Nuci umplute cu cremă de ciocolată. Cum se fac fursecurile nuci cu cremă de ciocolată.
Unele dintre cele mai iubite fursecuri sunt fără doar și poate nucile umplute cu cremă de ciocolată. Rețeta de nuci umplute este una veche, foarte veche. O făceau bunicile noastre acum mai bine de 50 de ani. Și erau nelipsite de pe mesele de sărbătoare.
Un lucru justificabil, zic eu, dacă e să ne luăm după cât de gustoase sunt. Un aluat fraged, de fursecuri, copt în formă de coajă de nucă, umplut apoi, cu generozitate, cu o cremă de nuci și ciocolată. Sau nucă măcinată și gem sau orice doar umplute să fie. Căci mai bune sunt niște fursecuri umplute decât unele simple, nu?
Buun, acum să vă povestesc despre aceste fursecuri nuci umplute despre care cred că ați auzit și v-au încântat copilăria. Ele se găsesc și de cumpărat, la cofetărie, în varianta lor finală, umplută. Sau, se pot și cumpăra doar cojile, partea din aluat, și apoi se pot asambla acasă, adică se pot umple cu cremă și lipi între ele.
Însă, se pot face de la început și până la final acasă. Nu pot spune că este greu dar nici ușor să le faci acasă. Să zicem că este un proces mai migălos. Dar rezultatul final îți va satisface negreșit papilele gustative.
Pentru a face cojile de nucă adică partea cu aluat din aceste fursecuri o să ai nevoie de o formă în care să le coci. Aceste forme se pot cumpăra în 2 variante. Prima ar fi cea clasică, cea pe care o găsești de cumpărat în general prin piețe dar mai nou și prin magazinele online.
Forma clasică de copt nuci este o presă care se folosește pe aragaz și e cea pe care o vezi mai jos și o poți cumpăra de AICI.
A doua variantă ar fi forma/presa electrică, adică un electrocasnic micuț așa cum e cel cu care faci faguri sau wafe. Pe acesta îl poți vedea în imaginea de mai jos și îl poți cumpăra de AICI.
Pentru a face nuci umplute cu cremă de ciocolată despre care vă povestesc astăzi eu am folosit o formă/presă clasică (cea din prima imagine) cu ajutorul căreia am copt cojile de nuci pe aragaz. Aceasta este o formă făcută dintr-un aliaj metalic și apoi este vopsită, atunci când e nouă, cu o vopsea gri metalic.
Atenție, însă! Această formă/presă pentru nuci, dacă este nouă, înainte de prima folosire trebuie ”arsă”. NU folosiți aluatul pe presa care vine cu acea vopsea pe ea. În momentul în care o cumpărați aceasta are un aspect gri strălucitor. Ei bine, aceea este o vopsea care trebuie dată jos, curățată de pe formă și abia apoi se poate lucra cu ea.
Cum se curăță forma pentru nuci
Înainte de prima folosire este obligatoriu să se spele bine forma de nuci după care se unge pe interior cu un pic de ulei sau untură și se așează pe o sursă de căldură adică pe flacăra aragazului. Odată încins bine uleiul/untura forma se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se va șterge bine, cu un prosop sau cârpă uscată.
Această procedură se repetă până când forma va rămâne cu o nuanță mată de argintiu și nu lucitoare așa cum este ea atunci când este nouă! Pentru mai multă siguranță, la final eu am pus forma în apă clocotită și am fiert 1-2 minute ca să fiu sigură că elimin toate resturile rămase de la untura arsă sau vopsea. Și tot pentru siguranță primul rând de coji de nuci le-am aruncat.
Apasă AICI ca să vezi și rețeta de fursecuri piersici
Update 2020
Anul acesta mi-am cumpărat din timp o presa electrică pentru făcut nuci, exact ca cea pe care v-am arătat-o mai sus. Modul de pregătire al cojilor este identic. Există însă mici diferențe. La forma aceasta, electrică am folosit doar 5 grame de aluat pentru o biluță. Am testat și cu 6 și cu 7 grame însă se pierdea prea mult aluat atunci cand presam forma. Așa că am preferat să le fac mai subțiri și am folosit doar 5 grame pentru o biluță.
