Ti-a ramas vreodata paine uscata? Sau poate ai copii la scoala si vin acasa cu acele cornuri scolare care sunt fara gust si nu prea iti vine sa le mananci? Ei bine, nu arunca nimic! Recicleaza totul facand o simpla dar delicioasa budinca de paine cu lapte si cacao. Copiii vor fi incantati!
Aceasta budinca are la baza o reteta atat de simpla si de banala incat o sa iti doresti sa o faci foarte des de acum incolo. Poti chiar sa iti lasi fantezia sa zburde si sa adaugi in budinca de paine cu lapte si cacao diferite fructe uscate sau chiar cubulete de mere proaspat taiate. Poti pune si nuca sau migdale sau orice vrei tu.
Reteta de baza e una singura si pe asta o poti repeta ori de cate ori ai nevoie, in diferite combinatii. Si de baza sunt: painea, ouale, laptele dulce, cacaoa si zaharul. 5 ingrediente! Doar atat.
Evident ca budinca de paine cu lapte si cacao poate fi facuta si inlocuind painea cu cozonac. Va iesi mult mai gustoasa, dar si mai calorica. Insa este un bun mod de a refolosi bucatile de cozonac uscat care raman de obicei dupa sarbatori. Mai ales sarbatori mari ca cea a Craciunului cand cozonacul este nelipsit de pe masa de sarbatoare
Pentru ca eu am facut reteta asta de budinca de paine folosind si revalorificand cornurile scolare, am mai adaugat si putina smantana (aveam un rest prin frigider si era pacat sa o arunc), o lingurita de esenta de vanilie si un mar taiat cubulete. Daca o faci in varianta cu cozonac un mai e nevoie de ele. Mergi pe varianta de baza si e suficient.
Vezi mai jos si cum se pot folosi albusurile ramase nefolosite de la alte retete
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Reteta de budinca de paine cu lapte si cacao este o reteta simpla, dar atat de simpla incat si un copil o poate face. Si mai este si foarte rapida. Ma refer aici la timpul alocat pregatirii ingredientelor pentru ca budinca sa poata fi pusa la cuptor. Dar hai sa vezi despre ce e vorba.
- 300 grame de paine
- 600 ml lapte dulce
- 3 oua
- 150 grame de zahar
- 2 linguri rase de cacao
- 100 grame de smantana
- esenta de vanilie
- trei linguri de grame de gem dulce acrisor (de caise/rubarbar/visine/capsuni)
Mod de preparare
- Rupem painea/cozonacul bucati de marime medie si o pune intr-un castron.
- Spargem ouale intr-un castron si adaugam peste ele zaharul. Le bate bine cateva minute ca sa se topeasca zaharul si apoi adaugam laptele, smantana si esenta de vanilie.
- La final adaugam cacaoa cernuta si amestecam.
- Turnam compozitia peste paine/cozonac si lasam sa se inmoaie cat se incalzeste cuptorul.
- Aprindem cuptorul la la 180 grade si pregatim o tava de cozonac in care punem hartie de copt.
- Punem compozitia din castronul cu paine inmuiata in tava, nivelam si dam la cuptor 45 de minute dupa care scoatem tava si ungem la suprafata cu cateva linguri de gem dulce-acrisor si introducem iar tava in cuptorul incins inca 10 minute, maxim un sfert de ora.
- Cand este gata scoatem tava din cuptor, lasam la racit.
Poti servi budinca rece sau chiar calda (depinde cum iti place mai mult), simpla sau avand alaturi o portie de inghetata sau frisca din smantana adevarata.
Spor la pregatit budinca de paine!
[…] Cu alte cuvinte, zilele trecut am încercat o altă variantă de budincă de pâine, de data asta în varianta sărată. Cele două rețete de budincă de pâine varianta dulce se găsesc aici și aici. […]