Plăcintă creață cu brânză în varianta sărată. Sau ”virusul” culinar la modă printre gospodine
Știi deja, dacă esti fan al blogului și urmărești cu interes ce public, că îmi place să fiu foarte activă în meniul online nu doar pe blog ci și pe Facebook. Fie pe pagina blogului, fie pe diferite grupuri culinare, acolo unde mai fac schimb de rețete cu membri acestora.
Ei bine, acum vreo 2 săptămâni, pe unul din grupuri am descoperit o rețetă care a creat adevărată nebunie printre gospodinele din Moldova (grupul e cu membri majoritar de acolo).
Am văzut eu într-o zi că era nebunie cu rețeta de plăcintă ”virus” sau plăcintă ”creață”. Am văzut și a două zi, și a treia și uite așa m-au molipsit și pe mine gospodinele din grup să încerc rețeta. În felul meu, evident, pentru că e o rețeta versatilă și poate fi folosită orice fel de compoziție.
Ce mi-a plăcut mie la rețeta asta de plăcintă creață cu brânză este faptul că se face incredibil de ușor și de rapid. Iar rezultatul este unul, nu spectaculos dar foarte gustos și sățios. A, și să nu uit să scot în evidență și faptul că este un fel de mâncare relativ ieftin și spornic. Iese o tavă mare de plăcintă sărată pe care o poți consuma ca și aperitiv mai multe zile sau pentru mai multe persoane.
Ai nevoie de foi de plăcintă, din cele subțiri, pe care le găsești comercializate la orice magazin, de niște brânză de orice fel, de la brânză de burduf, la telemea sau urdă, cum am folosit eu. Apoi mai aduc în discuție și 2 ouă, niște lapte și ceva apă carbogazoasă. Asta e minimul, după care poți lăsa imaginația să zboare.
Modul de preparare iar e foarte, foarte simplu. Nu ai mare lucru de făcut decat să pui umplutura pe foi și să le strângi pur și simplu ca și cum ai împături un evantai din hârtie. Repeți operațiunea pentru fiecare foaie punând foaie după foaie în tava unsă și apoi torni lichidele și dai la cuptor. Simplu ca ”bună ziua”. Și ca să fie mai ușor de înteels am făcut și un mic video pe care îl găsești la finalul articolului. Hai să vedem în detaliu cum se face.
- 400 grame de urdă
- 100 grame de brânză telemea
- 50 grame de parmezan ras
- 400 grame de foi de plăcintă
- 2 ouă
- 2 linguri de ulei
- 200 ml de lapte dulce
- 200 ml de apă carbogazeificată
- sare, piper după gust
- pentru topping
- un ou
- o lingură cu parmezan ras
Mod de preparare pentru rețeta de plăcintă creață cu brânză
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă cu dimensiunile de 23/32 pe care o ungem cu ulei.
- Sfărâmăm, cu ajutorul unei furculițe urda și brânza telemea.
- Întindem câte o foaie subțire pe masa de lucru și presărăm pe toată suprafața acesteia o lingură-două de brânză și puțin parmezan așa încât să ajungă pentru toate foile din pachet.
- Începem să strângem foaia plisând-o până la capăt după care o punem în tavă.
- Repetăm operațiunea pentru fiecare foaie până când terminăm de pus toată brânza, lăsând două foi goale, cu care vom înveli plăcinta la final.
- Batem ouăle cu puțină sare și piper (atenție – și parmezanul este sărat!) și adăugăm laptele și apa carbogazeificată.
- Turnăm lichidul peste foile așezate în tavă.
- Acoperim cu cele 2 foi rămase și deasupra, ca să se rumenească frumos mai adăugă un ou bătut bine împreună cu o lingură de parmezan.
- Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, până când se rumenește.
- Scoatem din cuptor, lăsăm la răcit câteva minute după care o tăiem cuburi și o servim.
- Este bună și caldă și rece.
Eu am făcut plăcinta în mai multe variante, adaptând de fiecare dată rețeta. Am testat și o variantă mai simplă a acesteia și mai economică. În pachetul de foi de plăcintă am avut o cantitate mai puțină de foi și nu am mai lăsat de pus pe deasupra. Așa că nu am mai folosit si toppingul din ou și parmezan pe deasupra.
Am pus tava la cuptor așa cum era, ”descoperită”, presărând doar puțin parmezan pe deasupra pentru a se rumeni puțin și a-și schimba culoarea. A fost perfectă chiar și așa, în varianta economică.
În loc de apa carbogazeificată se poate folosi și smântănă dar gospodinele de pe grupul în care am văzut rețeta spuneau că secretul unei plăcinte pufoase constă tocmai în apa cu acid care o ajută să se umfle mai bine.
Dacă nu aveți parmezan, nu e nicio problemă. Folosiți doar brânză telemea în loc de urdă și va ieși la fel de bună.
Secretul acesteia constă în faptul că foile se umflă la coacere și se lipesc între ele compactându-se și formând o plăcintă ce poate fi tăiată în bucăți.
Încercați-o și abia apoi veți înțelege și voi de ce și-a luat denumirea de plăcintă ”virus”. O să vă doriți s-o faceți des și în multe combinații.
Eu plănuiesc să încerc și varianta dulce dar și una cu brânză și spanac. Sau chiar cu carne. Văd eu ce combim. Cert este că se face foarte ușor și e joacă de copil.
Să aveți spor la plăcintă creață cu brânză
Laura says
Arata delicios si nici nu e pretentioasa. Super video!
Claudia Vasilache says
Multumesc mult pentru aprecieri! <3
Mihaela Negrescu says
…am observat si eu acest ”virus” si evident am facut-o si eu!! Dar n-am mai postat reteta. Doar am pus poza pe Instagram :)!! Gustoasa si prezentabila!! Te pup!!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Eu cu Instagramul mai putin, stii doar. Asa ca am zis ca macar un video merita placinta asta ;)
Te pup si eu si spor la gatit! ;)
Dragomir Cristina says
la cum arata, as manca o farfurie intreaga, cu mentiunea ca eu cred ca as prefera sa merg pe varianta telemea pentru ca prefer preparatele sarate. Cred ca merge si asa, nu?
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da, merge cu orice fel de branza. Noi nu mancam prea sarat asa ca parmezanul si un strop de sare in plus a fost suficient.