Prăjitură cu matcha și mousse de ciocolată albă
Prăjitura de astăzi cu matcha și mousse de ciocolată albă nu este nici prima și sigur nu va fi nici ultima rețetă de prăjitură cu matcha pe care o veți vedea pe blog. Asta pentru că îmi place matcha și încerc să o includ cât mai des în meniul nostru zilnic.
Deși am mai folosit-o și în trecut nu știam mare lucru despre tipurile de pudră de matcha existente pe piață însă am avut recent am avut ocazia să aflu mai multe despre matcha și cum se folosește ea. Asta pentru că am primit pentru testare de la Matchacha o cutie cu ceai verde matcha de grad ceremonial o ”matcha de cea mai înaltă calitate” originară din regiunea Uji, prefectura Kyoto, Japonia.
Am fost surprinsă de această informație, cum că ar fi o ”matcha de cea mai înaltă calitate” și am încercat să aflu cât mai multe lucruri despre această pudră din ceai verde, despre câte tipuri de matcha sunt pe piață, despre cum se face ceaiul de matcha și cât de benefic este consumul acestuia etc.
Dacă nu ați aflat până acum, pudra de matcha are de 137 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde iar consumul de matcha sprijină metabolismul și arde caloriile, îmbunătățește starea de spirit și funcțiile cognitive, ajută la concentrare și protejează înima. Mai multe despre proprietățile acesteia puteți citi aici.
Cum pudra de matcha pe care am primit-o eu pentru testare era una de grad ceremonial am căutat o modalitate de a o folosi într-o rețetă care să nu presupună gătirea acesteia. Pentru asta există matcha de grad culinar care se folosește în mod curent în toate preparatele care conțin matcha.
O matcha de grad ceremonial, însă, este o matcha de cea mai înaltă calitate. Este obținută prin măcinarea frunzelor tinere de ceai verde și păstrează în ea toate proprietățile acestora. Acest tip superior de matcha este cel folosit la prepararea ceaiului de matcha, atât de des întâlni în tradiția culinară japoneză.
Ținând cont de toate caracteristicile acestui tip de matcha am preferat să o utilizez într-un desert în care aceasta să nu fie prelucrată termic mai mult decât este atunci când se folosește la prepararea ceaiului de matcha.
Ceaiul de matcha nu se face așa cum facem noi un ceai de tei sau mentă. La prepararea lui nu se folosește apă fierbinte pe care o turnăm peste plantă și obținem o infuzie sau fierbem câteva minute și obținem un decoct.
Pentru prepararea ceaiului de matcha se folosește apă fierbinte dar care NU a ajuns la punctul de fierbere! În acest mod se păstrează proprietățile acesteia și putem beneficia de tot ce aduce bun sănătății noastre.
La prepararea unui ceai de matcha se folosesc, în mod tradițional o măturică din bambus cu care se amestecă matcha după ce turnăm apa fierbinte, un fel de linguriță specială, tot din bambus, care servește și ca măsură precum și un bol special în care se prepară și care este suficient de larg și de înalt cât să poată fi preparat ceaiul utilizându-se acea măturică din bambus. Le puteți vedea în poza de mai sus.
Ca să-i păstrez proprietățile, fiind vorba de o matcha de grad ceremonial, am ales varianta aceasta de prăjitură ”la rece” cu un mousse din ciocolată albă. Aceasta se topește în smântâna fierbinte în care punem și matcha. Adică facem un fel de ganache cu matcha pe care îl putem folosi și ca atare la alte deserturi. Însă eu am mers mai departe și l-am folosit pentru a obține mousse-ul din ciocolată albă.
- 250 grame de mascarpone
- 250 grame de smântană cu 20% grăsime
- o linguriță de esență de vaniliei
- 60 grame de smântană cu 20% grăsime
- 100 grame de ciocolată albă
- 1 linguriță de pudră de matcha de grad ceremonial
- 5 grame de gelatina
- 25 grame de apa
- 18 pișcoturi pentru șampanie
- zeama de la un compot de vișine
- pentru ornat
- 250 grame de smântână pentru friscă cu 30% grăsime
- o linguriță cu esență de vanilie
- 2-3 linguri de zahăr pudră
- fistic mărunțit
- un sfert de linguriță cu matcha de grad ceremonial
Mod de preparare pentru prăjitură cu matcha și mousse de ciocolată albă
- Scoatem din timp brânza mascarpone din frigider și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- Punem brânza într-un bol și o mixăm bine pentru a o aera.
- Rupem ciocolata bucăți.
- Într-o crăticioară încălzim smântâna (atenție! NU o fierbem!) și apoi luăm de pe foc și adăugăm matcha cernută în prealabil.
- Amestecăm rapid încorporând-o după care adăugăm ciocolata ruptă.
- Acoperim și lăsăm 5-6 minute să se încălzească ciocolata după care amestecăm totul bine pentru a omogeniza compoziția.
- Lăsăm să se răcească după care o amestecăm cu crema de mascarpone. Facem acest lucru treptat, luând o cantitate mică de mascarpone pe care o adăugăm în crema de ciocolată, amestecăm și repetăm procedeul până când le combinăm pe ambele. Facem acest lucru treptat pentru a nu risca să se taie crema.
- Între timp batem bine cele 250 de grame de smântână pentru frișcă cu 20% grăsime, în care adăugăm o linguriță de esență de vanilie, folosindu-ne de un mixer. Notă: Puteți folosi și smântână mai grasă, de 30%. Eu am folosit o smântâna mai slabă din motive de sănătate, ținând cont de faptul că mascarpone este destul de gras.
- Încorporăm în crema de mascarpone, în același fel, adică treptat și smântâna bătută.
- Într-o crăticioară punem gelatina și apa. Lăsăm 10 minute și apoi o topim pe baie de aburi.
