• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 17, 2017 · 4 Comments

6 motive ca sa consumi paste in fiecare zi

Practic & Util

Spune si altora!
  •  
  • 66
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    66
    Shares

6 motive ca sa consumi paste in fiecare zi

Un fapt care m-a socat in Italia, in vremea cat am stat acolo, a fost ca in marea lor majoritate, italienii nu concep sa nu manance paste in fiecare zi. Apoi am descoperit ca italienii sunt longevivi si destul de sanatosi, cu toate ca noi romanii credeam ca pastele ingrasa si de aici o serie de consecinte negative pentru sanatate.

Un alt fapt socant a fost ca, desi sunt considerate mancare natională in Italia (si chiar sunt), pastele nu isi au originea în Peninsula. Chiar ei recunosc asta. Au fost aduse din Extremul Orient de Marco Polo, fiind probabil pe langa scrierile acestuia, cea mai importanta mostenire lasata conationalilor. De altfel se stie ca in toata Asia de Sud-Est si in China se mananca multe paste, dar sub forma de taitei. Italienii le-au adoptat si, artisti diin fire, au dat felurite forme aluatului.motive ca sa consumi paste

Exista din partea noastra, a romanilor, o oarecare reticenta in a consuma paste. O parte din aceasta provine din lipsa de informatii, iar o alta este o reminiscenta in memoria colectivă a anilor comunismului, cand pastele, sa recunoastem, destul de prost gatite, erau cea mai urata mancare la cantinele studentesti, muncitoresti sau din armata. Cei in varsta mai spun si acum ceva de genul: „Ce? Am ajuns sa mananc macaroane?” Dar sa stii că pe undeva ii inteleg, pentru ca daca nu sunt bine gatite, pastele sunt chiar „antipatice”.

Asa ca am de gand sa-ti dau astazi cateva motive, doar 6 la numar, ca sa consumi paste fara nici un fel de probleme. Eu te informez cu alte cuvinte. In memoria colectiva, insa, nu am cum sa intru, asa ca unii tot cred ca le vor considera „nedemne” de a fi mancate. Sa vedem deci ce ne spune experienta si ce s-a aflat din studiile facute.

6 motive ca sa consumi paste in fiecare zi

  1. Pastele sunt ieftine si usor de gatit. Cu alte cuvinte, mancand paste, faci economie in bugetul tau. Oricate calcule vei face, o sa vezi ca nu vei putea hrani familia mai ieftin decat cu niste paste gatite alaturi cu un banal sos, de rosii de exemplu. Iar daca sunt gatite bine, vor fi deosebit de apreciate de membri familiei. Cum hranesti o familie cu 100 de grame de carne? Faci din carnea tocata, rosii și mirodenii un minunat sos pentru paste și gata. Bun si economic.
  2. Pastele nu ingrasa. Italienii nu sunt obezi (procentual) si sunt mai sanatosi mai ales daca-i comparam cu alte popoare. Dar mare atentie insa! Si pastele pot să ingrase si inca foarte repede, daca se consuma in exces. Pentru o persoană se calculeaza pentru pus la fiert exact 80 de grame de paste uscate. Unele femei isi socotesc chiar și 60 de grame iar 100 de grame pot manca cei ce fac munci fizice grele. Ti se pare putin? Sa stii ca nu e chiar asa, nu sunt prea multe in farfurie ci doar cat trebuie. Excesul ingrașa, ca la orice mancare.
  3. Pastele sunt foarte satioase si usor de digerat. Legat de ceea ce ti-am spus mai sus, nu e nevoie sa mancam o cantitate mare de paste ca sa fim satui multa vreme. Dar iarasi as vrea sa precizez ceva: pastele se fierb „al dente”, adica in asa fel incat sa ramana putin tari, apoi devin moi și mucilaginoase. Se fierb cel mai bine tinand cont de timpul indicat pe ambalaj. Numai fierte „al dente” sunt satioase si usor de digerat, pentru ca digestia lor va fi lenta, fara cresterea brusca a cantitatii de amidon si implicit a glicemiei.
  4. Pastele ajuta la mentinerea nivelului optim de colesterol si trigliceride din sange. Consumate corect, cu o cantitate moderată de sos, pastele nu iti aduc un aport important de grasimi, ci dimpotrivă. Dar iarasi atentie, tinem cont de faptul ca pastele nu trebuie „inecate” in sos, pentru ca in cazul acesta vom avea si aport de grasimi si probleme cu digestia. Adevarata arta a bucatarului este combinarea pastelor cu sosul si cu mirodeniile.
  5. Consumul de paste ii face pe oameni mai veseli, mai fericiti. Nu doar clima calda a Italiei contribuie la starea de bine a locuitorilor ei. Studiile au aratat ca prin consumul de paste creste nivelul de serotonina, neurotransmitator care este raspunzator de starea de bine. Pastele vor contribui si la buna dispozitie a romanilor, chiar daca la noi clima este mai rece. Iar starea de bine va fi indusa si de faptul ca, mancand paste, in diferite combinatii, care sunt economice, mai raman si niste bani in buzunar, nu?
  6. Pastele, preparate in fel si chip reprezinta o sursa completa de nutrienti. Nu neaparat combinata cu sosuri din carne cat mai ales cu legume. Este stiut faptul ca proteinele din cereale se completeaza foarte bine cu cele din leguminoase si ajung sa fie un fel de mancare sanatos si satios, fara ingrediente de origine animala insa comparabil cu acestea.
    E suficient sa adaugi o lingura de branza rasa, de exemplu niste parmezan, pentru a ridica valoarea nutritiva a unui fel de mancare cu paste. Bogat in nutrietni, sarac in grasimi, un fel de mancare cu paste iti da energie pe intreaga zi si reprezinta o caracteristica comuna a retetelor pe baza de paste din dieta mediteraneeana.

Tu obisnuiesti sa mananci paste? Cat de des si in ce combinatii?

Mai multe retete de paste gasesti si pe blog – click aici


Spune si altora!
  •  
  • 66
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    66
    Shares
  •  
    66
    Shares
  •  
  • 66
  •  
  •  
  •  
  •  
« Cum sa faci economie de timp in bucatarie
Pilaf de hrisca (reteta fara gluten) »

Comments

  1. Laura says

    March 18, 2017 at 6:44 am

    Pastele sunt satioase si extrem de versatile, eu una le prefer pe cele din grau dur.

    Reply
    • Claudia V says

      March 18, 2017 at 6:48 am

      Da! Alea imi plac si mie! :)

      Reply
  2. Cristina Dragomir says

    March 17, 2017 at 5:53 pm

    Poate sa mananci 3 spaghete pe zi sa nu te ingrasi. Daca pui un castron mareee si cu mult sos cu carnita… parca nu mai e bine sa mananci paste :D. Mancam si noi destul de des, dar nu zilnic.

    Reply
    • Claudia V says

      March 17, 2017 at 6:32 pm

      Italienii mananca zilnic! Serios vorbesc. Dar mananca putin si nu prea combina cu carne ;)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Paste cu brânză de vaci la cuptor March 2, 2021
  • Ostropel de pui. Cea mai simplă mâncare de pui cu sos de roșii February 24, 2021
  • Ciuperci la tigaie cu ceapă și usturoi. Rețetă DE POST! February 17, 2021

Archives

March 2017
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Feb   Apr »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316