Supă cremă de conopidă cu brânză
Rețeta de astăzi este clar, una de toamnă pentru că ingredientul vedetă este o legumă specifică acestui sezon. Suntem la doar la 2 zile distantă de începutul lui septembrie, prima luna de toamnă, așa că acum e momentul să ne bucurăm ne băgăția recoltei de sezon.
Toamna ne dăruiește din plin legume și fructe de care ne putem bucura incluzându-le în rețete de tot felul, de la spe sau ciorbe, la mâncăruri de bază și, evident, în multe deserturi.
Ai putea spune că această rețetă de supă cremă de conopidă care o trec azi în cartea virtuală de bucate nu e specifică bucătăriei românești. Ce-i drept, nu mă pot lăuda că am amintiri culinare legate de această legumă. Eu însămi am descoperit-o foarte târziu.
Dar, dacă perioada neagră prin care a trecut bucătăria românească în anii comunismului nu ne-a lăsat să ne bucurăm de rețete care se găteau pe la noi de mult timp, nu înseamnă că aceste rețete nu au și existat și că ingrediente precum conopida sau sparanghelul (vezi aici) nu se foloseau în bucătăria noastră.
Noi, pe vremuri puneam conopida mai degrabă la murat decât s-o gătim. Cel puțin asta îmi aduc eu aminte de când eram copil și la asta mă gândesc prima dată când văd conopida. Adevărul e că iese o murătură super gustoasă din ea și merge de minune lângă o fripturică la masa festivă de Crăciun.
Revenind la alegerea mea de astăzi, adică la supa cremă de conopidă vreau să vă mai spun că m-am inspirat dintr-o carte veche de rețete pe care o am de la bunica mea (veche de mai bine de 50 de ani!), carte despre care v-am mai vorbit cu alte ocazii, adică legat de proiectul de aducere la viață a rețetelor vechi.
O parte din rețetele mele din acest proiect le puteți vedea și pe site la Selgros (vezi aici). Ele fac parte dintr-un frumos proiect înițiat de Selgros România de readucere la viață a vechilor rețete românești știute sau mai puțin știute.
Evident că eu am reinterpretat rețeta văzută în cartea de bucate, dându-i nu doar o înfățișare modernă ci folosind și ingrediente ”împrumutate” din alte bucătării (cum e brânza cu mucegai) dar care au dat un plus de savoare acestei supe.
Vă sfătuiesc să încercați rețete chiar dacă nu aveți acea brânză. Vă garantez că vă veți îndrăgosti de acest fel și veți găti mai des supă cremă de conopidă.
- o jumătate de conopidă
- un cartof
- 3-4 căței de usturoi
- 600 ml de supă de legume (de carne sau apă)
- 3 linguri de ulei de măsline sau unt
- 400-500 ml de lapte (în funcție de preferințe)
- un sfert de linguriță de piper alb
- o linguriță cu sare (sau după gust)
- 75 de grame de brânză (eu am folosit Gorgonzola)
- un vârf de cuțit cu nucșoară (sau după gust)
- - pentru decor am folosit frunze de conopidă, semințe de susan și floricele comestibile
Mod de preparare supă cremă de conopidă cu brânză
- Desfacem conopida în buchețele mai mici, eventual le mai și tăiem, dacă sunt prea mari. Frunzele nu le aruncăm pentru că le vom folosi pentru decor.
- Curățăm cartoful de coajă și îl tăiem cuburi de mărime medie.
- Procedăm la fel și cu usturoiul.
- Punem o oală încăpătoare pe foc, adăugăm uleiul și când acesta este încins pune usturoiul pe care îl rumenim 1 minut.
- Când usturoiul începe să-și schimbe culoarea adăugăm conopida tăiată bucăți și o lăsăm și pe aceasta să se rumenească puțin, amestecând continuu ca sa nu se ardă.
- Când începe să se rumenească adăugăm cartoful și supa de legume/pui cât să o cuprindă.
