Chifteluțe din dovlecei și alte legume. Cum să faci chifteluțe din dovlecei.
Anul acesta, mama mea, care se ocupă de bucățica de grădină pe care o avem pe lângă casă, a pus, ca de obicei, și ceva semințe de dovlecel. Acele câteva semințe au rodit așa de mult încât acum avem o recoltă bogată de dovlecei.
Și, ca să ne bucurăm de această recoltă testăm diferite rețete. Cum mama mea, din motive de sănătate nu prea mai are voie să consume carne, și cum pofta de chifteluțe nu dispare așa ușor, s-a gândit să încerce să transforme câțiva dovlecei din grădină în chifteluțe.
Nu este prima rețetă de chifteluțe de pe blog pe care am testat-o. Așa cum nu este nici prima rețetă de chifteluțe din legume pe care am publicat-o. Mai găsiți pe site, de exemplu, și rețeta de chifteluțe cu brânză și dovlecei (vezi aici) sau de vinete și parmezan (vezi aici).
Găsiți pe site și o colecție de rețete de chifteluțe de post (vegan) pe care o puteți răsfoi AICI.
Acum o să vă spun cum a făcut mama mea aceste delicioase chifteluțe din dovlecel și alte legume de care noi am fost atât de încaântați încât am zis ca, cel puțin acum, pe timpul verii, cât sunt din belșug dovlecei în grădină, o să încercăm să le mai facem.
Sunt minunate alături de câțiva cartofi prăjiți, piure de cartofi sau pur și simplu doar o salată de roșii cu castraveți, sau, de ce nu, sub formă de burgeri dacă aveți chifle la îndemână.
Noi am testat rețeta în ambele variante, și prăjite în baie de ulei dar și la cuptor. Evident că cele prăjite sunt ceva mai gustoase însă cele făcute la cuptor sunt, clar, mult mai sănătoase.
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube
Dacă preferați varianta de chifteluțe la cuptor trebuie le ungeți cu puțin ulei pe deasupra, fie stropindu-le, fie ungându-le ușor cu pensula.
- 3 dovlecei de mărime medie
- 1 morcov mediu
- 1 cartof mediu
- 3 ouă medii
- 150 de grame de pesmet
- 50 grame de făină albă de grâu
- o jumătate de legătură de mărar tocat
- o jumătate de legătură de pătrunjel verde
- o linguriță de condimente amestec pentru chiftele de la Kotany
- sare, piper după gust
- M
Mod de preparare pentru chifteluțe din dovlecei și alte legume
- Spălăm și curățăm legumele după care le dăm pe răzătoarea mare.
- Peste dovlecei punem puțină sare și îi lăsăm 15 minute ca să lase zeama după care îi stoarcem bine în mână sau îi presăm bine într-o strecurătoare.
- Stoarcem și cartoful ras.
- Punem într-un vas dovleceii scurși de zeamă, morcovul ras, cartofii storși.
- Adăugăm ouăle bătute bine, pesmetul și făina, verdețurile și condimentele.
- Începem să formăm chiftelele, luând în mână o cantitate de aluat cam cât o nucă mai mare pe care mai întâi o rotunjim în palme și apoi o aplatizăm. Așezăm pe o farfurie.
- Procedăm la fel cu restul de aluat până când formâm toate chiftelele.
- Prăjim chiftelele în baie de ulei, întorcându-le pe ambele părți sau le coacem în cuptor. Iata cum procedăm: aprindem cuptorul la 180 de grade, punem hârtie de copt în tava de la cuptor, așezăm chifteluțele în tavă și le ungem cu puțin ulei, ajutându-ne de o pensulă de bucătărie. Dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute după care întoarcem și coacem și pe partea cealaltă până se rumenesc.
- Servim cu poftă, având alături fie o salată, fie un orez sau cartofi.
Poftă bună la chifteluțe din dovlecei și alte legume!
[…] Chifteluțe din dovlecei și alte legume […]