• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 15, 2017 · 11 Comments

Cum sa faci economie de timp in bucatarie

Practic & Util

Spune si altora!
 6     
6
Shares

Cum sa faci economie de timp in bucatarie

Toti ne plangem de lipsa timpului. Suntem mereu pe fuga, impartiti intre munca si treburile casnice. Mai ales noi femeile chiar ca avem toate motivele sa afirmam ca nu ne mai ajunge timpul si pentru noi. A fi mama, gospodina, bucatareasa, sotie, amanta, asistenta, sunt roluri pe care ni le asumam zilnic si care uneori ne cam lasa fara putere.

Asa ca daca nu incercam sa ne organizam mai eficient timpul nu vom reusi sa facem fata, sa ducem la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus si mai ales sa reusim sa petrecem putin timp si relaxandu-ne.economie de timp

Si fiindca aici pe blog vorbim despre gatit, o sa-ti dau azi cateva sfaturi care sa te ajute sa faci economie de timp, dar si de bani, atunci cand esti in bucatarie si gatesti pentru cei dragi.

Bineinteles ca sfaturile pe care ti le scriu in continuare nu sunt singurele. Sigur mai ai si tu idei, sigur ai experimentat deja solutii pentru a fi mai eficienta. Si mi-ar placea sa le aflu de la tine daca lasi un comentariu pe blog, la sfarsitul articolului.

Cum sa faci economie de timp si bani in bucatarie

1. Planifica din timp meniul saptamanal.

In weekend, cand esti mai mult timp acasa, profita de acest lucru si organizeaza-te. Fa inventarul ingredientelor pe care le ai in frigider sau in camara. Fa si lista de cumparaturi in acelasi timp ca sa poti economisi atunci cand faci aprovizionarea.

Discuta impreuna cu membrii familiei ce ati vrea sa mancati in saptamana care vine si apoi alcatuieste de comun acord cu acestia un meniu pentru fiecare zi. In felul acesta nu vei mai pierde timp in fiecare zi sa te intrebi ”oare ce gatesc astazi?”.

2. Foloseste in retetele tale ingrediente din cutiile de conserva sau congelate in prealabil.

Da, stiu ce ai sa zici, ca nu sunt sanatoase. Nu spun insa sa consumi doar mancare conservata, ci sa alegi ca acele ingrediente din retete care ar necesita ore intregi de gatit, sa fie luate dintr-o conserva.

Spre exemplu, iti pot spune din propria experienta ca am incercat sa fierb acasa boabe de naut uscat, de mai multe ori si am avut de fiecare data un dezamagitor esec. Asa ca am hotarat sa nu mai pierd timpul experimentand ci sa cumpar naut conservat.

Un alt exemplu ar fi fasolea. Si  aceasta dureaza ore in sir ca sa fiarba. In cazul unei familii mai putin numeroase, mi se pare mai mare risipa sa stai sa fierbi o cantitate mica de fasole ore intregi, cand acele 200 de grame necesare pentru o salata, sa zicem, le poti lua dintr-o conserva. Si tot intr-o salata poti folosi si porumbul din conserva. Exemplele pot continua.

Sa nu iti fie teama nici de legumele congelate. Pe timpul iernii cel putin, legumele congelate iti sunt de mare ajutor. Ele sunt prefierte inainte de congelare si deci acum cand le vei folosi pentru a gati nu vei mai pierde mult timp cu fiertul acestora. Din contra le vei pune direct in mancare si vei termina de gatit mai rapid. Economisesti in acest fel timpul petrecut in bucatarie.

3. Congeleaza mancarea care iti ramane in plus.

O idee buna ar fi chiar si sa gatesti in cantitati mai mari, pentru ca apoi sa congelezi cateva portii in functie de meniul stabilit. In acest fel economisesti si timp dar si bani. Nu arunci nimic si folosesti cu eficienta tot ce ai.

