Ciocolată de casă cu lapte praf
Un dulce foarte apreciat de mici și mari dar și ușor de făcut în casă este atât de cunoscuta ciocolata de casă. Un dulce care ne amintește de copilăria petrecută în casa bunicilor sau de vizitele făcute la colegele de clasă, poate fi și acum, în epoca ”master-chef” cu ale ei preparate sofisticate, foarte apreciat și aducător de bucurii. Mai ales în rândul celor mici.
Și cum ciocolata este și va rămâne ”batonul copilăriei” ce putea fi mai frumos decât să încep să o fac și eu în casă celebrând astfel începutul noului an școlar? Asta pentru ca acum câteva săptămâni, când am fost la evenimentul organizat la Selgros Bacău despre care am scris aici am găsit în sfârșit lapte praf și mi-am cumpărat 2 pungi de 1 kilogram.
La noi în orășel am căutat prin magazine dar nu am găsit deloc și chiar imi doream de ceva timp să fac ciocolată de casă cu lapte praf dar și bomboane Raffaello cu lapte praf (vezi aici rețeta) pe care le încercasem în varianta cu mascarpone – vezi aici cum se fac.
Ciocolata de casă este relativ ușor de făcut, mai ales după ce ai învățat bine câteva principii de bază referitoare mai ales la legarea siropului de zahăr. Dar trebuie spus și că recomandările stricte din rețete nu sunt întotdeauna potrivite.
În timp, propria experiență își va spune cuvântul și vei putea decide singură ce modificare a rețetei sau a modului de lucru trebuie făcută, ca să ai succes (aproape) garantat. Când spun succes mă refer la faptul că ciocolata obținută ar trebui să fie pe gustul tău.
Vezi AICI și rețeta de ciocolată de casă în foi de napolitană
Eu o să scriu astăzi rețeta de ciocolată de casă cu lapte praf pe care am testat-o eu pornind de la cea scrisă de mătușa mea în caietul ei vechi de rețete. L-am consultat și pe ”domnul Google” în ce privește modul de preparare al ciocolatei de casă cu lapte praf și am găsit o mulțime de variante.
M-am apucat de testat și după câteva eșecuri mai multe sau mai puțin răsunătoare am reușit să fac o ciocolată de casă cu lapte praf pe gustul nostru. Nici prea tare, nici prea moale, consistența acesteia datorându-se gradului de legare a siropului de zahăr.
Deci hai să vedem împreună cum se face, nu înainte de a mai face o precizare: pentru a face ciocolată în casă avem nevoie de un lapte praf de cofetărie. NU folosiți lapte praf din acela pentru bebeluși pentru că nu este bun.
Lapte praf de cofetărie găsiți în mai toate supermarketurile dar vă las și un link de unde îl puteți comanda online – vezi AICI – și nici măcar nu e scump, doar vreo 13 lei/kilogram.
Cantitățile necesare pentru o porție medie (la nevoie se pot multiplica) sunt:
- 500 grame de lapte praf
- 400 grame de zahar
- 150 ml apă
- 40 grame cacao
- 125 grame unt
- 5 ml esență de rom/vanilie - opțional
Mod de preparare ciocolată de casă cu lapte praf
- După ce cântărim ingredientele necesare, amestecăm bine cacaoa cu laptele praf într-un bol bine uscat, apoi lăsăm totul deoparte și ne apucăm de siropul de zahăr.
- Într-o cratiță metalică din inox sau emailată, turnăm zahărul și apa, apoi încălzim pe foc mic amestecând mereu cu o lingură metalică solidă, ca să se dizolve totul.
- În momentul în care începe să fiarbă și să se formeze bule, inițial la mijlocul cratiței, apoi spre margini, cronometrăm 3 minute.
- După cele trei minute adăugăm untul, privim la ceas și stabilim alte trei minute pentru oprire.
- În primul minut din cele trei vom mesteca bine, pentru ca tot untul să se topească în siropul de zahăr. Tot acum adăugăm și esența de rom/vanilie etc.
Vezi mai jos și rețeta video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- După ce au trecut cele trei minute, dăm cratița deoparte de pe foc și începem să turnăm amestecul de lapte praf cu cacao.
- Amestecăm bine și repede și mai adăugăm din amestec și tot așa. Trebuie să lucrăm foarte repede pentru ca ciocolata să nu apuce să se răcească.
