Pandispan cu caise
Cred că aceasta este una dintre cele mai simple prăjitură cu fructe (caise în cazul nostru) pe care o poți face: pandispan cu caise. Simplă și rapidă. Perfectă pentru cei grăbiți, cei care nu au mult timp de stat în bucătărie dar și pentru cei care sunt începători în tainele gătitului.
Nu e mare lucru de făcut și nici multe ingrediente de combinat. Doar ouă, făină, zahăr, un strop de sare și evident, caise. Merge făcut cu orice fel de fructe și o sa vezi în zilele următoare ce combinații amm pus la cale pornind de la această rețetă simpla de pandispan cu caise.
Și nu, nu are praf de copt. Nu are sens sa folosești praf de copt dacă ești atent și bați bine albușurile. Dacă nu faci asta, și nu îți iese pandispanul, sa nu vii mai apoi cu reclamații :)
Ține cont de 4 lucruri:
- nu scăpa deloc gălbenuș în albuș
- bate foarte bine albușurile
- ouăle să fie la temperatura camerei
- când adaugi făina NU folosi mixerul ci o lingură de lemn sa o paletă de silicon și fa-o cu mișcari ușoare, de jos în sus, prin răsturnare.
Dacă ții cont de asta NU ai cum s-o dai în bară și nu are cum să nu iasă un pandispan crescut frumos chiar și fără praf de copt
- 6 ouă
- 120 grame de zahăr
- 180 grame de faină
- 5-6 caise
- un vârf de cuțit de sare
- o lingură de făină
Mod de preparare pentru pandispan cu caise
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tava cu dimensiunile de 23/24 cm. Punem în ea hârtie de copt.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem albușurile, împreună cu sarea, cu ajutorul unui mixer. Ideal ar fi să folosești un mixer cu bol, ca acesta de aici. Ușurează foarte mult munca. Practic îl lași să-și facă treaba lui în timp ce tu faci alte lucruri.
- După ce albușurile s-au bătut și au devenit o spumă albă adăugam zahărul treptat și mixam până câand albușurile noastre se transformă într-o bezea lucioasă și fermă.
- Adăugăm gălbenușurile câte unul și mai mixam până la încorporare.
- Dăm deoparte mixerul, luăm o paletă de silicon sau o lingură de lemn și începem să încorporăm făina, amestecând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus până se omogenizează compoziția.
- Turnăm compoziția în tava pregătită mai devreme.
- Caisele le spălăm, dăm sâmburii deoparte și le tăiem în două.
- Trecem ușor jumătățile prin puțină făină și le adăugăm din loc în loc peste pandispanul pus în tavă.
- Dăm la cuptor până când se coace, aproximativ 25-30 minute, în funcție de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem tava din cuptor, lăsăm la răcit câteva minute și apoi o scoatem din tavă și o lăsăm pe un grătar la racit.
- Odată rece o tăiem după preferințe. Cum eu am avut caise cam mărișoare am tăiat-o în așa fel încât să am caisa în mijlocul bucății de prăjitură chiar dacă era cam mare.
- Arăta ca o prăjitură de cofetărie așa că am servit-o elegant, pe farfuriuță alaturi de o înghețată de casă.
Dacă vrei să încerci un alt fel de prăjitură cu fructe, găsești la Dana pe blog, adică aici o prăjitură cu piersici și blat cu ouă și iaurt.
Spor la făcut pandispan cu caise!
sanda says
Am facut si eu aceasta minunata reteta. A placut tuturor foarte mult. Multumesc si pupici.
Claudia Vasilache says
Multumesc si eu pentru ca ai incercat reteta si mai ales ca ai revenit intr-u comentariu ca sa imi spui cum ti s-a parut!
violeta says
Spune-mi dimensiunea tavii.Cu stima, Violeta
Claudia V says
Violeta, dimensiune tavii este specificata deja in primul rand la instructiuni, unde scrie si temperatura.