Chec pufos cu rahat. Rețetă simplă și ușor de făcut
Rețeta asta de chec pufos cu rahat cred că o fac de mai bine de o lună, în fiecare weekend. De ce? Pentru că acest chec cu rahat este preferatul băiețelului meu. Mereu îmi cere să-i fac ”chec cu jeleu”. Așa-i spune el rahatului, jeleu.
Adevărul e că e felie de chec pufos cu rahat nu prea poți refuza. Merge numai bine fie dimineața la cafea, fie când ai niște musafiri în vizită și, de ce nu, cu o cană mare de iaurt alături pentru cină.
Acum poate o să vă întrebați de ce nu am și publicat rețeta de atâta timp? Pai pur și simplu nu mai ajungea checul la pozat. Îl faceam seara, de obicei și ai mei tot cerau câte o feliuță și până a doua zi când aveam eu lumină pentru pozat nu mai rămânea prea mult din el.
Weekend-ul trecut am pus piciorul în prag și au avut interdicție la checul cu rahat până după poze. Nu e ușor să fii blogger culinar și nici membru al familiei acestuia, nu-i așa?
Vezi AICI și rețeta de chec cu cacao
Dar să nu mai lungesc vorba fără rost și să trec la scris rețeta care e atât de simplu de făcut încât o să o îndrăgiți pe loc.
- 6 ouă
- 180 grame de făină albă de grâu tip 000
- 150 grame de rahat
- 120 grame de zahăr
- 6 linguri de ulei
- o linguriță cu praf de copt
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru chec pufos cu rahat
- Scoatem din timp ouăle din frigider și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei
- Tăiem rahatul, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit pe care îl trecem prin făină, în cuburi cât mai mici pe care le tăvălim, la rândul lor prin făină.
- Scuturăm bine surplusul de făină de pe bucățelele de rahat folosindu-ne de o strecurătoare.
- Aprinde cumptorul la 180 de grade și pregătim o vată de chec cu dimeniunile de 30/12 cm punând în ea hârtie de copt
- Separăm albușurile de gălbenușuri
- Albușurile le batem spumă, cu ajutorul mixerului, și, când acestea încep să se albească adăugăm sarea, vanilia și zahărul, continuând a mixa până când albușurile devin ferme ca pentru bezea (dacă întoarcem castronul ele nu trebuie să cadă)
- Între timp, amestecăm, cu ajutorul unui tel gălbenușurile împreună cu uleiul (ca la maioneză)
- Când albușurile sunt bătute bine adăugăm compoziția de gălbenușuri și o încorporăm cu un tel,
- Cernem făina și o adăugăm treptat și o încorporăm cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să nu pierdem din aerarea pe care am obținut-o inițial, când am bătut albușurile.
- Adăugăm și bucățelele de rahat, amestecându-le ușor cu ajutorul unui tel.
- Turnăm compoziția în tavă și dăm tava la cuptor până când checul este copt, aproximativ 40 minute, în funcție de cuptorul fiecăruia, de cum coace acesta, și de ce tip este (pe gaz sau pe curent).
Tips&trics: Pentru a fi siguri că este copt facem testul cu scobitoarea. Înfingem o scobitoare în el, cât este în cuptor, și, dacă aceasta este curată și nelipicioasă atunci când o scoatem, checul nostru este gata. - Îl scoatem din cuptor și din tavă, înlăturăm hârtia de copt și îl punem pe un grătar lăsându-l la răcit după care îl feliem și servim cu poftă.
Să aveți poftă la chec pufos cu rahat!
Eva Anca says
Vai, cat de bine arata! Mi-ai facut o pofta! Trebuie sa fac si eu chec zilele astea.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :) Da, sa o incerci ca e tare usor de facut :)