Risotto din hrișcă – rețetă simplă și rapidă, de post
Știu că denumirea rețetei sunt un pic mai altfel și poate părea ceva sofisticat de făcut însă te asigur că această rețetă este ușor de preparat. De nu i-am spus altfel și l-am denumit risotto din hriscă? Pentru că am folosit metoda de preparare de la risotto adică am pus apă treptat atunci când l-am gătit.
Pentru că l-am vrut și un preparat de post la final nu am adăugat unt sau brânză ca să-l și fac cremos însă am pus o lingură de drojdie inactivă care seamănă la gust cu parmezanul și care este un ingredient de post (vegan). Nu este un ingredient obligatoriu. Se poate face și fără el dacă nu îl aveți. Doar dă preparatului un plus de savoare.
Evident că, nefolosint unt la final nu a ieșit și cremos ca atunci când faci un risotto dar asta nu înseamnă că nu este foarte gustos. Poate că mulți diintre voi evitați să gătiți hrișcă pentru că nu vă place gustul. Sinceră să fiu nici eu nu mă dau în vânt după gustul ei dar am învățat să o gătesc în așa fel încât să dispară acest gust specific de hrișcă.
Morcovul, usturoiul, ceapa și vinul sunt o combinație excelentă pentru a transforma un ingrediente anost la gust, cum e hrișca (părerea mea) într-unul delicios. Așa că nu vă fie teamă de hrișcă. Gătiți-o pentru că e sănătoasă! Pentru a afla mai multe despre această cereală puteți citi articolul de AICI.
Eu am pus la înmuiat 500 de grame de hrișcă, adică un pachețel întreg. Din aceste 500 de grame am făcut foarrte multă mâncare pentru ai mei. Am pregătit acest risotto de hrișcă, am făcut niște chifteluțe din hrișcă și cartof, am pus chiar și într-o ciorbă, în loc de orez și am făcut un desert simplu, cu miere și nucă.
Cum am pus totul la înmuiat și apoi am împărțit hrișca și am folosit-o ca și ingredient în diferite preparate veți găsi trecută la ingrediente cantitatea de hrișcă deja înmuiată. Hrișca o puneți la înmuiat în apă cu puțin oțet și o lăsați să stea așa peste noapte sau măcar câteva ore.
- 600 grame de hriscă înmuiată în prealabil peste noapte în apă
- 800 grame de apă
- o lingură cu legume deshidratate
- 100 ml de vin alb
- o ceapă
- un morcov
- 2-3 căței de usturoi
- sare, piper, boia după gust
- o lingură cu drojdie inactivă
Mod de preparare pentru risotto de hrișcă
- Spălăm legumele și le curățăm.
- Dăm morcovul prin răzătoare, tocăm mărunt ceapa și usturoiul.
- Punem într-o tigaie 2 linguri de ulei și când sunt încinse adăugăm ceapa și usturoiul, presărăm sare și călim 1-2 minute după care adăugăm și morcovul.
- Amestecăm și turnăm vinul. Lăsăm să se gătească până acesta scade.
- Între timp punem pe foc, într-un vas 800 ml de apă și o linguriță cu legume deshidratate (eu am folosit de la Sano Vita (ca acestea de AICI). Dacă nu aveți, nu este o problemă. Puteți găti doar folosind apă. Iese însă mai gustos așa sau cu o supă de legume.
- După ce se evaporă vinul adăugăm hrișca amestecăm și turnăm treptat apa fierbinte. Punem câte un polonic cu apă și când aceasta se evaporă mai adăugăm încă unul și tot așa până când se gătește hrișca.
- De asemenea adăugăm și condimente după gust și preferințe, sare, piper, boia de ardei etc.
- Tot procesul durează cam 20-30 de minute, nu mai mult. Hrișca, fiind înmuiată, se gătește foarte repede. Veți observa că atunci când este gătită aceasta ”înflorește”, se desface așa cum se desface bobul de grâu de la colivă :).
- Când hrișca este gătită adăugăm o lingură cu drojdie inactivă, amestecăm și apoi servim cu poftă. Simplu, ca și preparat de post sau ca și garnitură lângă altceva.
Poftă bună la risotto din hrișcă!
Leave a Reply