Prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș
E ceva vreme de când tot zic că fac prăjitura asta cu foi de bulion și cremă de griș. În postul acesta chiar mă gândisem să încerc o variantă de post dar cum au fost niște săptămâni foarte aglomerate nu am avut timp de experimentat.
Și apoi mi-am zis ca mai bine ar fi să fac mai întâi varianta ei originală dacă mă pot exprima așa, adică varianta în care se pune unt la crema de griș și abia apoi să experimentez altfel de cremă de griș de post.
Deși mă gândeam să fac rețeta de prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș pentru masa festivă de Crăciun m-am gândit că poate printre voi sunt și care ar vrea să o facă acum, ca și mine așa că m-am pus pe treabă și am pregătit o porție mică doar pentru test. Să văd cum iese, să vad dacă e și pe gustul alor mei.
Așa că, voi, dacă vreți să vă iasă o cantitate mai mare de prăjitură va trebui să dublați cantitățile pe care le găsiți trecute în lista ingedientelor. Eu prefer să fac prăjiturile așa, în porții mici pentru că în felul acesta pot testa mai multe rețete de dulciuri făcute în casă.
Prăjitura acecasta, deși la prima vedere pare greu de făcut, să știți că nu e chiar așa. E adevărat că aveți nevoie de puțină îndemânare ca să întindeți foile și un pic de răbdare ca să le coaceți dar nu e așa greu. Apoi, crema este una foare ușor de făcut și, în mod suprinzător, este o cremă gustoasă.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
Băiețelul meu e destul de mofturos la mâncare și chiar când vine vorba de deserturi deși este topit dupa ele. La început a refuzat să mânânce pe motiv că am făcut-o cu roșii. Dar după ce a gustat din ea mi-a cerut să mai fac pentru că e tare bună și mai ales crema. Crema i s-a părut tare gustoasă.
Prăjitura cu foi de bulion și cremă de griș este una economică și spornică. Bunicile noastre o făceau cândva tocmai din aceste motive. Pe vremuri era greu de găsit ingrediente pentru prăjituri așa că au fost nevoite să găsească diverse soluții ieftine pentru a pune pe masa familiei un desert gustos.
Apasă AICITop 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori sau pe poza pentru mai multe rețete de prăjituri festive
- - pentru foi
- 7 linguri de bulion
- 7 linguri de zahăr
- 7 linguri de ulei
- ½ linguriță cu bicarbonat
- 10 ml oțet pentru stins bicarbonatul
- un vârf de cuțit cu sare
- făină cât cuprinde (în jur de 300 grame)
- - pentru cremă
- 500 ml lapte (de vaca sau vegetal)
- 100 grame de zahăr
- 6 linguri cu griș
- 75 grame de unt cu 80% grăsime sau unt de cocos/margarina
- zeama de la o portocală
- 3-4 linguri cu gem de prune sau caise (aprox 200 grame)
- fulgi de nucă de cocos pentru decor
Mod de preparare pentru prajitură cu foi de bulion și crema de griș
Mod de preparare foi cu bulion
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pune hârtie de copt în tava de la aragaz. Eu am avut o tavă mică, de 22/22 cm.
- Punem bulionul și zahărul într-un vas și le amestecăm bine dupa care turnăm treptat uleiul continuând să amestecăm până la încorporare.
- Adăugăm bicarbonatul stins cu oțetul (turnăm oțetul peste bicarbonat) și apoi, treptat făina cernută și formăm un aluat moale dar totuși nelipicios.
Tips
* Nu punem toată făina deodată. E posibil ca la final să mai avem nevoie de făină sau nu. Asta depinde de cât de subțire este bulionul. Când spun bulion mă refer mai degrabă la cel de consistența sucului de roșii. Dacă nu aveți suc de roși ci pastă de tomate o veți dilua ca să ajungeți la consistența lichidă.
* Nu frământăm mult aluatul ca s nu dezvoltăm rețeaua de gluten. Nu ne dorim un aluat ca o gumă și unul elastic ca o plastelină. - După ce am format aluatul îl împărțim în 4 bucăți egale. De preferat este să cântărim aluatul, nu să-l împărțim la ochi. În felul acesta, la final vom avea foile egale ca și grosime.
- Întindem pe rând fiecare bucată de aluat cu sucitorul, o punem în tavă, înțepăm din loc în loc cu furculița și o coacem în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 10-12 minute, în funcție de cuptor (la cele electrice timpul va fi mai mic decât la cele pe gaz) până când observăm că încep să se rumenească.
ATENȚIE! Foile sunt subțiri și se pot arde foarte ușor așa că nu plecați de lângă aragaz. E mai bine să le supravegheați!
Apasă AICI sau pe poză ca să vezi cum se face prăjitura Greta Garbo
Mod de preparare crema de griș
- Punem laptele într-un vas, la fiert, pe ochiul aragazului.
- Când începe să fiarbă adăugăm zahărul și apoi grișul în ploaie și amestecăm continuu până se îngroașă.
- Dăm deoparte și lăsăm puțin la răcit după care adăugăm treptat untul tăiat cuburi și zeama de portocală.
Tips
* Se poate folosi și coaja rasă de portocală dacă aveți portocală bio. Eu nu am avut așa că am preferat să folosesc doar zeama.
* Zeama de portocală se poate înlocui cu zeamă de lămâie.
Asamblarea prăjiturii
- Dăm deoparte 2-3 linguri cu cremă și apoi o împărțim în 2.
- Așezăm o foaie pe o suprafață plană (platou, tocător et)
- Întindem peste ea prima parte de cremă.
- Adăugăm a 2a foaie și întindem peste ea 3-4 linguri cu gem.
- Punem a 3a foaie, adăugăm a 2a parte din crema pusă deoparte după care punem și ultima foaie.
- Peste ultima foaie întindem cele 3 linguri cu cremă puse deoparte și apoi presărăm peste ea fulgi de nucă de cocos.
- Dăm la rece până a doua zi. Foile se vor înmuia și se vor tăia foarte ușor.
Tips.
* Ca să vă iasă felii frumoase tăiați prăjitura cu un cuțit încălzit în prealabil. Încălziți cuțitul, tăiați, ștergeți bine, apoi iar încălziți și tăiați. E o operațiune mai migăloasă dar rezultatul final merită rabdarea.
Apasă pe poza ca să vezi cum se fac fursecurile piersici
Sfaturi utile!
În loc de bicarbonat se poate folosi și praf de copt.
Dacă vă plac prăjiturile cu mai multă cremă puteți face grișul din 750 de ml de lapte dulce.
Dacă doriți ca prăjitura să fie una de post folosiți lapte vegetal în loc de lapte de vacă și unt de cocos sau margarină în loc de unt din lapte de vacă.
De obicei această prăjitură nu se face cu încă un strat de cremă peste ultima foaie. Eu am preferat varianta aceasta pentru că am dorit să presar nuc de cocos și să se lipească de cremă.
În mod normal, pe ultima foaie nu se pune cremă pentru că ar trebui să se așeze un tocător, o greutate, pentru a presa foile așa încât prăjitura să iasă compactă, fără goluri. Mie mi-a ieșit bine chiar și așa nepresată, după cum puteți vedea din poze.
Să aveți spor și poftă la prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș!
[…] Prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș – Apasa AICI […]