Prăjitură răsturnată cu fructe de sezon
Încă mai sunt căpșuni pe piață așa că m-am gândit să vă recomand o prăjitură răsturnată cu fructe, mai exact cu căpșuni, a cărei rețetă am testat-o în weekend-ul care tocmai s-a încheiat. La noi se coc mai greu căpșunile și am adunat zilele trecute ultimele căpșuni din grădină. Nu prea frumușele ele dar gustoase.
Mă bătea gândul să fac iar, pentru ai mei, un Eton Mess, desertul cu bezea și căpșuni despre care v-am povestit aici cum se face. Însă mi-am zis că o prăjitură răsturnată cu căpșuni e mai spornică și merge numai bine lângă o cafea dimineața, de exemplu.
Așa că am făcut un aluat rapid din resturile de lapte pe care le aveam în frigider, plus 3 ouă și niște ulei. Este un aluat pe care îl fac foarte des de când am descoperit cât de ușor se face și cât e de versatil. L-am făcut în diferite variante, cu lapte bătut sau cu lapte dulce, simplu sau cu cacao, cu fructe sau fără.
De data asta am zis că să nu mai pun fructele în interiorul aluatului așa cum am făcut la prăjitura cu rubarbă și iaurt (vezi AICI rețeta) și să le pun la bază, să adaug peste fructe aluatul și să fac o prăjitură răsturnată. Zis și făcut, pus în practică cu niște căpșuni dar sigur merge și cu alte fructe.
Eu am folosit, pentru a o prepara, o tavă rotundă, dându-i astfel o forma de tartă mai degrabă și tăind-o în triunghiuri. Merge și așa dar și într-o tavă pătrată, și tăiată cuburi, ca orice prăjitură.
- 350 grame de căpșuni
- 2 linguri cu zahăr
- pentru aluat
- 3 ouă
- 150 ml lapte dulce
- 150 grame de zahăr
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- o linguriță cu praf de copt
- 300 grame de făină albă de grâu
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu fructe
- Încingem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă. Eu am folosit o tavă rotundă, din sticlă termmorezistentă în care am pus hârtie de copt dar pe care puteam, la fel de bine să o tapetez cu unt după care să presar puțină făină peste. V-aș recomanda totuși această variantă pentru că o să mai absoarbă din lichidul pe care îl vor lăsa căpșunile.
- Presărăm o lingură cu zahăr pe fundul tăvii, adăugăm căpșunile spplate și eventual tăiate, în sferturi sau jumătăți dacă sunt mari. Peste ele mai presărăm o lingură cu zahăr.
- Pentru a prepara aluatul procedăm ca în video de mai jos, adică batem, pentru 1 minut, bine ouăle peste care am pus un strop de sare, după care adăugăm zahărul și vanilia. Continuăm să batem până când compoziția își dublează volumul și se deschide la culoare (aproximativ 10 minute).
- Turnăm laptele și uleiul. Mixăm scurt.
- Separat amestecăm făina cernută împreună cu praful de copt după care o adăugăm în compoziția de ou și lapte. Omogenizăm bine totul.
- Turnăm compoziția peste căpșuni și dăm la cuptor pentru 25-30 minute după care scoatem din cuptor, lăsăm la răcit, răsturnăm pe o farfurie și, ajutându-ne de o alta o întoarcem cu partea de jos în sus, așa încât să se vadă căpșunile.
- Tăiem felii și servim cu poftă. O puteți pudra cu puțin zahăr pudră și chiar servi cu frișcă sau înghețată deasupra. Eu am lăsat-o simplă. Mai puține calorii, în felul acesta :)
Tips&Trics
- După ce turnați commpoziția peste căpșuni loviți ușor tava de blatul de bucătărie pentru a permite aluaturlui să între și prin golurile lăsate de căpșuni. Eu nu am făcut acest lucru și prăjitura a ieșit cu ceva mai multe goluri în aluat.
- Răsturnați cu grijă prăjitura și în niciun caz fierbinte. În momentul în care o veți răsturna va curge siropul format din coacerea căpșunilor, sirop pe care îl puteți turna după aceea peste prăjitură, în felu acesta însiropând-o puțin.
Să aveți poftă la prăjitură răsturnată cu fructe!
[…] este una simplă și rapidă și are la bază cam același aluat ca cel de la prăjitura răsturnată cu căpșuni sau la cel de la prăjitura cu rubarbă. Îmi place tare mult cum iese aluatul acesta și mai ales […]