De ce să consumăm hrișcă și cum o preparăm
Aliment tradițional în țări din Europa Estică, cum ar fi Ucraina, Rusia, Polonia, Republica Moldova, Nordul Românei, dar și în țări vestul Europei, cum ar fi Franța, hrișca este din ce în ce mai folosită în alimentația noastră.
În prezent, la mai toate magazinele naturiste, fie dintre cele obișnuite, fie dintre cele virtuale, găsești o mulțime de alimente care au început să fie redescoperite și reintroduse în alimentația noastră, cum ar fi seminte de hrisca, seminte de canepa sau semințe de mei.
Dacă e să ne referim doar la hrișcă, aceasta a început să fie privită de câțiva ani încoace cu alți ochi, datorită descoperirilor făcute de cercetători, care au arătat care sunt proprietățile acesteia și mai ales cât de sănătos este consumul, hrișca fiind acum considerată un fel de aliment-medicament.
Beneficiile consumului de hrișcă
Înrudită cu pirul, măcrișul, rubarba și ștevia creață, hrișca este bogată în calciu, fosfor, iod, complexul de vitamine B și are un continut ridicat de minerale – zinc, fier, seleniu etc. dar și de antioxidanți.
Se recomandă ca hrișca să fie consumată de către cei care sunt anemici, care au probleme cu sistemul cardiovascular, fiind indicată mai ales celor cu hipertensiune; în plus hrișca reduce riscul de diabet, protejează organismul împotriva infecțiilor, previne apariția pietrelor la rinichi și ajută în bolile ficatului.
În afară de asta, hrișca este indicată persoanelor care au alergie sau intoleranță la gluten. Asta pentru că hrișca este o cereala care NU conține gluten.
Prin faptul că are și proteine în compoziție, hrișca se recomandă a fi consumată în regimurile vegan sau perioadele de post, înlocuind cu succes carnea.
Unele studii științifice au arătat chiar că hrișca poate avea un rol important în menținerea unul nivel scăzut de glucoză în sânge. Acest fapt ar face din hrișcă un aliment alternativ dar și un supliment „medical” pentru cei care suferă de diabet.
În același timp, hrișca mai conține și un anumit tip de inositol care este implicat în mecanismele de reglare a sintezei de insulină. Acest lucru face ca hrișca să prezinte interes nu doar pentru persoanele cu diabet insulinodependent ci și pentru femeile care suferă de Sindromul Ovarelor Polichistice.
Cum consumăm hrișca?
Semințele de hrișcă au o aromă caracteristică, ușor dulceagă și pot fi consumate crude, fierte sau chiar prăjite.
Dacă vrei s-o fierbi, după ce o speli cu apă rece, pui o cană de hrișcă împreună de 2 căni de apă, o fierbi 10-15 minute, după care o scurgi și o folosești în diferite salate, de exemplu. Mai poți face, cu lapte de data asta, un fel de rețetă care aduce aminte de laptele cu orez din copilărie. Sau faci o budincă din hrișca fiartă și apoi pusă în lapte, la care adăugi câteva fructe și mixezi totul.
Semințele de hrișcă se pot găti ca și orezul, sub formă de pilaf – vezi aici o rețetă, în diverse combinații, cum ar fi cu linte de exemplu, pentru niște delicioase chifteluțe cu linte în sos de roșii – vezi aici rețeta. O poți chiar adăuga în supe sau ciorbe în loc de orez.
Și tot din hrișcă există și paste pe care le poți fierbe și apoi consuma în diferite combinații, cușcuș din hriscă care se gătește foarte rapid și merge bine la salate de acest gen. Iar făina din hrișcă se folosește în combinație cu cea din grâu pentru a face aluat de pâine, pizza, brioșe etc., sau singură, în tot felul de deserturi (prăjituri, fursecuri, biscuiți etc.) incluse în meniurile celor care nu consumă gluten.
Există chiar și miere obținută din flori de hrișcă. Este închisă la culoare și foarte parfumată. Este foarte eficientă în protejarea organismului împotriva gripei și a răcelii.
Ție îți place hrișca? Cum o consumi/prepari?
sursă foto: pixabay.com
Am diabet tip 1,insulino-dependent,și nu văd cum m-ar putea ajuta hrișca în tratamentul diabetului având în vedere că am 0 insulină produsă de pancreas în corp și trebuie să îmi fac multiple injecții zilnice,de asta cred că ar trebui să menționați că hrișca ar putea fi un adjuvant pentru cei cu diabet tip 2 ca să nu se facă confuzie!
Eu o ador. Eu o mananc si gatita si cu iaurt si simpla..e foarte sanatoasa si buna..Insa nu stiu cum sa fac faina din hrisca..Eu locuiesc in belgia si aici foarte greu imi gasesc ce imi place mie..Daca ma ti putra ajuta va rog cum sa faca faina..Multumesc
Buna, Maria! Nu am facut niciodata faina de hrisca dar am incercat sa fac faina de mei. Am dat pur si simplu meiul la masina de cafea. Nu stiu daca merge si pentru hrisca. Dar nu cred ca sunt mai tari boabele de hrisca decat cele de cafea. Ai putea risca si sa incerci asa. Poti sa strici masina de cafea dar si daca reusesti si nu se strica nimic, atunci sigur ai rezolvat problema :)
Chiar imi place . Eu o fierb si mananc un bol in fiecare dimineata cu lapte batut . Mananc de vreo 6 luni . E buna pt colesterol ,diabet . Se poate consuma si cu lapte dulce cu scortisoara la micul dejun si tine si de foame cateva ore bune
Uite ca asa, la micul dejun, cu lactate inca nu am incercat. Merci de idee! :)
n-am consumat niciodata hrisca, nici nu stiu ce gust are. Pentru mine parca as incerca, dar MR. sigur nu mananca asa ceva.
Nu pot spune ca imi place in mod deosebit. Are o aroma aparte dupa care nu ma dau in vant. Insa gatita bine e ok. O consum pentru ca stiu ca e mai sanatoasa decat altele dar nu pentru ca as fi fan :))
E foarte buna, dar la noi in familie doar eu mananc. Copiii au mancat o data si apoi au refuzat.
Sa stii ca nici mie nu imi place in mod deosebit. Dar mananc pentru ca stiu ca e sanatoasa :p