O altă diferență ar fi faptul că este mult mai practic de folosit o astfel de formă și mult mai eficientă dar fiind faptul că aceasta coace deodată 24 bucăți de coji. Dacă sunteți fani nuci vă recomand să o cumpărați pe aceasta. Nu este scumpă și zic eu, merită chiar dacă faceți rar acest gen de fursecuri.
Cu ce se umplu cojile de nuci?
Cum spuneam și la început, există mai multe posibilități de a umple cojile de nuci. Cum acestea, atunci când se coc nu vor avea forma perfectă va trebui să dăm deoparte surplusul care rezultă la coacere. Acest surplus este ca un biscuite și se poate adăuga în cremă.
Crema se poate face dintr-un ganache de ciocolată în care mai apoi se pot pune resturile rămase de la coji sau/și nuci măcinate, se poate folosi o cremă de lapte, o cremă de ciocolată cu ou și unt, ciocolată de casă făcută ceva mai moale sau chiar cu o cremă simplă din gem, nuci și resturile de la coji. Cele mai cunoscute, dar și mai gustoase, sunt, evident nucile umplute cu cremă de ciocolată.
Găsiți AICI mai multe rețete de cremă care pot fi adaptate pentru a umple cojile de nuci.
În ce privește crema eu am trișat puțin în sensul că am dorit să vă ofer o alternativă la varianta clasică care presupune să faceți voi crema acasă. Asta ar fi însemnat încă un timp în plus alocat pregătirii cremei, ceea ce știu că nu prea aveți, ca și mine, de altfel.
Așa că am ales varianta în care crema este o combinație de cremă de ciocolată cumpărată (gen Nutella) și nuci măcinate. Rămâne doar să le combinăm între ele și apoi să umplem nucile noastre.
Cum și cât de mult se pot păstra nucile cu cremă?
Aceasta este o întrebare al cărei răspuns depinde mult de tipul cremei folosite și de cum le păstrați. Fursecurile nuci umplute cu cremă de ciocolată se pot prepara chiar și cu o săptămână înainte de servire cu condiția să fie bine păstrate.
Vezi mai jos si reteta video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click pe clopoțel pentru notificări!
În general aceste nuci umplute cu ciocolată se păstrează foarte bine într-o cameră răcoroasă sau la frigider. Ele se pun înainte în cutii speciale de prăjituri, din plastic sau tablă, închise cu capac. Dacă nu aveți cutii din acestea puteți folosi vase de pus mâncarea la frigider dar cu condiția să aibă posibilitatea de a fi închise. Nu vom păstra fursecurile în aer liber.
Dacă veți folosi o cremă cu unt, puteți să le păstrați și o săptămână, cu condiția, evident, să le păstrați la rece iar dacă le umpleți cu ganache de ciocolată, nucile se vor frăgezi mai repede și, trebuie păstrate neapărat la frigider.
Acum haideți să vedem împreună cum se pregătesc aceste minunate nuci umplute cu cremă de ciocolată, nu înainte de a vă spune că din cantitatea de aluat făcută de mine ies aproximativ 120 de bucăți de coji de nucă, ceea ce ar însemna 60 de bucăți de nuci la final. Nu este chiar atât de mult dar, zic eu, suficient pentru a forma, alături de alte prăjituri un platou generos și apetisant.
- 2 ouă mari
- 80 grame unt cu 82% grăsime
- 70 grame de unt cu 65% grăsime
- 75 grame de zahăr pudră
- 330 grame de făină tip 000
- o lingurță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- 5 grame de praf de copt
- 200 grame de nucă măcinată
- 250 grame de cremă de ciocolată
- o linguriță cu esență de vanilie
- 50 ml de lapte dulce
Mod de preparare nuci umplute cu cremă de ciocolată
În primul rând va trebui să facem un aluat de fursecuri pe care îl vom da la rece pentru câteva ore și apoi îl vom coace în formă.
