Tort rapid cu biscuiti si crema de ciocolata
Dupa succesul avut la noi in casa cu prajitura rapida cu biscuiti (vezi aici reteta) mi-a venit ideea sa incerc si varianta de tort rapid cu biscuiti si crema de ciocolata. Aceeasi biscuiti insa o alta crema de data asta. Nu am mai folosit crema de ciocolata cumparata ci o crema de mascarpone si ciocolata facuta in casa dupa reteta pe care o stii deja doar ca am facut-o putin mai fluida. I-am adaugat mai multa smantana in compozitie.
De obicei nu obisnuim sa facem de Craciun si tort insa anul acesta curiozitatea era prea mare in ce priveste acest tort asa ca nu am mai asteptat alta ocazie ca sa incerc ideea si apoi sa pun reteta pe blog ca sa iti vin in ajutor daca doresti un tort simplu, rapid si usor de facut pe care sa il incluzi in meniul de Revelion.
Reteta de tort rapid cu biscuiti este una fara coacere si e foarte simpla. Chiar te poti distra impreuna cu cel mic punand-o in aplicare. Dureaza un pic pana asezi toti biscuiti ca niste caramizi de jur imprejurul tavi dar e o operatiune relaxanta.
Cel putin mie asa mi s-a parut. Nici nu trebuie mare filozofie sa potrivesti biscuitii. Ii pui unul langa altul si unde nu se potrivesc, adica mai pe mijloc mai tai din ei si pui bucati ca sa inchizi rotundul.
Nu trebuie nici sa ii pui perfect unul langa altul pentru ca ei isi vor mari volumul de la siropul prin care ii treci si umezeala de la crema, devenind un tot compact.
Pe deasupra am preferat sa il inveslec in frisca desi cred ca ar fi fost mai bun in ciocolata dar… ce-i prea mult strica … la silueta :) asa ca am optat pentru ceva mai lejer, cum e frisca.
- 250 grame de mascarpone
- 200 grame de smantana pentru frisca de 20% grasime
- 100 grame de ciocolata neagra cu minim 50% cacao
- 400 grame de biscuiti tip Petit Beure (biscuiti moi)
- o cana de sirop din compot sau cafea
- 300 grame de smantana pentru frisca de 30% grasime
- un pic de zahar vanilat
- ciocolata rasa sau firisoare de ciocolata
Reteta de tort rapid cu biscuiti si crema de ciocolata
- Cantitatile date in reteta sunt pentru o tava de tort cu diametrul de 18 cm cu peretii detasabili.
- Preparam crema amestecand pur si simplu branza mascarpone cu crema de ciocolata obtinuta prin topirea ciocolatei impreuna cu frisca. Rupi ciocolata. Aduci frisca la punctul de fierbere dupa care iei de pe foc. Pui bucatile de ciocolata si lasi 10 minute ca sa se topeasca dupa care amesteci energic si obtii crema de ciocolata.
- Trecem rapid biscuitele prin sirop si il asezam in picioare sprijiniti de peretele tavii. Procedam la fel si cu ceilalti biscuiti pana cand inchidem cercul.
- Incepem sa punem si al doilea rand de biscuiti, de data asta adaugam si crema. La fel, trecem mai intai, rapid un biscuite prin sirop apoi punem crema pe el si il lipim de unul din biscuitii cu care am tapetat peretii tavii.
- Procedam la fel cu fiecare biscuite formand randuri de jur imprejur pana cand ”inchidem” cercul si umplem forma de tort cu biscuiti si crema.
- Crema ramasa nefolosita se intinde pe deasupra niveland usor si lasand sa curga in eventualele locuri goale ramase.
- Dam tortul la frigider pana a doua zi cand facem frisca asa cum am explicat aici si pe care o intindem pe toata suprafata exterioara a tortului acoperindu-l.
- Ornam cu ciocolata rasa sau orice alt decor dorim, in functie de imaginatie.
Pofta buna sa aveti la tort rapid cu biscuiti si crema de ciocolata!
Prajitura cu biscuiti fac si eu. Cum ai asezat biscuitii de ti-a iesit forma rotunda?
Pai cu rabdare de jur imprejurul tavii rotunde de tort. Cand am ajuns mai spre mijloc a fost mai greu pentru ca pe unii a trebuit sa ii tai putin. Chiar daca nu se potrivesc perfect pentru ca nu sunt curbati se vor inmuia de la crema si umfla putin si asa iese un tort compact.
Si crema? cum se face? Mascarpone cu cioco?
Da! Uite ca acum am observat ca nu am scris clar asta. Multumesc ca mi-ai spus :)
O sa specific. Pur si simplu le amesteci impreuna. Singura conditie e sa fie la temperatura camerei ca sa se amestece usor :)