O zeama in care ai fiert un pui si pe care nu ai folosit-o toata pentru o supa, resturi de suc de rosii ramase neutilizate de cand ai facut un sos pentru paste si pe care stii ca nu il vei mai folosi saptamana asta, pot fi puse in tavita de gheata de la congelator si folosite apoi rapid la gatit cand ai nevoie.

4. Depoziteaza si aseaza diferit in sertare ustensilele si tacamurile de bucatarie

Sorteaza si depoziteaza diferit ustensilele de bucatarie mici de cele mari, cele pe care le folosesti zilnic de cele pe care le folosesti mai rar. E logic ca daca vei tine de exemplu strecuratoarea pentru ceai in acelasi sertar cu furculitele pe care le folosesti zilnic vei pierde timp scotocind in sertar si cautandu-le. Asa ca e mai bine sa sortezi si sa pastrezi ustensilele de bucatarie in functie de marime si frecventa de utilizare.

5. Foloseste fara teama un cuptor cu microunde 

Nu iti spun sa folosesti un cuptor cu microunde la gatit in mod frecvent. Foloseste-l insa atunci cand vrei sa dezgheti o portie de mancare congelata in prealabil sau sa incalzesti o bucatica de friptura fara sa mai aprinzi cuptorul, ceea ce ar lua si timp dar ar insemna si o cheltuiala in plus prin consumul de gaz. Ti-am explicat pe larg aici cum functioneaza si de ce folosirea acestuia nu este periculoasa pentru sanatatea noastra.

Si tot la cuptorul cu microunde poti topi ciocolata fara sa te mai complici cu metoda clasica, cea pe baie de aburi. Sau poti chiar praji nucile si alunele sau semintele de susan pentru o salata sau o prajitura. Pui o mana de nuci intr-un castron si il lasi in cuptorul cu microunde pentru 2 minute la putere maxima, oprind si amestecand insa la fiecare 30 de secunde. La final rastorni nucile pe un prosop de hartie si le lasi sa se raceasca, acesta absorbind din uleiul lor.

6. Cand gatesti foloseste o punguta mica pentru adunat gunoiul

Pregateste o punguta mai mica pentru adunat gunoiul pe care sa o asezi langa tine in timp ce pregatesti ingredientele pentru mancare. Te intrebi de ce sa faci asta cand ai deja galeata de gunoi pentru asa ceva? Pentru ca iti este mult mai usor sa cureti legumele, de exemplu, si sa pui coji in punguta de langa tine decat sa te deplasezi pana la locul in care se afla galeata de gunoi. In plus micsorezi sansele sa scapi ceva pe jos si apoi sa trebuiasca sa pierzi mai mult timp curatand mizeria facuta.

7. Si nu in ultimul rand, investeste intr-o masina de spalat vase pentru a nu mai pierde timp cu spalatul acestora, dupa ce ai stat in bucatarie destul timp ca sa pregatesti pranzul sau cina pentru cei dragi. Eu una visez la o masina de spalat vase ca aceasta de aici pentru ca prin tehnologia pe care o foloseste este mult mai igienica, mai eficienta si mai rapida. In plus se remarca printr-o clasa energetica superioara si un design compact ceea ce o face sa fie mai usor de instalat in orice bucatarie.

A gati poate deveni o placere si nu o corvoada atata timp cat esti organizat si eficient in bucatarie. Aplica sfaturile din articolul de astazi si vei vedea ca iti va fi mai usor atunci cand gatesti, vei petrece mai putin timp in bucatarie si iti va ramane mai mult pentru tine ca sa te relaxezi.

Astept sa imi spui intr-un comentariu tu cum te organizezi in asa fel incat sa si gatesti dar sa si stai mai putin in bucatarie.


