Sarmale din carne de porc în foi de varză murată
Zilele trecute mi-am dat seama că nu am publicată în cartea de rețete virtuală o rețetă de sarmale cu carne de porc, așa cum facem de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă. Știm cu toții că nu există meniu tradițional de Crăciun care să nu includă în el și câteva sarmale, de obicei sarmale din carne de porc în foi de varză murată.
Așa că am profitat de faptul că am făcut și noi de Crăciun câteva sărmăluțe din carne de porc folosind varza murată pe care am pus-o la butoi în toamnă și după ce am făcut și o mămăliguță în primul rând am făcut o poza sarmalelor ca să pot pune rețeta pe blog și apoi m-am delectat cu ele.
Nu pot să mă laud că le-am făcut eu ci mama mea. Ea e specialista casei când vine vorba de sarmale de tot felul, de la sarmale cu carne și până la sarmale de post cu legume. Așa cum soțul meu e specialistul casei când vine vorba de făcut răcituri din carne de porc sau ciorba de burta.
E mai ușor de pregătit mâncarea pentru sărbători când ai așa ajutoare de nădejde și poți împărți sarcinile, fiecare aducându-și contribuția cu ceva la meniul stabilit din timp. Nu-i așa?
Iată deci rețeta mamei mele de sarmale din carne de porc în foi de varză murată.
- 500 grame de carne tocată de porc
- 100 grame de orez
- 2 cepe medii
- 100 ml ulei
- 1 ou
- 150 grame de pastă de roșii (gen passata di pomodoro)
- o mână de pătrunjel tocat
- sare, piper, cimbru după gust
- * În plus:
- o varză murată medie
- 100 ml de pastă de roșii și apă pentru fiert sarmalele
Mod de preparare pentru rețeta de sarmale din carne de porc
- Curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
- Punem într-o tigaie uleiul, îl încingem și adăugăm ceapa tocată.
- Lasăm jumătate de minut să se rumenească în ulei după care adăugăm puțină apă, cât s-o cuprindă și lăsăm să se gătească înăbușit până când scade apa după care adăugăm pasta de roșii, amestecăm și dăm la rece.
- Spălăm varza și o punem pentru câteva ore la desărat după care o scurge, o curățăm de cotoare, desprindem frunzele și le tăiem de mărimea dorită pregătindu-le pentru a le umple.
- Spălăm orezul și îl amestecăm cu carnea tocată după care adăugăm și amestecul de ceapă și bulion precum și oul bătut bine.
- Asezonăm compoziția cu sare, piper după gust. Opțional, și mai adăugăm, dacă ne place și puțin cimbru și/sau pătrunjel tocat.
- Punem, pe rând, în fiecare frunză de varză murată pregătită mai devreme câte puțină umplutură de carne și răsucim frunza cu carnea în interior, dându-i o formă de sarmale. La final îndesăm la capete frunza de varză rămasă neumplută pentru a sigila sărmăluța.
- După ce terminăm de format toate sarmalele, tocăm restul de varză rămasă și o parte din ea o punem pe fundul unei oale încăpătoare.
- Peste varză așezăm, în picioare, de jur împrejurul pereților oalei, sarmalele, continuînd cu interiorul până când punem toate sarmalele în oală.
- Peste ele așezăm încă un strat de varză murată tocată și turnăm apă amestecată cu 100 ml de bulion cât să le cuprindem.
- Punem vasul pe foc și dăm un clocot după care îl transferăm în cuptorul încins la temperatură medie timp de o oră și jumătate (până când se gătește frunza de varză).
- Când sunt gata scoatem vasul din cuptor și savurăm delicioasele noastre sarmale cu poftă, alături de o porție de mămăliguță caldă, un ardei iute și ceva smântănă sau iaurt, după preferință. În plus mie îmi place să adaug și puțină varză pusă la fiert împreună cu sarmalele. Nu o aruncați! E foarte gustoasă!
Să aveți poftă la sarmale din carne de porc în foi de varză murată!
Dragomir Cristina says
eu nu pun pasta de rosii decat la fiert. anul asta am facut sarmalele din amestec de porc cu vita si mi s-au parut mult mai gustoase. Oricum, secretul e sa le fierbi bine, sa se intrepatrunda toate gusturile cum trebuie.
Claudia Vasilache says
Da, oricum ar fi, secretul e sa le fierbi la foc mai mic pentru mai mult timp. Ies mai bune asa :)