Chec simplu și rapid – rețeta de bază
Unul dintre cele mai simple deserturi, cele mai îndragite, și mai ușor de făcut este checul. Rețeta de chec este atât de simplă și de ușor de făcut încât până și un copil se poate încumeta să o facă.
În plus este și o rețeta economică. Practic nu ai nevoie de mare lucru decât de niște ouă, făină, zahăr și ulei. Iar cu puțină îndemânare nici de praf de copt nu ai nevoie ca să obții în final un chec dolofan și gustos.
Cum poți face asta? Simplu! Bați foarte bine albușurile cu zahărul până devin ferme, ca pentru bezele și apoi încorporezi făina cu atenție, făcând mișcări ușoare, de jos în sus.
În cel mult 20 de minute ai terminat de făcut compoziția pentru chec. O pui în tavă, o dai la cuptor și îți vezi de treburile tale. După aproximativ 30-40 de minute, în funcție de ce fel de cuptor ai și cum coace, checul tău e gata, numai bun de savurat.
- 6 ouă mari
- 220 grame de făină tip 654
- 125 grame de zahăr
- 4 linguri de ulei
- o linguriță de esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare pentru chec simplu și rapid
- Scoatem din timp ouăle din frigider și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei;
- Pregătim o tavă de 30/12 cm punând în ea hârtie de copt și aprindem cuptorul la 180 de grade;
- Separăm albușuril de gălbenușuri;
- Albușurile le batem spumă, cu ajutorul mixerului, și, când acestea încep să se albească adăugăm sarea, vanilie și zahărul, continuând a mixa până când albușurile devin ferme ca pentru bezea (dacă întorci castronul ele nu trebuie să cadă);
- Între timp, amestecăm, cu o lingură de lemn sau un tel, gălbenușurile împreună cu uleiul (ca la maioneză);
- Când albușurile sunt bătute bine adăugăm compoziția de gălbenușuri și o încorporăm cu un tel, după care adăgăm făina, încet și treptate, cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să nu pierdem din aerarea pe care am obținut-o inițial, când am bătut albușurile.
- Turnăm compoziția în tavă și dăm tava la cuptor până când checul este copt, aproximativ 30-40 minute, în funcție de cuptorul fiecăruia, de cum coace acesta, și de ce tip este (pe gaz sau pe curent). Pentru a fi siguri că este copt facem testul cu scobitoarea. Înfingem o scobitoare în el, cât este în cuptor, și, dacă aceasta este curată, nelipicioasă, când o scoatem atunci checul nostru este gata.
- Îl scoatem din cuptor și din tavă, înlăturăm hârtia de copt și îl punem pe un grătar lăsându-l la răcit după care îl feliem și servim cu poftă.
Să aveți spor la făcut chec simplu și economic!
Iulia says
Buna ziua, care ar fi diferenta dintre acest chec si un pandispan ??
Kay says
Great recipes!! :) Thank you for sharing your craft!