Fasole bătută – rețeta ardelenească. Fasole făcăluită. Fasole sleită.
Cum se face cea mai bună fasole bătută ca în Ardeal.
Nu sunt ardeleancă dar, așa cum ziceam zilele trecute, am de gând să încerc mai des rețete tradiționale din zona Ardealului. Am început cu pasta de jumări, în două variante, chiar (vezi aici și aici). Am încercat și un gulaș din carne de porc (vezi aici rețeta).
Acum, că tot e post și am pus vreo 2 kilograme de fasole albă la fiert, am zis că să încerc să fac o fasole bătută în variantă ardelenească. Diferența dintre o fasole bătută ardelenească și cea din alte regiuni ale țării este că printre ingredientele necesare preparării acesteia se află boiaua de ardei și nu bulionul sau sucul de roșii.
Mă refer, mai exact, la modul de preparare a cepei care se pune peste fasolea bătută, peste piureul din fasole. La fasolea bătută ardelenească se călește ceapa și apoi, la final se pune boia de ardei, picantă sau nu, după gusturi. Aceasta se pune exact la final după ce ceapa este bine călită pentru că altfel se arde și nu are un gust bun.
La prepararea acesti fasole bătute ardelenești eu am folosit o parte mică din întreaga cantitate de fasole fiartă în acea zi. Despre cum se fierbe fasole găsești mai multe detalii și sfaturi practice aici.
Poate că o să te întrebi de ce am fiert o cantitate de mare de fasole boabe. Dintr-un kilogram de fasole boabe uscate ies 2 kilograme de fasole boabe fierte. O cantitate care ajunge pentru o familie numeroasă, pentru mai multe zile și mai multe feluri de mâncare gătită din ea.
Dar noi suntem în casă doar 2 persoane, 2 adulți care consumăm fasole boabe. Așa că 2 kilograme de fasole este o cantitate foarte mare. Dar… fasolea nu este chiar așa de ușor de fiert. Trebuie pusă de cu seară la înmuiat, apoi trebuie fiartă schimbând apa de câteva ori iar fierberea ei durează ceva timp.
Cu alte cuvinte este o operațiune care necesită mult timp și devine ineficientă la o cantitate mică de fasole. Cel mai bine ar fi, în cazul acesta, să fierbi mai multă fasole deodată și să o pui, în punguțe, la congelator. Ceea ce eu am și făcut. O parte am consumat-o pe loc și alta am împărțit-o în 3 pungi de câte un kilogram fiecare.
Ține cont și de faptul că, punând-o la congelator, fasolea nu va trebui să fie fiartă până se zdrobește ci, cum ar zice italianul ”al dente” adică să mai rămână puțin tărișoară pentru că va mai fi gătită și după aia.
Așa că această fasole bătută ardelenească nu am facut-o fierbând fasolea special pentru ea ci am folosit fasole fiartă ca și cum aș fi luat-o din conservă sau aș fi scos-o chiar atunci de la congelator.
De ce specific acest lucru? Pentru că, de obicei, când gătești fasolea pentru a face fasole bătută – rețeta ardelenească, o faci adăugând, la fiert, și alte legume pentru a-i da o savoare și un gust mai bun. Așa că am improvizat, am adaptat rețeta la noile ”condiții” folosind o lingură cu mixt de legume deshidratate de la Sanovita, adică o vegeta naturală. Dar hai să vedem exact cum am facut-o.
- - pentru fasole
- 600 grame de fasole albă fiartă în prealabil
- o lingură cu mixt de legume deshidratate
- apă cât cuprinde
- 2 căței de usturoi
- 75 ml de ulei (de măsline sau floarea soarelui)
- sare și piper după gust
- - pentru ceapă
- 3 cepe roșii medii
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă
- 50 ml vin alb
- o linguriță cu boia iute de ardei
- sare după gust
Mod de preparare pentru fasole bătută – rețeta ardelenească
- Punem fasolea, fiartă în prealabil și scursă de apa în care a fiert (sau fasole decongelată) într-o oală.
- Peste ea turnăm apa cât s-o cuprindă și adăugăm o lingură cu mixt din legume uscate.
- Punem la fiert dând câteva clocote (aproximativ 10 minute) cât să mai fiarbă puțin fasolea cu mixul de legume pentru a fi mai gustoasă.
- Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Curățăm usturoiul și îl dăm prin presa pentru usturoi.
- Adăugăm în fasole usturoiul, sarea și piperul și, cu ajutorul unui blender vertical o mixăm până se transformă într-o pastă.
- Turnăm treptat uleiul, amestecând pentru a-l încorpora. Dacă doriți să aibă o consistență mai groasă, mai cremoasă, mai adăugați ulei. Eu evit să folosesc prea mult ulei în mâncăruri, din motive de sănătate.
- După ce am încorporat tot uleiul punem fasolea într-un vas și ne apucăm de pregătim ceapa.
- Curățăm și tăiem ceapa solzișori. Puteți folosi și ceapă albă. Eu am preferat-o pe cea roșie pentru că e mai gustoasă.
- Punem o tigaie pe ochiul de la aragaz, turnăm uleiul de floarea soarelui și, când acesta este încins adăugăm ceapa și o lăsăm să se rumenească 1 minut după care turnăm apa și lăsăm să fiarbă la foc mediu. Eu prefer această metodă pentru a găti fără a prăji. Este mult mai sănătos așa.
- Când apa s-a evaporat adăugăm sarea și vinul și continuăm gătirea până când ceapa se înmoaie iar vinul se evaporă. Adăugarea vinului este opțională. Eu l-am folosit pentru un plus de savoare.
- Când este gata ceapa, închidem focul, adăugăm boiaua, amestecăm bine și apoi punem acest sos de ceapă peste fasolea din vasul pregătit înainte și servim cu poftă.
Să aveți poftă la fasole bătută, rețeta ca în Ardeal!
Hofer says
Vorba multa saracia Omului.
Ai scris aici romane intregi de am inceput sa ma plictisesc citind .
Fasolea batuta a fost si este ceva simplu si nu se folosea vinul pentru ca nu aveau de unde sa puna vin la mancare. In Ardeal vinul se bea nu se adauga in mancare.
Reteta Ardeleneasca este simpla: Apa, Fasole, Sare, o foaie de Dafin, o ciapa pentru pus la fiert. Cand fasolea este hiarta se strecoara apa si se pastreaza pentru ca este din nou adaugata (ca la maioneza) in fasole in timpul in care se bate cu mixerul pe plita sobei. Pentru prajeala se foloseste mai multe cepe care se prajesc in ulei si la sfarsit se pune un pic de paprica care nu se lasa mult pe soba pentru a nu deveni amara. Punct si mai mult nimica!
Claudia Vasilache says
Va respect parerea insa … poate altcineva doreste sa citeasca mai mult…nu vad nimic rau in asta….