- Punem într-un castron cele 2 tipuri de unt, adăugăm zahărul pudră, sarea și esența de vanilie și amestescăm bine până se formează o cremă.
- Adăugăm ouăle și le încorporăm folosind un tel sau un mixer.
- Punem treptat făina cernută și o încorporăm așa încât să obținem un aluat moale dar nelipicios. ATENȚIE! Cantitatea de făină va fi diferită în funcție de cât de mari sun ouăle folosite dar și de tipul făinii. Cantitatea maximă de făină poate fi 350 grame dacă sunt ouăle foarte mari. După ce adaugăți 300 de grame de făină și le încoporați, adăugați treptat restul de făină până ajunge la consistența unui aluat moale, nelipicios și ușor modelabil, ca o plastelină!
- Formăm din aluat o sferă, acoperim cu folie alimentară și dăm la frigider pentru câteva ore ca să se întărească și să se lucreze mai ușor.
- Înainte de a ne apuca de făcut cojile de nuci, curățăm bine forma dacă aceasta este nouă, așa cum am explicat mai sus.
- Împărțim aluatul în biluțe mici, cât să încapă în forma pe care o avem. Ideal este, pentru a preveni pierderile de aluat, să lucrăm cu cântarul alături și să cântărim fiecare biluță de aluat formată. În funcție de forma pe care o aveți, biluțele de aluat pot să cântărească între 5 și 7 grame. Pentru forma mea, eu am folosit 6 grame de aluat la fiecare coajă de nucă formată.
- După ce pregătim biluțele din aluat, aprindem ochiul de la aragaz și punem forma la încălzit apoi o ungem cu puțin ulei, punem în fiecare locaș biluța de aluat și, când forma este plină o inchidem și o așezăm pe flacără. Ținem forma pe flacără aproximativ 2 minute după care o întoarcem pe partea cealaltă și o mai lăsăm alte 2 minute. Deschidem capacul și verificăm dacă aluatul este copt. În cazul în care nu este copt, închidem iar forma și mai lăsăm puțin pe flacără verificând să fie coapte.
- Când s-au copt le răsturnăm pur și simplu din formă într-un castron și punem altele biluțe în loc. Procedăm la fel până când terminăm de copt toate biluțele din aluat. Doar prima dată când punem bilele avem nevoie să ungem forma. După aceea nu este necesar.
- Cum formele nu sunt perfecte, nu se închid perfect și nici cantitatea de aluat nu se poate cântări perfect plus că aluatul se presează diferit, vom obține forme de nuci care au margini neregulate sau în plus. Va trebui să luăm fiecare bucată de coajă în parte și să o verifică, apoi să o ajustăm cu ajutorul unui cuțit înlăturând surplusul și netezind formele. Facem acest lucru DUPĂ ce s-au răcit bine și căzăturile, ce rămâne de la curățare punem într-un castron și folosim, dacă dorim, la cremă.
Crema pentru umplut
Cum spuneam și la început, eu am preferat o cremă mai ușor de făcut așa că am folosit cremă de ciocolată cumpărată pe care am lăsat-o la temperatura camerei și apoi am amestecat-o cu nuci măcinate, lapte și esență de vanilie. Dacă doriți să faceți un ganache de ciocolată și apoi să puneți nucă și să le combinați, aveți rețeta de la ganache AICI.
Am umplut fiecare jumătate de coajă de nucă cu cremă și apoi am lipit jumătățile între ele. Pentru un aspect mai frumos acestea se pot tăvăli prin zahăr pudră vanilat.
Să aveți spor la făcut nuci umplute cu cremă de ciocolată!
[…] porție de fursecuri nuci, a căror rețetă e deja publicată pe blog și canalul de Youtube (vezi aici și aici) și am testat două noi rețete, una de faguri umplute cu cremă de ciocolată și un […]