- După ce am amestecat totul foarte bine, cu acea lingură metalică solidă, turnăm repede compoziția într-o tavă dreptunghiulară (25/18 cm am folosit eu) tapetată în prealabil cu folie alimentară.
- Lăsăm totul la răcit câteva ore, sau chiar peste noapte, apoi tăiem ciocolata de casă în formele și de dimensiunile dorite.
Tips & Trics
* Am citit în diverse rețete că unii recomandau 5 minute pentru legarea siropului de zahăr, alții 7. Eu am ales 6 minute în total, 3 înainte și alte 3 după adăugarea untului. Însă experiența vă va edifica, deoarece acești timpi depind și de cratița utilizată.
Este de la sine înțeles că o cratiță foarte largă va facilita o evaporare mai rapidă a apei și siropul se va lega mai repede. Nu toți au cratițe la fel și prin urmare și timpii pot să varieze.
* Untul trebuie să fie la temperatura camerei, așa că îl vei scoate din frigider din vreme și îl vei cântări, lăsând apoi cantitatea necesară să ajungă la temperatura camerei.
* Ideal ar fi sa folosești un unt gras, cu peste 80% grăsime. Vei avea o ciocolată de casă mai cremoasă. Am testat și cu unt de 65% grăsime. Iese ciocolata doar că puțin mai ”uscată”. Normal, zic eu pentru că nu are suficient de multă grăsime.
* La final am adăugat și tot amestecul de lapte praf și cacao deodată, apoi am amestecat energic să nu se formeze cocoloașe, ca să câștig timp și să pot turna mai bine compoziția în tavă, amestecul fiind mai moale. Însă, pentru cine nu are prea multă forță este mai bine să se adauge treptat compoziția de lapte praf și cacao.
Nu uita!!! Lucrează rapid pentru că altfel riști ca ciocolata să se întărească înainte de a o pune în tavă!
Spor la pregătit ciocolată de casă cu lapte praf din doar 5 ingrediente”!
kidu says
prima data cand fac ciocolata de casa si chiar a iesit buna, o sa incerc sa fac si ciocolata alba
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a placut, Kidu! :)
Coca says
Eu am adaugat alune in ciocolata. A iesit o nebunie. 🤗🤗🤗🤗Multumesc pentru reteta. Multa sanatate si sa va dea Dumnezeu putere in munca.
Claudia Vasilache says
Multumesc! La fel si dumneavoastra! Ma bucur ca v-a placut ciocolata :)
Ady says
Buna, ca si antibucatar, am facut si eu acum ciocolata de casa. Am respectat la gram exact reteta si mia iesit fparte grosa, nu am putut turana maglavaisul ci lam pus cu lingura. A fost o lupta :) Sa vad ce va iesi la final. An nou fericit, mai bun ca ultimii 2 ani. Cu respect Ady
Claudia Vasilache says
:) Depinde foarte mult de cat de legat este siropul de zahar. Daca e prea legat se intareste mai mult. Siropul e tot secretul ca sa zic asa. Apoi mai e si calitatea zaharului sau a laptelui praf care poate face diferenta cumva. Insa siropul e baza. Daca acum v-a iesit prea tare, data viitoare cand mai incercat faceti siropul mai putin legat, il fierbeti mai putin :)
Ciolacu Codruta says
Bună am făcut-o și eu și mi-a ieșit caramele în loc de ciocolată.
Claudia Vasilache says
Ati fiert prea mult siropul! De aia a iesit asa, gen caramele!
Ana says
Foarte buna ciocolata. Am folosit un îndulcitor natural din ștevie și eritrol, care arată că zahărul. Îmi era teama că nu va ieși, dar este perfecta. Seamănă gustul cu cea din copilărie, dar cred că laptele praf are alt gust că acum 20 de ani. Multumesc :-)
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca v-a placut! Deci merge si sa inlocuim zaharul cu indulcitor? Super! Nu stiam ca se leaga in sirop! E perfect daca e asa pentru ca o pot face si cei care nu au voie sa consume zahar! Multumesc inca o data pentru ca ati lasa comentariu ca sa ne spuneti si noua :)
Ana says
Nu știu dacă s-a legat ca cel de zahar, nu mai țin minte cum arata când făceam împreună cu mama. Mi-a părut destul de lichid așa că l-am lăsat 5 minute și înca 5 minute după ce am pus untul. Am făcut jumătate de cantitate și este foarte apreciata.
