Chec cu cacao. Cea mai simplă rețetă.
Dacă acum ceva timp v-am povestit cum se face un chec simplu, astăzi o să vă spun cum să faceți varianta lui cu cacao. O rețetă la fel de simplă ca și cealaltă dar, zic eu, mai bună, mult mai bună.
Adică vreau să zic ca mie mi se pare mai bun checul în varianta cu cacao. De ce? Pai e ca și cum ar fi unul cu ciocolată iar eu sunt mare fan ciocolată. Așa că e normal să îmi facă mai mult cu ochiul un chec de acest gen decât unul fără cacao.
Mare diferență între cum se face cel simplu și cum se face acesta, cu cacao nu e. Practic se scoate o parte din cartitatea de făină și se înlocuiește cu cacao. Doar că, în momentul în care faceți asta trebuie să țineți cont și de faptul că densitatea la cacao este mai mare decât cea de la făină. Așa că va trebui să micșorați și cantitatea de făină iar per total cele 2 nu vor mai însuma cât a fost inițial.
În rest modul de preparare e la fel, separați albușurile de gălbenușuri și le bateți separat: albușurile cu zahărul și gălbenușurile cu uleiul după care le amestecați. Simplu, nu?
- 6 ouă medii
- 5 linguri de ulei
- 25 grame de cacao
- 175 de grame de făină albă de grâu
- 150 grame de zahăr
- o linguriță de praf de copt
- o linguriță de esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare pentru chec cu cacao
- Scoatem din timp ouăle din frigider și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
- Pregătim o tavă de 30/12 cm: punem în ea hârtie de copt.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Separăm albușuril de gălbenușuri.
- Albușurile le batem spumă, cu ajutorul mixerului, și, când acestea încep să se albească adăugăm sarea, vanilie și zahărul. Continuăm a mixa până când albușurile devin ferme ca pentru bezea (dacă întoarcem castronul ele nu trebuie să cadă).
NU uita să te ABONEZI și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video așa cum este cea de blat de tort, de mai jos.
- Între timp, amestecăm gălbenușurile împreună cu uleiul (ca la maioneză).
- Cernem făina împreună cu praful de copt și cacaoa.
- După ce am terminat de bătut albușurile, renunțăm la mixer și adăugăm compoziția de gălbenușuri, încorporând-o cu ajutorul unui tel.
- Adăugăm treptat și amestecul de făină și cacao, cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să nu pierdem din aerarea pe care am obținut-o inițial, când am bătut albușurile.
- Turnăm compoziția în tavă și dăm tava la cuptor și după 40 minute fecem testul cu scobitoarea pentru a fi sigur că este copt: înfingem o scobitoare în el, cât este în cuptor, și, dacă aceasta este curată, nelipicioasă, când o scoatem atunci checul nostru este gata.
- Îl scoatem din cuptor și din tavă, înlăturăm hârtia de copt și îl punem pe un grătar lăsându-l la răcit după care îl feliem și servim cu poftă.
Tips&Trics:
Nu lăsați checul în tavă pentru că se va forma condens și se va umezi. Îl scoateți imediat și, chiar așa fierbinte, înlăturați hârtia de copt ca să poată ”respira”.
Să aveți poftă la chec cu cacao!
[…] AICI și rețeta de chec cu […]