- Lăsăm la fiert pentru aproximativ 30 de minute, până legumele se gătesc și devin moi, moment în care dăm oala deoparte de pe foc și lăsăm puțin la răcit.
- Pasăm totul cu ajutorul unui blender vertical și compoziția obținută o trecem după aceea printr-o sită pentru a separa bucățile mai mari rămase nepasate și a o face mai fină.
- Punem înapoi în oală, adăugăm laptele, nucșoara, piperul și sarea după gust și mai dăm unul, două clocote după care o putem servi dar nu înainte de a o decora și de a adăuga cubulețe de brânză (eu am folosit Gorgonzola) pentru a se topi și a-i da un gust mai bun.
- O servim caldă cu crutoane sau pâine prăjită alături. Are un gust fantastic!
Pentru decor eu am folosit, așa cum spuneam, câteva frunzulițe de conopidă pe care le-am rumenit într-o tigaie în care am pus puțin ulei. Am mai folosit semințe de susan negru și floricele comestibile.
Eu sunt mare fan supe-creme. Problema mea cua ceasta supa este ca nu consum lactate (nu ca nu as vrea).O voi incerca insa cu un lapte vegetal :)
Cred ca iese buna si cu lapte vegetal. De ce nu? :)
Combinatie conopida-branza, hmm…suna tentant. Nu am facut vreodata supa crema de conopida, dar acum cred ca mi-ai dat o idee. Daca l-as putea face si pe baietelul meu sa manance conopida sub aceasta forma, ar fi MI-NU-NAT!
Ma bucur ca te tenteaza. Daca incerci sa revii si cu impresii. Sunt curioasa daca o sa ii placa celui mic :)
Mie imi place tare mult conopida. Am inclus-o in garnituri, dar nu m-am gandit la o supa crema. Am sa incerc si eu reteta ta
Super! Astept impresii! :)
O sa incerc si eu, cred ca o sa imi fie pe plac.
Sa ai pofta! :)
Arata foarte apetisant. Eu n-am facut niciodata aceasta supa, doar piure de conopida! Suna bine reteta si chiar as incerca-o :)
Sa ai spor la gatit si astept impresii! :)
Nu ma dau in vant dupa aceasta supa crema, dar niciodata nu mi-a fost prezentata intr-o forma atat de atractiva.
Ma bucur ca iti place cum arata. Poate asa te convinge sa o si incerci :)
Eu nu ma omor dupa conopida, o mananc doar la otet, ca muratura. Dar de ce ne nu..as incerca reteta, macar sa vad ce gust are. Poate o sa imi placa caci am mai mancat preparate ce nu credeam ca or sa-mi placa dar intre timp au devenit preferatele mele.
Te-as sfatui sa incerci. Nici nu zici ca e facuta cu conopida ;)
Eu nu mananc supa crema in general si nici nu o prepar.
Poti incerca varianta asta si poate o sa inceapa sa iti placa si supa crema :)
Imi place conopida, mai ales cu branza la cuptor, dar supa crema nu am incercat. Pare interesanta reteta , mai ales cu branza si cred ca o voi incerca. Sunt mare fan branza dar si conopida.
Super! Astept impresii :)
De regula, mie nu imi place conopida, insa reteta aceasta as incerca-o pentru ca arata asa de bine… de imi ploua in gura!
Ma bucur ca iti place cum arata. O sa iti placa si gustul pentru ca nici nu zici ca e cu conopida ;)
ce bine arata! nici eu nu am descoperit conopida decat cam cu 2-3 ani in urma, mie imi place mult s-o fac gratinata, la cuptor.ma crezi ca pana acum nu am facut supe creme? poate ar fi momentul sa ma apuc, mai ales ca vremea e prielnica!
Daca nu ai incercat pana acum supa crema de conopida, atunci e timpul sa o faci. O sa iti placa, cu siguranta :)