Claudia Vasilache says
Da, probabil nu se leaga chiar ca zaharul dar important este ca se poate folosi si indulcitorul pentru a face ciocolata :)
nicoleta pavel says
Daca a iesit prea moale ,poate fi reparata ?
Claudia Vasilache says
Reparata nu prea se mai poate…. Data viitoare a trebui sa fierbeti mai mult siropul. De aia a iesit mai moale. Dar sunt sigura ca e gustoasa si asa :)
Anamaria says
Buna ziua! Daca ar fi sa punem thermometrul in sirop, cat ar trebui sa arate ca sa aiba consistenta pe care o are in reteta dvs? Multumesc
Claudia Vasilache says
Nu folosesc termometru dar daca ar fi sa masor temperatura, cred ca ar fi undeva in jurul a 118-120 grade, temperatura de ”firmball”. Peste valoarea asta cred ca deja se intareste prea mult si are o consistenta mai de caramel. Chiar am sa masor data viitoare temperatura si sa vad pana la cat urca. Noi facem foarrte des si ne bazam deja pe experienta. Stiti cum se zice, avem ”ochiul format” :)
Anamaria says
Multumesc frumos!
Claudia Vasilache says
cu drag :)
nico cherei says
O reteta formidabila ! A iesit o ciocolata extrem de buna !!! Multumesc pentru aceasta reteta !
Claudia Vasilache says
Cu drag! Multumesc mult pentru aprecieri si comentariu! :) Ma bucur ca v-a iesit si a fost pe placul dumneavoastra :) Sa aveti pofta!
Gabriela says
A iesit minunata!! Multumesc!!
Claudia Vasilache says
Super! Ma bucur ca v-a placut! :) O zi frumoasa!
Florina says
A iesit perfect! As avea totusi o intrebare, daca pun cu 200g mai putin zahar are de suferit produsul final? Adica e posibil sa fie mai sfaramiciosa ciocolata? As vrea sa reduc din zahar fara sa aiba de suferit textura ciocolatei. Multumesc
Claudia Vasilache says
Din pacate nu se poate reduce chiar atat de mult. Zaharul formeaza un sirop de zahar care leaga compozitia. Reteta initiala era cu 500 de grame de zahar si eu deja am dat jos 100 tot in ideea de a pune mai putin zahar. Daca veti pune doar 200 cred ca da, va avea o textura mai sfaramicioasa :(
Simona says
Buna eu am mai facut aceasta reteta si mi-a placut foarte mult si va caut de cateva zile si azi v-am gasit va multumesc pentru aceasta reteta atat de buna?
Claudia Vasilache says
Ma bucur tare mult, Simona, ca ti-a placut reteta si multumesc pentru comentariu :)
Imi pare rau ca m-ai gasit greu. Sunt destul de activa pe toate retelele sociale, pe Facebook, pe Instagram, pe Twiter și pe Youtube :)
Diana says
Buna ziua.
Am si eu o reteta asemanatoare, diferenta e in cantitati, cred ca aici se poate jongla in junctie de gustul fiecaruia. Iese mereu foarte buna, cu diferente de textura in functie de cat fierbe siropul. Eu il las mai mult, dar folosesc o cantitate mai mica ed zahar, iarn cand se apropie de o consistenta asemanatoare cu mierea, stiu ca v-a fi mai sfarmicioasa. Pt o ciocolata moale, siropul nu trebuie sa fiarba mult.
Reteta mea are urmatoarele cantitati:
250g lapte praf, 400gr zahar (eu pun doar intre 250 gr si 300 gr, altfel e prea dulce pt gustul meu), 150ml apa, 50 gr cacao, 100gr unt, arome dupa preferinte (scortisoara, rom, vanilie, stafide, nuci, alune, coaja de portocala, merisoare etc)
Aiko says
Am facut ciocolata de casa conform retetei si a iesit foarte buna! Si se face atat de repede :)
Nu am mai facut ciocolata de casa de ani buni. Constat ca laptele praf nu mai are aceeasi aroma pe care o avea inainte, ii dadea un gust aparte ciocolatei, dar chiar si cu laptele praf pe care il gasim acum in comert a iesit foarte buna. Iar data urmatoare stiu cum sa adaptez reteta conform preferintelor noastre si o sa ma mai joc un pic cu consistenta siropului de zahar pana iese ciocolata asa cum am imaginea ei in cap. :)
Multumiri pentru reteta si felicitari pentru site!