- Prin același mod de temperare, adică de combinare treptată a două compoziții lichide cu temperaturi diferite, amestecăm gelatina cu crema obținuta mai devreme. Adăugăm un pic de cremă în gelatină, amestescăm, adăugăm iar și tot asa până la final.
- Punem folie de alimentară într-o tavă de chec de 30/12 cm
- Pe fundul acesteia așezăm un rând de pișcoturi pe care în prealabil le înmuiem rapid în zeama de la compot. Notă: Puteți folosi și alt lichid dacă nu doriți însiroparea cu zeamă de la compot. Eu am ales această variantă atât pentru gustul acrișor pe care îl dă pișcoturilor, deja dulci și ele dar și din motive estetice. Un pic de roșu merge foarte bine cu verdele fistic din mousse-ul de ciocolată albă și matcha.
- Turnăm mousse-ul de ciocolată albă peste pișcoturi iar peste el adăugăm un alt strat de pișcoturi înmuiate rapid în zeamă de la compot.
- Dăm la rece până a doua zi ca să se închege gelatina.
- A doua zi scoatem prăjitura din tavă prin întoarcere și o așezăm pe un platou.
- Batem bine cele 250 de grame de smântână cu 30% grăsime împreună o linguriță de esență de vanilie și 2-3 linguri de zahăr pudră (în funcție de cât de dulce vrem să fie frișca.
- Dăm deoparte 50 de grame de frișcă (câteva linguri) și amestecăm în ea matcha. O vom folosi la decor.
- Restul de friscă o îndindem cu peste prăjitură.
- Ornăm cu restul de friscă de culoare verde și fistic mărunțit.
- Tăiem felii și servim cu mare poftă!
Aceeași prăjitură poate fi rapid transformată într-un semifredo perfect pentru zilele caniculare. Cum? Foarte simplu. După ce tăiați prăjitura felii le puneți la congelator pentru o oră și apoi le serviți. Sinceră să fiu nu știu să vă spun care variantă mi-a placut mai mult. Rămâne să decideți voi. Aștept impresii :)
Să aveți spor la făcut prăjitură cu matcha și mousse de ciocolată albă cu mascarpone!
Pentru a fi la curent cu alte rețete de deserturi în format video,
abonează-te și tu la canalul de Youtube
– click AICI–
Cristina Dragomir says
as manca-o pe toata, la cum arata, desi nu am mancat niciodata un desert cu matcha pana acum. Zici ca e cu fistic. E o reteta destul de complicata pentru o lenesa ca mine, asa ca nu te astepta sa o fac eu. Trec pe la tine?
Claudia Vasilache says
Hai mai ca nu e complicata! Bati si tu frisca acolo, pui gelatina si gata. Mai mult dureaza sa scrii totul pe hartie :))))
Dar te astept cu drag la mine sa mai impartim o portie. Am motiv sa o mai fac inca o data ;)
Daniela Oţet says
Wow. O să fur rețeta și sper să-mi și iasă cum trebuie. ❤
Claudia Vasilache says
Fura cu incredere :)) E atat de simpla incat nu are cum sa nu iti iasa ;) Sa ai spor si pofta :)
cudrag.cristina says
Doamne cum arata! Mi-ai facut pofta instant! Nici nu mai zic de curiozitate, n-am mai mancat nimic de genu, cu matcha. Sunt tare curioasa ce gust are. Iar pozele, felicitari, absolut superbe!
Rokolla says
Arata criminal de bine. Cred ca are un gtust placut si mi-as dori sa gust macar un pic
Elena Chedică Mateică says
Îmi place ca explici fiecare pas pe care trebuie să-l facem pentru a prepara aceasta delicioasa prăjitură.
Am salvat rețeta, o sa încerc și eu sa fac, sper să-mi iasă.?
Andraxela says
Cand vad & aud matcha deja stiu ca va fi ceva irezistibil! Prajitura aceasta arata demential si nici nu necesita prea multe, nici o vesnicie! O voi incerca si eu :)
Mirela Marin says
Cat de bine arata!!! Cum să-i rezist? Ai o rețetă si pentru asta :)
Glumesc, evident! Sunt convinsa ca daca arata in felul acesta, este si deosebit de gustoasa.
Reteta nu pare grea, vara nu s-a sfarsit, după cum spun meteorologii, prin urmare nu-mi ramane decat sa o încerc.
Multumesc!
Beauty with Camy says
Ador sa mai degust cate o prajiturica, foarte bine arata, interesanta este reteta!
Simona Diaconu says
Arată tare bine prăjiturica, iar gustul cred că e pe măsură! Nu știam de această pudră de matcha!
Lucia Mihaela Curea says
Cred ca este delicioasa aceasta prajitura, eu ador ciocolata alba. Arata minunat acest desert!
Claudia Vasilache says
Multumesc! <3 Ma bucur ca iti place!
Adriana- Tot despre says
Ce mă mai tentezi tu cu această pudră de ceai. Neapărat trebuie să o încerc. Prăjitura arată minunat.
Claudia Vasilache says
Multumesc! <3 Ma bucur ca te ispitesc :))
Laura Seicean says
Gustul pot doar sa il banui dar culoarea e dementiala. Absolut superba!
Claudia Vasilache says
Multumesc! <3 Ma bucur ca iti place! Iti garantez ca si gustul e ca si culoarea ;)
Eva Anca says
Arata fantastic prajitura asta! Mi-a lasat ploaie in gura! Nu am folosit niciodata matcha, dar chiar trebuie sa vad si eu cum e.
Claudia Vasilache says
Multumesc! <3 Neaparat sa incerci si tu matcha dar sa fie una de grad ceremonial. ;) Celelalte nu au gust asa bun ca aceasta.