Dulceață de vișine – rețetă video
În grădina de pe lângă casă avem nu doar legume ci și câțiva pomi fructiferi. Cei mai mulți la număr sunt vișinii deși sunt copăcei mai mici. Avem și doi cireși mari care anul asta s-au întrecut în a face cireșe.
La fel, și rodul de la vișini a fost unul foarte bogat. Noroc că nu s-au copt chiar în aceeași perioadă în care s-au copt cireșele că zău dacă mai știam ce să facem cu ele.
Așa că le-am luat pe rând. Câteva săptămâni am mâncat cireșele și le-am conservat pentru iarnă în diferite mmoduri. O parte le-am pus la congelator (vezi aici cum), o altă parte le-am pus pentru o cireșată (v-am arătat pe Insta Story când am făcut-o), iar altă parte am făcut-o dulceață.
Acum a venit rândul vișinelor să ne bucurăm de ele și să le conservăm apoi pe iarnă. La fel ca și cireșele, am început cu o tură de dulceață și cu una de vișinată. Restul, care încă mai sunt în copac la ora la care scriu mă mai gândesc ce să fac cu ele.
Poate aveți și voi sugestii de conservare sau consum în diferite deserturi, de ce nu? Un comentariu lăsat cu aceste sugestii mi-ar fi de ajutor. Până atunci să scriu rețeta de dulceață de vișine.
Vezi mai jos și rețeta video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Cu mențiunea că este o dulceață atipică în sensul că nu este făcută, ca mod de preparare, cu siropul separat ci fiartă cu zeama lăsata de vișine, ca la gem și are mai puțin zahăr în compoziție.
Noi așa facem de ani de zile și chiar dacă are mai puțin zahăr tot ține peste iarnă. Bobițele se mențin întregi și de aceeași și zic ca e dulceață. Când facem gem pasăm vișinele înainte de a pune zahărul peste ele.
Pe blog mai puteți găsi și o altă rețetă de dulceață de vișine FĂRĂ zahăr – vezi AICI – dar și un gem de vișine cu rabarbăr –vezi AICI.
- 2 kg de vișine fără sâmburi
- 1 kg de zahăr tos
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare pentru dulceață de vișine
- Punem zahărul peste vișinele curățate de sâmburi
- Scuturăm un pic oala ca să se uniformizeze zahărul
- Acoperim și lăsam peste noapte ca să se topească zahărul și să lase zeamă.
- A doua zi amestecăm ușor ca să fim siguri că nu mai rămâne zahăr nedizolvat
- Punem oala pe aragaz, la foc iute și lăsăm să fiarbă.
Vezi mai jos cum se sterlizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Din când în când luăm cu lingura de lemn, spuma formată și o dăm deoparte.
- Fierbem până când se leaga siropul din dulceața de cireșe dulci.
NOTA! Pentru a vedea daca este gata luăm, cu o lingurită, o cantitate mică de sirop și picurăm puțin într-un pahar cu apă rece. Daca nu se desface înseamnă că dulceața este gata.
VEZI AICI CUM SE FACE DULCEAȚA DE CIREȘE AMARE
- Spre final când nu se mai formează spumă, adaugăm în dulceață și zeama de la o lămâie, mai dam 1-2 clocote după care o punem în borcane sterilizate, în prealabil, în cuptor.
- Întoarcem borcanele cu fundul în sus și le acoperim cu o pătură, lăsându-le să se răcească lent după care le transferăm în cămară sau alt loc răcoros.
Spor la făcut dulceață de vișine pentru iarnă!
[…] veva vișine și nu știți ce să faceți cu ele în afară de a le pune în prăjituri sau a face dulceață de vișine, le puteți conserva ca pe vremea bunicilor noastre, cu aspirină. Este o metodă de conservare […]