Prajitura Greta Garbo (prăjitură Jerbo) cu foi și gem
E ceva timp de când nu am mai publicat o rețetă de desert, de prăjitură. Recnosc că încerc să evit deserturile pe cât posibil doar că, adevărul e că nu prea pot. Tot sunt tentată să încerc rețete noi sau din cele vechi, celebre, care au trecut testul timpului așa cum este și această prăjitură Greta Garbo, cu foi și gem, cunoscută și sub numele de prăjitură Jerbo, prajitura Gerbeaud.
Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo cum o s-o mai găsiți denumită în caietele vechi de prăjituri, este una care ne va aduce mereu aminte de copilărie. Cel puțin mie îmi aduce aminte de acele zile de sărbătoare în care rudele (adulții acelor vremuri) se întâlneau cu toții la mătușa mea să petreacă împreună.
Mătua mea a fost o foarte bună bucătăreasă și iubea să facă prăjituri. Era o bucurie pentru noi, copiii, cel puțin să mergem la ea în vizită pentru că știam că vom găsi mereu ceva dulce și bun de gustat. Nu erau sărbători mari sau zile de naștere la care ea să nu facă felurite prăjituri tradiționale la acele vremuri, prăjituri care s-au păstrat și astăzi actuale.
Așa sunt prăjitura Albă ca Zăpada sau Televizor (Budapesta), Chinezoaica etc ale căror rețete le găsiți pe blog (click pe denumire). Am avut norocul să fotocopiez caietul ei vechi de prăjituri și mi-am propus ca în timp să fac mare parte dintre ele și să le trec aici, în cartea virtuală de bucate.
Rețeta de astăzi, însă, de prăjitură Greta Garbo am făcut-o ghidându-mă după cea din carta Silviei Jurcovan care explică foarte bine cum se face prăjitura. La mătușa mea în caiet aveam doar câteva indicații și o listă de ingrediente. Nu este identică cu rețeta Silviei Jurcovan. Am făcut ceva modificări, nu multe, și am adaptat-o puțin.
Vezi mai jos cum se fac și nucile umplute cu cremă de ciocolată
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!
Este o prăjitură foarte ușor de făcut deși, la prima vedere vă poate speria pentru că este vorba de a face niște foi însă faptul că prăjitura se coace toată deodată face totul mult mai ușor ca să nu mai zic și că este o prăjitură foarte spornică!
Mai ales la zile de sărbătoare, când ai mai mulți musafiri, este perfectă: ușor de făcut, ingrediente relativ puține, care nu costă prea mult, timp mic de preparare, gustoasă, spornică.
Eu am folosit în rețetă mai puțină smântână pe care am înlocuit-o cu puțin lapte iar în loc de unt am folosit o combinație de untură și unt. Pe vremuri se folosea mai des untura și în caietul mătușii mele găsesc multe rețete în care acest ingredient este prezent. În plus, untura frăgezește mai bine foile. Dar, dacă nu vă place untura puteți s-o înlocuiți unt gras. Hai să vedem cum se face.
Intra si tu in comunitatea de pe Facebook,
locul in care facem schimb de retete si sfaturi de gatit!
– apasa AICI pentru inscriere sau pe poza –
- 550 grame de făină
- 50 ml lapte dulce
- 30 grame de drojdie proaspătă
- 100 grame de zahăr
- 200 grame de smântână cu 20% grăsime
- 100 grame de unt cu 82% grăsime
- 100 grame de untură
- 2 gălbenușe de ou
- o jumătate de linguriță cu sare
- o lingură cu esență de vanilie
- pentru umplutura
- 400 grame de gem de prune sau caise
- 300 grame de nucă
- 100 grame de zahăr
- pentru glazură
- 75 ml apă
- 50 grame de zahăr
- 30 grame de cacao
- 30 grame de unt (optional)
Mod de preparare prăjitura Greta Garbo
- Punem într-un castron drojdia împreună cu zahărul și laptele călduț (atenție – NU fierbinte!) și amestecăm bine până când se topește zahărul și se dizolvă drojdia.
- Cernem făina împreună cu sarea.
- Adăugăm gălbenușurile încorporându-le bine, apoi untul topit, untura topită, smântâna, vanilia iar la final punem treptat făina cernută, amestecată cu sarea și se formează un aluat moale dar nelipicios.
- Acoperim castronul în care avem aluatul cu un prosop de bucătărie și-l lăsăm la cald măcar 15 minute, să crească puțin.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 23/32 cm în care pune hârtie de copt.
- După 15 minute pune aluatul pe suprafața de lucru și îl împărțim în 4 bucăți egale. Cel mai bine este să le cântărim.
- Luăm câte o bucată de aluat și o întindem pe suprafața de lucru presărată cu făină, presând-o cu mâna ca să aibă aceeași grosime peste tot și apoi ajutându-ne de un sucitor o îndindem în formă dreptunghiulară, de dimensiunile tăvii în care o vom coace.
- Ajutându-ne de sucitor o transferăm în tavă, o înțepăm din loc în loc cu furculița și apoi o ungem cu gem. Peste gem presărăm o treime din nuca măcinată amestecată cu 100 grame de zahăr.
- Procedăm la fel și cu cealalte foi, le întindem, le înțepăm din loc în loc, le așezăm în tavă apoi ungem cu gem și presărăm nucă. Ultima foaie o lăsăm așa cum e, nu o mai ungem cu nimic, doar o înțepăm din loc în loc.
- Lăsăm să dospească la loc cald încă 15 minute apoi dăm tava la cuptor pentru aproximativ o oră (în funcție de cum coace cuptorul). Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată, prăjitura e gata și o scoatem din cuptor apoi din tavă și lăsăm la răcit până a doua zi.
- A doua zi, când s-a răcit de tot turnăm peste ea o glazură făcută fie din ciocolată, fie din cacao, apă și zahăr. După ce glazura se întărește o tăiem felii după preferință și o servim cu poftă.
Cum se face glazura de cacao:
Apa cu zahărul se fierb până când când acesta se topește după care se adaugă cacaoa și untul. Se continua fierberea până când se leagă. Se toarnă cât e caldă peste prăjitură. Nota: untul se adauga pentru un luciu în plus dar se poate face și fără unt.
Să aveți spor și poftă la făcut prăjitura Greta Garbo (Jerbo)!
[…] AICI sau pe poză ca să vezi cum se face prăjitura Greta […]