Claudia Vasilache says
Multumesc mult pentru aprecieri, Aiko! Ma bucur ca iti place siteul si mai ales ca ti-a iesit reteta exact asa cum ti-ai dorit!
Te mai astept pe la mine :)
Vio says
De Ce sa nu folosit lapte praf pt bebelusi? Bebita mea nu vrea sa pape lapte praf și prim meu gând a fost: ciocolata casa
Dar acum am citit ca nu e bun ?
Claudia Vasilache says
Sincera sa fiu nu am un argument anume. Stiu doar din ce au incercat altii ca nu e bun. Probabil ca problema e compozitia acelui lapte praf. Eu nu am testat. Daca testati va rog sa revenit cu un comentariu si sa ne spuneti si noua daca a iesit. Sunt sigura ca multi vor vrea sa afle acest lucru.
Ana Victoria Zlamparet says
Buna , eu am făcut de multe ori cioco de casa din lapte de bebe și a ieșit perfecta (plus ca m-am bucurat ca am putut sa ii dau și fetiței știind ca e îmbogățita cu vitamine).
Și cu muuuult mai puțin zahăr la o cutie de 400 gr de lapte praf; am pus in jur de 180-200 gr de zahăr , 100 gr de unt de 65% grăsime și cacao după ochi, redusă pt pitica.
Nu inteleg , de ce pe multe site-uri se scrie ca nu se poate face …. Va încurajez sa încercați, fără teama !!!! Soțul meu Și pitica o adora ❤️! Numai bine !!! 🙏
Claudia Vasilache says
Ana, aceasta este reteta clasica de ciocolata de casa asa cum se facea pe vremuri. Ca sa iasa ca acel baton al copilariei trebuie sa indeplineasca niste conditii. De aceea probabil se spune ca nu se poate folosi laptele pentru copii! Dar, evident ca un alt tip de ciocolata, de o alta consistenta se poate face si din altceva. De exemplu eu tocmai mi-am cumparat lapte praf din cocos ca sa incerc o ciocolata vegan. Insa sunt sigura ca nu va avea aceeasi consistenta ca cea clasica!
Mira says
Mă bucur ca am dat peste rețetă dvs. As dori sa fac maine și eu ,sunt fana ciocolatei de casa , imi place enorm de mult. As dori sa va întreb ce fel de lapte praf pot folosi? Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Sunt mai multe marci de lapte praf pe piata. Depinde de unde va puteti aproviziona. Eu am gasit la Selgros si de acolo am luat dar am vazut ca este si la Profi sau la Penny. Ideea e sa nu folosit lapte praf pentru dat la bebelusi. In rest, cred ca orice marca de lapte praf e buna.
Petruta Petre says
Am facut-o aseara. A iesit super.? Eu am facut si cateva bomboane tăvălite in nuca de cocos. Migălos, dar a meritat!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca ti-a placut! Ei, uite ca bomboane nu m-am gandit sa fac. O sa incerc si eu cu prima ocazie cand mai fac si am timp sa fac ceva mai migalos :) Multumesc pentru idee!
Otilia says
Chiar acum am pus-o la rece. Am urmat intocmai indicatiile. Voi reveni cu rezultatul final. Oricum, gustul este super!!!
Claudia Vasilache says
Astept cu emotii verdictul final <3
DeyutzaBlog says
Uhh ce cand n-am mai mancat o ciocolata de casa autentica… arata super fain a ta
Claudia Vasilache says
Multumesc!
Rokolla says
N-am mai mancat o ciocolata de casa din copilarie. Cred ca am sa incerc si eu reteta ta. Arata asa de bine incat as putea sa mananc o tava intreaga
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place ;)
Bratu Gabriela says
am facut si eu acum cativa ani ciocolata de casa, dar nu s-a intarit suficient. o sa salvez reteta ta si chiar o sa o incerc!
Claudia Vasilache says
Trebuie sa fierbi mai mult siropul ;)
CEZAR OVIDIU ARDELEANU says
Buna. Am facut si eu dar iese foarte tare desi am pus exact ce trebuie in ea. Ce poate fi?Multumesc
Claudia Vasilache says
Ciocolata de casa iese mai tare sau mai moale in functie de cat de multi fierbi acel sirop! Ideal ar fi sa ai un termmometru dar nu toata lumea are asa dotari. Incearca sa fierbi mai putin siropul data viitoare cand o faci!
