Tocinei din cartofi dulci serviți cu brânză și somon. Tocinei moldovenești reinterpretați. Aperitiv elegant, aperitiv festiv. Rețetă tradițională reinterpretată.
Dacă locuiți prin părțile Moldovei sau aveți rude pe aici, sunt sigură că ați auzit de un fel de mâncare atât de cunoscut în zonă: tocinei. Pentru ceilalți însă, aceștia pot fi o noutate culinară așa că o să specific că este vorba despre un fel de chiftele din cartofi și se pregătesc des în Moldova, mai ales în părțile de nord, mai exact în Bucovina.
Există diferite rețete de tocinei, unii sunt de post (vegan), adică fără să aibă în compoziție ouă sau brânză, alții au și aceste ingrediente. Există și varianta dulce a rețetei dar și varianta sărată a acesteia. Dintre aceste două variante eu am ales să reinterpretez, la invitația Selgros România, varianta lor sărată.
Soțul meu este de loc din nordul Moldovei și mi-a povestit cum mama și mătușa lui pregăteau acest fel de mâncare destul de des dar în varianta sărată, atât în zilele de post de peste an, deci în varianta fără ou, cât și în restul zilelor anului.
Tocineii se pot face și sub formă de chiftele, prăjiți în ulei, în tigaie dar și sub formă de, să îi zicem plăcintă, în tavă. Adică se pune toată compoziția în tavă și se coace după care se taie bucăți de diferite forme. Așa cum se procedează la alivancă, dacă vă mai aduceți aminte (vezi aici rețeta).
Dintre aceste două variante eu am ales-o pe cea care folosește cuptorul. În primul rând e o alegere mai sănătoasă, totul fiind copt și nu prăjit în ulei. Apoi, mi s-a părut și mai aspectuos preparatul final asta pentru că am putut controla forma tocineilor tăind/decupând din ”blat” rotunduri, ajutându-mă de un inel de metal.
Am transformat totul într-un aperitiv elegant și foarte ușor de făcut, folosind tocineii, care în mod tradițional se servesc cu smântână, ca bază pentru un aperitiv în care am mai folosit cremă de brânză, rucola și somon afumat.
Și, ca să fac din ele și un aperitiv festiv am folosit nu doar cartofi obișnuiți, cei pe care îi punem pe masa noastră în mod obișuit ci o combinație de cartof alb și cartofi dulce. Iar pentru a da un plus de savoare cremei de brânză am combinat-o și cu puțină Gorgonzola și iaurt grecesc.
Cam asta e povestea rețetei de aperitiv de astăzi, tocinei din cartofi dulci serviți cu cremă de brânză și somon, o rețetă care face parte din seria de rețete create special pentru proiectul #SelgrosCautaPasiunea, provocată fiind, de prietenii de la Selgros România să aduc un suflu nou unor rețete vechi, tradiționale, moldovenești.
- - pentru tocinei
- 500 grame de cartofi dulci
- 500 grame de cartofi obișnuiti (albi sau roz)
- o linguriță cu sare
- o linguriță cu condimente pentru carfofi prăjiți
- 3 ouă medii
- 100 grame de făină albă de grâu
- - pentru crema de brânză
- 100 grame de cremă de brânză
- 50 grame de Gorgonzola
- 50 grame de iaurt grecesc
- 150 grame de somon afumat
- - pentru ornat:
- o mână de ruccola
- 2-3 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare pentru tocinei din cartofi dulci
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 23/24 cm în care pune hârtie de copt.
- Spălăm și curățăm cartofii și apoi îi radem prin răzătoarea cu ochiuri mari.
- Adăugăm ouăle, făina și condimentele și amestecăm totul.
- Punem compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 40 de minute.
- Cât sunt tocineii la cuptor amestecăm crema de brânză cu brânza Gorgonzola și iaurtul grecesc tranformând totul într-o pastă omogenă.
- Somonul în tăiem fâșii pe care le rotim dându-le formă de floare.
- Când este gata blatul viitoarei noastre baze pentru aperitiv, scoatem tava din cuptor, lăsăm să se răcească puțin și apoi îi tăiem cu o formă rotundă, un inel metalic de 8 cm.
- Montăm pe un platou de ardezie așezând la bază tocineii din cartodi dulci peste care punem puțină cremă de brânză, rucola, peste care am stors puțină lămâie și apoi somonul, decorând cu o frunzuliță de mărar.
Poftă bună la tocinei din cartofi dulci!
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
Rokolla says
Nu am mancat pana acum combinatia asta si mi se pare tentanta. Parca as incerca
Claudia Vasilache says
Super! Astept impresii :)
Catalina Coman says
Ce combinatie inedita! Arata delicios. Prima oara am gustat si eu in vara asta tocinei, varianta dulce.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da, e buna si varianta dulce. :)
Gabriela Bratu says
Nu auzisem încă de aceasta mancare traditional moldoveneasca, dar pentru ca știu ca în Moldova e cea mai buna mancare, as vrea sa incerc si eu reteta
Claudia Vasilache says
Daca o incerci sa revii cu un comentariu si sa ne spui cum ti s-a parut :)
Cristina Barbieru says
Nu am mancat niciodata tocinei, sunt tare curioasa sa gust preparatul acesta.
Claudia Vasilache says
Poate incerci si tu reteta si ne spui cum ti s-a parut :)
Denisa says
Cat de bine arata! Cu siguranta e un preparat delicios.
Claudia Vasilache says
Multumesc <3 Eu zic ca este :)
Anca says
Mama mi-a facut mai demult tocinei, o sa incerc si eu in combinatie cu somonul.
Claudia Vasilache says
Eu zic ca e o combinatie buna. Noua ne-a placut! :)
Alexandra-Iuliana Pricop says
Cât de bine arată! Cred că voi încerca și eu rețeta, cât de curând.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Astept impresii!
Buder Cristina says
Ahh! Cat de bine arată! ?
Mi s-a făcut o pofta… ?
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ce ma bucur :p
Adriana Ivan says
Îmi plac tocineii, dar n-am încercat niciodată să îi fac din cartofi dulci. Interesantă rețeta.
Claudia Vasilache says
Incearca si asa. Sunt curioasa daca o sa iti placa.
Mirela Marin says
Interesanta rețeta! Arata bine, delicios, merita încercata.
Mulțumesc pentru tot!
Claudia Vasilache says
Cu drag! <3
Beauty With Camy says
Imi place aperitivul asta cum arata si pare ca se face si destul de rapid. ? ?
Claudia Vasilache says
Multumesc :)
Lucia Mihaela Curea says
Arata foarte bine si sigur e un preparat tare gustos, eu sunt fan somon!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca iti place! :)
Eva Anca says
Arată absolut delicios! Nu cred că am mâncat vreodată tocinei. Trebuie să încerc și eu rețeta asta.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :) Astept impresii dupa ce ii faci ;)