Spune si altora!
 6     
6
Shares
 
6
Shares
 6    
« Mancare de linte cu sos de rosii (de post)
6 motive ca sa consumi paste in fiecare zi »

Comments

  1. Claudia says

    January 10, 2023 at 12:11 pm

    Eu de exemplu adun hârtiile din colete și curat legumele pe hârtie,așa refolosesc și hârtia.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 11, 2023 at 9:04 am

      buna idee! Multumim pentru sugestie :)

      Reply
  2. Olivia says

    September 16, 2020 at 3:31 pm

    Si eu prefer nautul la conserva, in special daca fac hummus, iese mult mai cremos.
    Pentru coji eu folosesc o farfurie, si golesc continutul direct in cos cand am terminat de curatat toate legumele.

    Reply
  3. Andrei B says

    September 15, 2018 at 10:03 am

    Foarte bune ponturile. In special cele ce tin de masina de spalat vase. Multe persoane considera costurile pentru un astfel de electrocasnic prea mari, insa poti economisi intre 25 si 30 % din banii pe care i-ai plati daca ai spala vase clasic, de mana. Am mai gasit cateva sfaturi utile aici, https://financer.com/ro/economii/200-sfaturi-despre-economii/, pentru cei interesati.

    Reply
  4. Cristina says

    March 28, 2017 at 12:05 pm

    Interesant articol! Cu o mica mențiune….nu vreau sa fiu cârcotașa pentru ca exista destule persoane, se pare, gata sa critice….. Eu una sunt preocupata de cantitatea de plastic pe care o folosesc si implicit pe care o arunc…..prin urmare încerc sa reduc cat pot folosirea pungilor de plastic. Nu îmi pare cea mai buna variantă sa pun resturi biodegradabile intr-o punga nedegradabila. Prin urmare, ce fac eu este sa curat legumele si fructele intr-un castron mai mare/ lighean….al cărui conținut de coji si cotoare poate fi ușor răsturnat la coș sau dus la compost. :)

    Reply
    • Claudia V says

      March 28, 2017 at 12:07 pm

      Multumesc pentru precizare, Cristina! E chiar o mai buna idee decat sa folosesti o punga! Ai dreptate :)

      Reply
  5. Maria says

    March 18, 2017 at 9:40 am

    Confirm, fasolea, nautul … fierte si congelate sunt foarte bune !
    Cand le pui la inmuiat, adauga si o lingurita de bicarbonat de sodiu … clateste bine apoi fasolea sau nautul, le oparesti in 3 -4 ape si apoi fierb foarte repede !
    Asa stii ca sunt preparate mai sanatos !!!

    Reply
    • Claudia V says

      March 18, 2017 at 9:49 am

      Maria, crede-ma ca am incercat orice in ce priveste nautul si nimic nu a functionat :(
      Banuiesc ceva dar e doar o banuiala. Apa de la noi e foarte dura si posibil sa fie si asta cauza pentru care nu fierbe nautul :( Fasolea da, e ok si nu am probleme insa nu m-am gandit sa congelez pentru ca, asa cum spuneam cand fac se mananca rapid si destul de mult :p

      Reply
  6. Gaby says

    March 15, 2017 at 2:10 pm

    Fasolea si nautul(care trebuie lasat la inmuiat peste noapte ca sa fiarba bine)fierb in cantitate mai mare si congelez,scot la nevoie un borcan…

    Reply
    • Claudia V says

      March 15, 2017 at 2:47 pm

      Oho… daca ai sti cat am lasat eu nautul la innmuiat peste noapte si tot degeaba :( La mine nu fierbe nautul. Zau daca stiu de ce :( Asa ca prefer sa cumpar o conserva si imi fac poftele.
      Fasole congelata e buna dupa aia? Adica nu se cunoaste diferenta daca e fiarta si congelata?

      Reply

Trackbacks

  1. Mâncare de fasole cu ciolan afumat (cu os) - Lecturi si Arome says:
    November 6, 2017 at 4:23 pm

    […] mănânci câteva zile doar fasole cu ciolan, ceea ce nu ți-aș recomanda, fie o pui la păstrare la congelator. Noi am optat pentru această metodă practică și în felul acesta am beneficiat de încă o […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

March 2017
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Feb   Apr »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316