de Youtube! Apasă și pe clopoțel pentru noutăți

 

Contraindicațiile consumul de cătină

Consumul de cătină este de evitat dacă:

  • suferi de colecistită acută, pancreatită, diaree cronică;
  • ai o hemoragie dacă iei tratament anticoagulant sau ai suferit o operație, dacă iei aspirină sau heparină deoarece încetinește procesul de coagulare al sângelui;
  • tensiune arterială scăzută sau iei tratament împotriva hipertensiunii arteriale deoarece dilată vasele de sânge;
  • o boală autoimună deoarece stimulează sistemul imunitar;
  • ești însărcinată sau alăptezi ;
  • suferi de hipoglicemie deoarece scade glicemia;
  • ești alergic la cătină.

În plus, cătina albă poate provoca bărbaților prostatită adenomatoasă și femeilor mastopatie fibrochistică.cătină pe iarnă la congelator

Cum prepari cătină cu miere la borcan. Beneficii și contraindicații
 
Save Print
Prep time
5 mins
Total time
5 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • cătină
  • miere de albine cât să acopere toate bobițele de miere din borcan
3.5.3251

Mod de preparare cătina cu  miere

  • Spălăm bobițele de cătină foarte bine și apoi tamponăm cu prosoape de hârtie pentru a înlătura surplusul de apă rămas de la spălare. Este foarte important ca bobițele să fie bine spălate dar și cât mai uscate pentru că altfel fermentează mai ușor.
  • Următorul pas, la fel de important ca și uscarea bobițelor este alegerea acestora. Pentru a preveni fermentarea va trebui să selectăm și să înlăturăm bobițele lovite, stricate, uscate de cele bune, întregi. E o operațiune puțin migăloasă dar necesară.

Apasă AICI ca să vezi și cum se face sucul de cătină (siropul de cătină)

  • Punem bobițele de cătină în borcane curate, de preferat sterilizate înainte (vezi AICI cum se sterilizează borcanele) umplându-le pe 3 sferturi.
  • Turnăm treptat miere peste bobițe și amestecăm ușor pentru a favoriza pătrunderea mierii cât mai bine printre eleși a scoate aerul până când umplem borcanul.
  • Închidem cu capacele și punem la păstrare, de preferat la frigider, până în momentul în care le folosim. Acestea trebuie să stea la macerat câteva zile înainte de utilizare. Se ia zilnic din acest preparat, de 1-3 ori pe zi.

Atenție! Nu se consumă cătină cu miere înainte de culcare pentru că este un preparat energizant. Este de preferat să se consume în prima parte a zilei.

miere cătină

Spor la preparat cătină cu miere la borcan!


Spune si altora!
 118     
118
Shares
 
118
Shares
 118    
« Dovlecei în aluat de post cu bere sau apă
Blat de tort din ouă întregi și cacao »

Comments

  1. Tony says

    September 24, 2020 at 9:02 am

    Uau cate beneficii are catina , multumesc pentru informatie !

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 24, 2020 at 9:26 am

      Cu drag! Ma bucur ca am fost de ajutor :)

      Reply

Trackbacks

  1. Suc de cătină cu miere făcut acasă, simplu și rapid - Lecturi si Arome says:
    September 30, 2020 at 11:52 am

    […] spuneam, în articolul pe care l-am publicat săpătămâna trecută și pe care îl puteți citi AICI cum se face cătina cu miere. Tot acolo vă povesteam despre ce conține cătina, despre cât de […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

September 2020
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316