3 surse de inspirație atunci când vrei să înveți să gătești
Pentru unii dintre noi a găti este o mare provocare. Pentru alții a devenit deja o pasiune. Eu mă număr printre cei din a doua categorie. Mărturie stau cele peste 800 de rețete adunate în cei 4 ani care au trecut de când am făcut pasiunea asta vizibilă pentru lumea întreagă.
De-a lungul timpului, mulți m-au întrebat, în viața de zi cu zi sau în lumea virtuală, cum m-am apucat de gătit, cum am învățat să gătesc?
Răspunsul e simplu: mi-a plăcut să fac asta. Gătitul mă relaxa și așa m-am apucat serios să fac experimente culinare pe cei ai casei, iar mai apoi am decis să deschid și un blog unde să îmi și scriu aceste „memorii culinare”.
Eu așa le zic, „memorii culinare”, pentru că pur și simplu sunt rețetele mâncărurile noastre de zi cu zi, simple, rapide, ușor de făcut, trecute aici pe blog ca într-un jurnal. Nimic sofisticat, deși unele experimente culinare mai aparte tot am făcut în timp.
Subiectul zilei de astăzi nu este însă cel referitor la memoriile mele culinare ci la cum să înveți să gătești singur. Mai exact mă voi referi la sursele de inspirație pe care le ai la îndemână atunci când vrei să faci asta.
Da, e adevărat că poți să te înscrii și la cursuri, ateliere sau workshopuri de gătit. Acum există cursuri aproape pentru orice pasiune pe care îți dorești să ți-o dezvolți, pictură, make up, actorie, fotografie etc., nu doar de gătit.
Mai nou, chiar și compania la care lucrezi poate să îți ofere aceste facilități. Sunt de exemplu mari companii care oferă angajaților ateliere de gătit cum sunt acestea de aici la care, dacă participi, poți învăța să gătești. Cât de cât. Dar până la urmă tot tu singur vei experimenta acasă.
3 surse de inspirație atunci când vrei să înveți să gătești
Cum poți însă să înveți de unul singur acasă, să gătești? De unde te inspiri? De unde îți vine ajutorul? Pai, nu e chiar așa de greu de bănuit. Hai să vedem ce poți face pentru a învăța să gătești.
1. Cumpără cărți de bucate, studiază rețetele, inspiră-te din ele și pune-le în practică.
De-al lungul timpului ți-am prezentat, pe blog, diferite cărți de bucate, cu rețete pregătite de bucătari celebri cum ar fi Jamie Oliver sau Gordon Ramsey, cu rețete concepute de ei. Sau cărți de bucate din care să înveți efectiv cum se coace o pâine (vezi aici), enciclopedii culinare cum este aceasta de aici și aici, din care poți învăța diferite tehnici de gătit sau unde găsești informații despre ustensilele de bucătărie.
Cu alte cuvinte cărțile de bucate au fost, sunt și rămân un bun mijloc prin care poți să înveți singur cum să gătești.
2. Nu neglija nici blogurile culinare. Și acestea te pot ajuta să înveți să gătești.
Alege să gătești rețete de pe blogurile culinare care știi sigur că au un om în spate. Cum adică?Sunt foarte multe site-uri apărute acum, care publică rețete, dar fără să le testeze. Sunt site-uri mari, gen revistă, sau cele care practic fac colecții de rețete și cam atât. E de preferat să eviți aceste site-uri pentru că rețetele nefiind testate nu vei avea siguranța că îți vor ieși.
În plus nici nu vei avea pe cine să întrebi, să ceri un sfat atunci când faci rețeta, sau când ceva nu iese bine.
Însă dacă cel care publică rețetele pe blog este și cel ce le-a încercat în propria bucătărie, atunci situația se schimbă. Urmează rețeta pas cu pas, pune întrebări și cere lămuriri autorului respectiv și menține un dialog cu acesta. Orice blogger culinar care se respectă îți va răspunde la orice întrebare și îți va da un sfat în măsura în care poate să o facă.