Doina says
Buna ziua ! Merge pusă ciocolata și în formă de silicon tot cu folie alimentară?
Claudia Vasilache says
Da, adica nu vad de ce nu… Se poate pune chiar si in forme mici de bomboane de ciocolata.
Paula Ion says
Imi place ciocolata de casa foarte mult, dar sa nu o fac eu :)
Corina says
Si mama ne facea in copilarie ciocolata de casa, cred ca este aceea si reteta!
Multumesc pentru amintiri! :*
Miss Bear says
Arata super delicios. Mi am propus sa iau la rand retetele tale, iar iarna viitoare, as vrea sa incerc sa pun si muraturi. Am vazut ca ai foarte multe retete de conserve pentru iarna.
O sa iti dau tag la poze cand va fi. Multumim pentru retete.
Claudia Vasilache says
Da, chiar te rog sa imi dai tag. M-as bucura sa aflu cum au iesit.
Laura says
Ce reteta usoara! Imi place ca nu o faci asa dulce, cam cata nuca as putea pune in compozitie?
Claudia Vasilache says
Hm…uite ca nu m-am gandit dar cred ca 100-150 grame ar merge.
Bianca Ionel says
Ciocolata de casa e preferata mea, totusi nu mi-am curaj inca sa prepar si eu. Poate incerc si folosesc reteta ta.
Claudia Vasilache says
Astept impresii!
Andraxela says
Cat de bine arata si ce repede se prepara! Stiu ca am facut acum ceva timp si eu ciocolata de casa, insa iesise mult prea dulce :(
Claudia Vasilache says
Reteta originala era cu 500 grame de zahar dar eu am redus zaharul ca sa nu fie asa de dulce.
Antoaneta says
Reteta aceasta o am si eu. Este delicioasa. Eu fac tot felul de combinatii si pun fructe uscate, nuci, alune, stafide. Fac si ciocolata alba. Am cumparat forme pentru ciocolata si le fac sub forma de bomboane ;)
Claudia Vasilache says
Am si eu forme pentru bomboane dar inca nu am facut si in varianta asta.
Barascu Violeta Ramona says
Wow arata foarte bine si sigur e delicioasa. Caut ajutoare si ingrediente pentru ca musai trebuie sa o incerc.
Claudia Vasilache says
:) Sa ai spor!
Mihaela says
Mie nu-mi place ciocolata de casa, nu-mi placea nici cand eram mica, in schimb daca imi dai o Milka o mananc pe loc.
Claudia Vasilache says
serios? :))) Mie mai degraba ciocolata neagra imi place cel mai mult.
Dragomir Cristina says
Au, inima. De mult nu am mai poftit la ceva asa de tare. Mi-e dor de ciocolata de casa pe care o facea mama cand eram eu mica.
Claudia Vasilache says
Au, nu am crezut ca voi atenta la inima ta postand reteta :))
coco says
si eu fac destul de des, pun multe fructe uscate in ea!
Claudia Vasilache says
Am sa fac si eu cu fructe uscate dar sa vedem ce prefera fiu-meu :)
Lamiita Petre says
Mai faceam si eu pe vremuri, o ador. Imi place gustul pe care il da laptele praf. Uneori cand aveam pofta la ore ciudate, imi frecam cateva lingurite de lapte praf, cu cacao si putina apa :D
Claudia Vasilache says
Ah, ce idee buna mi-ai dat! Am sa incerc si eu metoda ta rapida de facut ciocolata :)
Mihaela Curea says
Ciocolata de casă este desertul nostru preferat. Aș renunța oricând la orice desert pentru ciocolată de casă.
Claudia Vasilache says
Si eu la fel :))
Diana Ion says
Ador ciocolata de casa, este desertul copilariei…mama ne facea cam la 2 saptamani…Reteta ta pare super usoara! Abia astept sa o incerc si eu!
Barbieru Cristina says
Suuper. Imi place la nebunie ciocolata insa am mancat doar din comert, nu am incercat niciodata sa o fac pe motivul ca nu as reusi.
Am sa incerc reteta ta, caci arata delicios!!!
Claudia Vasilache says
Multumesc! E si usor de facut!