Gordon Ramsay gătește pentru prieteni (recenzie)
Am început luna trecută o nouă colaborare cu librăria virtuală Libmag și am primit pentru recenzie o carte semnată de celebrul Gordon Ramsey și pe care mi-o doream de ceva timp: ”Gordon Ramsay gătește pentru prieteni”.
Așa că astăzi îți voi vorbi despre carte ca să vezi și tu cam cum e, ce rețete are și apoi să decizi dacă merită sau nu să o ai în propria bibliotecă. Și nu doar s-o ai ci și să gătești din ea.
Despre celebrul Gordon Ramsay nu cred că mai trebuie să îți spun eu prea multe pentru că sigur ai auzit de el până acum, mai ales dacă ești pasionat de gătit.
Ei bine, cheful britanic nu doar gătește, face show-uri televizate sau jurizeaza emisiuni celebre ci scrie și cărți de bucate. Despre una dintre ele deja ți-am povestit cu altă ocazie. Este vorba despre ”Meniul perfect” – vezi aici recenzia.
Astăzi însă nu vorbim despre un meniu perfect ci despre rețete de zi cu zi pe care să le gătești cu prietenii sau pentru prieteni când îți vin în vizită.
De data aceasta avem de-a face cu o carte de bucate clasică, nu ca cea din ”Meniul perfect”. Avem rețetele grupate pe capitole în funcție de categoria din care face parte rețeta.
Vom găsi deci capitolul ”Supe calde și reci” în care Gordon Ramsay ne prezintă 14 rețete de supe dintre care mi-a atras atenția cea de ”conopidă cu brânză și curry” și cea de ”cartofi copți în coajă cu smântână”. Sună interesant și mă tentează să le încerc. Eu una nu sunt mare amatoare de cartofi dar de curiozitate aș încerca supa de cartofi. Asta pentru că sunt copți iar mie una cartofii copți îmi aduc aminte de copilărie.
Al doilea capitol este cu rețete de ”Paste și cereale”. Interesant mi s-a părut faptul că nu a pus aici doar rețete de paste cum am mai văzut în alte cărți celebre de bucate. Vei găsi o rețetă cu linte, una cu orez, cu cuș cuș și chiar cu orz. Da, ”risotto de orz cu ciuperci salbatice”. Sună bine, nu? Pe mine m-ar tenta să încerc așa ceva. ”Când vremea este rece, folosim mult orz, adăugându-l în supe, tocane și salate de iarnă”, spune Gordon Ramsay la începutul capitolului.
Nu lipsește nici capitolul cu rețete de ”Pește și fructe de mare” care are rețete interesante dar puțin mai exotice și mai greu de realizat de noi acasă. Poate uneori, pentru un răsfă totuși nu ar strica să încercăm și altceva decât ceea ce ne este la îndemână. Interesantă mi s-a părut rețeta de ”Dorada umplută, învelită în bacon”. Sună interesant și, deși nu îmi pot da seama ce gust ar putea avea, m-ar tenta s-o încerc mergând pe mâna maestrului.
Să nu credeți că lipsește chiar capitolul ”Carne roșie și albă”. Este, cum să nu? Și cu rețete interesante din carne de iepure, rață, vită Angus, porc, miel, capră.
Ce am reținut eu din secretete lui Gordon Ramsay a fost faptul că acesta obișnuiește să adauge ”un element dulce” în felurile are conțin carne roșie sau albă”.
De ce? Pentru că fructele pot ajuta foarte bine la ”echilibrarea gustului bogat al cărnii”. Iar rețeta pe care mi-ar plăcea s-o gătesc ar fi cea de ”antricot de vită la cuptor, cu sos de ceapă caramelizată și vin roșu”
Avem și un capitol de ”Plăcinte și tarte”. Sărate, să ne înțelegem. O buna idee de a grupa aceste rețete și în felul acesta deoarece marea majoritate dintre noi când ne gândim la tarte sau plăcinte ne ducem automat cu gândul la cele dulci.
Ce fel de tarte sărate putem găti? De exemplu cu somon afumat și hrean sau cu tartă cu ciuperci sălbatice în aluat cu parmezan și nuci.
Ce fel de plăcinte? În afară de cele clasice de vânat sau plăcinta ciobanului sau plăcintă de pui, mai putem găti plăcintă de pește cu stridii și scoici Saint Jacques.
Nu sunt uitați nici cei ce iubesc legumele așa că avem un capitol cu astfel de rețete, intitulat ”Legume și salate”. Toate una și una. Iată câteva exemple: varză roșie coaptă cu mere sau salată de andive cu brânză de capră, căpșune și semințe de pin.
Bun, și am ajuns și la capitolul ”Deserturi și înghețate”, pentru că, nu-i așa, nu putea lipsi un astfel de capitol. Unul delicios de tot, din care aș încerca toate rețetele. Nici nu știu ce aș alege mai întâi. Poate o tartă cu migdale și gem sau una de lămâie și bezea. Chiar și rețeta de orez cu lapte și scorțișoară, cu peltea de caise suna foarte bine.
Și tot la capitolul dulciuri există încă un capitol dedicat ”Ciocolată și cafea”. Cum sună? Îmbietor de delicios, zic eu care sunt fan ciocolată. Gordon Ramsay ne atenționează de la început să a găti cu ciocolată se aseamănă, într-un fel, gătitului cu vin. Rezultatul depinde de calitatea ingredientelor.” Ciocolata pe care o folosești ar trebui să aibă între 65 și 75% cacao. Avem rețete de ruladă, tort ”Pădurea neagră” și chiar de clătite. Deși banală, poate, rețeta de clătite cu bucăți de ciocolată și sos de coniac cu portocală mie una mi-a atras atenția.
Un ultim capitol este rezervat rețetelor de bază și este intitulat ”Rețete esențiale”. Adică învățăm cum să facem maioneză, diferite supe de bază, aluat fraged sau aluat dulce de patiserie.
Și, ca o concluzie finală, mie una, cartea ”Gordon Ramsay gătește pentru prieteni” mi-a plăcut. Rețetele m-au convins, ca să zic așa, tocmai prin accesibilitatea lor. Nu mi s-au părut greu de făcut adică de reprodus acasă pentru că nu folosește ingrediente exotice decât în mică măsură și nici tehnici sofisticate de gătit.
Mulțumesc Libmag pentru exemplarul oferit pentru recenzie!
Leave a Reply