Musaca de cartofi cu carne tocată de porc. Rețeta simplă și ușor de făcut. Cum se face musaca din cartofi fierți. Cea mai bună rețetă de musaca.
Rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată este un clasic, o rețetă foarte des pregătită în bucătăriile noastre pentru că este gustoasă și sățioasă. Este, la origini, de inspirație grecească, rețeta originală fiind o combinație de vinete, cartofi și carne tocată.
La noi este mai cunoscută, însă, varianta fără vinete, doar cu straturi de cartofi alternând cu cele din carne tocată. Și în aceasta variantă, cea cu cartofi, avem, mai multe opțiuni. Cartofii folosiți pot fi prăjiți în prealabil, pot fi fierți în prealabil și tăiați felii sau fierți și transformați în piure după care se formează straturile de cartofi din musaca.
Toate variantele sunt gustoase. Evident că cea mai imbietoare este cea în care cartofii sunt prăjiți în prealabil. Doar că e un pic mai calorică și mai greu digerabilă. Plus că e și mai consumatoare de timp. Să prăjești atâtea felii de cartofi necesită un anumit timp petrecut lângă aragaz.
Așa că, mie una mi se pare mai convenabilă varianta în care se folosesc cartofii fierți și apoi feliați. Și cea cu piure de cartofi este bună însă, personal nu o agreez atât de mult. Parcă nu e atât de gustoasă.
Cum spuneam mai sus, o musaca presupune alternarea straturilor de cartofi cu cele de carne tocată, ultimul strat fiind cel de cartofi care sș-l acopere pe cel de carne. Însă acest ultim strat de cartofi nu rămâne nici el descoperit ci se toarnă pe deasupra fie un sos bechamel, fie o altă combinați de sos de roșii sau cu smântână și ou ori brânză rasă.
Eu nu am folosit sos bechamel în rețeta de astăzi pentru că am vrut o rețetă mai simplificată, mai accesibilă tuturor dar și o idee mai puțin calorică și mai ușor de digerat. Așa că am folosit un sos format dintr-o lingură de smântână și 2 de suc de roșii după care am presărat 50 grame de cașcaval. A ieșit excelent, după gusturile noastre.
- 1 kilogram de cartofi fierți în prealabil
- 500 grame de carne tocată de porc
- 1 ceapă mare
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de smântână
- 250 grame de suc de roșii
- 1 ou
- o lingură cu sare (sau după gust)
- ¼ linguriță piper (sau după gust)
- o mână de pătrunjel tocat mărunt
- pentru sosul de deasupra
- o lingură de smântână
- 2-3 linguri de suc de roșii
- 50 grame de cașcaval ras
- pentru uns tava
- o lingură cu ulei
- 1 lingură cu pesmet
Mod de preparare pentru musaca de cartofi cu carne tocată
- Curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
- Punem cele 2 linguri de ulei într-o tigaie și le încingem bine.
- Adăugăm ceapa și presărăm puțină sare peste ea. Lăsăm să se gătească înăbușit, la foc mediu până când aceasta devine sticloasă și se gătește.
- Adăugăm peste ea carnea tocată, adăugăm sare și piper, amestecăm și lăsăm să se gătească la foc mediu.
- După ce scade apa care rezultă în urma gătirii dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Între timp curățăm cartofii de coajă și-i tăiem felii groase de aproximativ 0,5 cm. Notă: cartofii trebuie fierți în prealabil în apă cu sare!
- Punem carne tocată, gătită în prealabil într-un castron.
- Adăugăm peste ea oul bătut bine, sucul de roșii, smântâna, pătrunjelul tocat (puteți renunța la pătrunjel dacă nu vă place sau nu vă surâde ideea de a-l folosi. Amestecăm totul bine până formăm o pastă omogenă.
Vezi mai jos cum se face un cotlet de porc in bere!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Ungem o tavă de cu ulei și presărăm pesmet.
- Adăugăm 1/3 din feliile de cartofi în tavă formând un strat de cartofi. Dacă doriți mai puteți adăuga sare și piper.
- Punem peste acest strat de cartofi o jumătate din cantitatea de carne tocată apoi un alt rând cu 1/3 din cartofi, restul de carne și restul de cartofi.
- Tot în castronul în care am făcut amestecul de carne, punem o lingură de smântână și 2 de suc de roșii. Puteți dubla cantitățile dacă considerați că vă place cu mai mult sos deasupra.
- Amestecăm și întindem sosul format peste ultimul strat de cartofi.
- Peste sos presărăm cele 50 de grame de cașcaval și dăm tava în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade pentru 35-40 de minute cât să se gătească și să se închege compoziția de carne.
- Când este gata, scoatem din cuptor, lăsăm puțin la răcit, împărțim în cuburi și servim cu poftă.
Notă:
-Dacă nu consumăm toată musacaua în aceeași zi, după ce s-a răcit, acoperim vasul cu folie alimentară și dăm la frigider. Reîncălzim a doua zi.
-De asemenea se poate păstra și la congelator. Se va decongela lent, în frigider și apoi încălzi.
Poftă bună la musaca de cartofi cu carne tocată de porc!
Leave a Reply