3. Urmărește emisiunile culinare de la televizor.
E drept că multe dintre emisiunile culinare de la posturile naționale de televiziune sunt showuri de gătit și par frivole. Chiar și așa, urmărindu-le poți să te inspiri din ce vezi, poți afla unele tehnici culinare pe care mai apoi să le pui în practică.
Sunt însă și unele posturi de televiziune care au emisiuni dedicate de gătit. Dacă le urmărești cu consecvență, așa cum am făcut și eu când mi-am descoperit pasiunea pentru gătit, vei afla lucruri noi, interesante și utile pentru orice începător.
În afară de aceste surse de inspirație mai trebuie să faci ceva foarte important ca să înveți să gătești: experimentează fără teamă de eșec :)
Tu îți mai aduci aminte cum te-ai apucat de gătit? Cum ai învățat să gătești? Singur, ajutat de cineva, făcând cursuri de gătit?
sursa foto: pixabay.com
Laura says
Intr-o vreme urmaream si eu emisunile tv de gatit dar mai nou, acestea sunt cazute in desuetudine de catre net unde sute de oameni isi fac propriile showuri tv din bucataria casei si sunt mult mai interesante decat cele de la tv. Evolutia asta e foarte interesanta. MIe mi-ar place sa particip la niste workshopuri de gatit online cu niste bucatari celebri care imi plac….Mda,vise.
Claudia Vasilache says
Exista asa ceva? :)
Mili says
Am inceput sa gatesc de nevoie si faceam experimente pe sora si sot. Daca o reteta inhatata de pe google dadea bine la final atunci merita a doua sansa. Acum, se pare ca magia s-a transferat la sot, el se uita la retete video pe net si iese intotdeauna ceva bun. Eu sunt doar o consumatoare ingrozita de cooking. Decat sa ma pui la preparat ceva delicios, mai bine imi dai ceva de lucru, trebuie sa existe un plan B pentru aceasta afacere.
Claudia Vasilache says
Si la mine in casa gateste toata lumea, cu exceptia celui mic. Inca nu l-am lasat printre oale si cratiti pentru ca face dezastru :))) De felul lui demonteaza tot :)) Astept sa mai creasca putin si sa nu mai fie asa de curios.
anasylvi says
Cand am inceput eu sa gatesc, acum vreo 12 ani mai mult ma luam dupa cartile de bucate si ce vedeam prin jur, apoi am dat de internet si a devenit o mare sursa de informatie pentru mine, mai ales anumite site-uri straine deoarece gaseam retete inedite si nu doar cele traditionale romanesti, ca sa zic asa. Revistele culinare au fost si ele de mare folos. Eu oricum rareori las retetele asa cum le gasesc si le modific sau le adaptez dupa cum imi vine mie, desi la inceput nu prea indrazneam sa fac asta. La site-urile mari (de limba engleza) urmaresc cu interes si comentariile celor care au preparat, sunt indicii foarte utile acolo.
Claudia Vasilache says
Retetele le poti modifica si chiar e bine sa o faci dar dupa ce stii cat de cat sa gatesti. Adica daca esti chiar incepator mai bine urmaresti cap coada reteta.
anasylvi says
Aici ai dreptate, iar in ceea ce priveste dulciurile, acestea trebuie facute dupa reteta, eu asa cred.
Claudia Vasilache says
Da! Categoric! Deserturile asa trebuie facute. Restul insa mai merge si dupa ureche :))
Dragomir Cristina says
eu am invatat sa gatesc din reviste, pe vremea cand nu stiam cu ce sa mananca internetul. Am urat intotdeauna sa imi dicteze mama sau socra ce si cum sa fac si am preferat sa invat de la altii. Am dat si greu uneori. In era internetului e mult mai simplu, ai mult mai multe surse de inspiratie.
Claudia Vasilache says
Da, nu e usor pentru ca de multe ori mai si gresesti si nu iti iese mancarea dar… e normal si asta. Totul e sa mergi inainte si sa gatesti oricum.