Mancare de gulii si smantana si cum sa gatesti sanatos cu bani putini
A gati sanatos si cu bani putini nu este o iluzie. Chiar se poate face acest lucru. Trebuie insa sa stii cum sa iti faci cumparaturile. Sau mai bine zis cand si unde.
Exista multe zile sau chiar, in unele magazine mari, ore la care, daca mergi sa iti faci cumparaturile poti benefica de mari reduceri mai ales la raionul de fructe si legume.
Un bun comerciant, dupa parerea mea, daca stie sa isi vanda marfa va sti si sa faca reduceri decat sa piarda. Astfel ca, la finalul zilei, legumele nevandute si pe cale de a se deteriora iremediabil pot fi vandute pe mai nimic.
Trebuie doar ca tu, cumparatorul sa cunosti aceasta politica de marketing si, evident, sa vrei sa cumpari legume si/sau fructe care nu sunt ”calitatea 1”.
Multi dintre noi,da, stramba din nas la vederea unei rosii mai mici si poate mai moi, sau a unei gulii ce pare usor mai vestejita. Insa si aceste legume sunt comestibile si e pacat de ele sa le aruncam la gunoi.
Acest lucru e valabil chiar si in cazul in care legumele sau fructele incep sa se deterioreze nu mai departe decat in propria ta bucatarie/camara. Decat sa le arunci mai bine gasesti o solutie ca sa le valorifici rapid.
Fructele le poti valorifica si deci transforma intr-un gem asortat, iar legumele le poti pune intr-un ghiveci la cuptor. Asta ca sa iau doar doua dintre multele exemple pe care le-as putea da de moduri de folosire si valorificare a legumelor si fructelor pe care de deteriorare.
Un altul ar fi si aceasta simpla si delicioasa mancare de gulii cu smantana, pe care am facut-o tocmai din niste gulii cumparate la doar 0,99 bani bucata. Cu aproximativ 6-7 ron poti gati deci o mancare care sa ajunga nu doar pentru pranzul unei zile ci si pentru cel de a doua zi. Eficient, nu? :)
- 4 gulii
- 150 grame de smantana de 12%
- o ceapa medie alba
- doua linguri de ulei
- o canita cu apa
- o lingurita de sare
- un sfert de lingurita de fulgi de chilli
- doua lingurite de marar tocat marunt
Mod de preparare pentru reteta de mancare de gulii cu smantana
- Spalam guliile si le curatam de coaja dupa care le taiem cubulete.
- Curatam si ceapa si o taiem marunt.
- Incingem intr-o tigaie uleiul si apoi adaugam ceapa.
- Lasam jumatate de minut sa se gateasca dupa care adaugam apa pentru a nu praji ceapa si mai mult a o inabusi.
- Lasam sa se gateasca cinci minute dupa care adaugam guliile taiate cuburi.
- Punem sare, piper, fulgi de chilli sau orice alt condiment dorim in functie de gusturi si lasam sa se gateasca la foc mediu pana cand se inmoaie cuburile de gulie si aceasta se gateste. Depinde mult si de cat de tinere sau proaspete sunt guliile pe care le gatiti. Oricum ar fi, mai mult de jumatate de ora nu va ia sa le gatiti.
- Cand guliile sunt gata adaugam si smantana, amestecam si mai lasam sa se gateasca in continuare cateva minute pana se formeaza sosul.
- Adaugam marar tocat, amestecam si apoi putem servi cu pofta aceasta atat de simpla mancare de gulii cu smantana si marar.
Pofta buna sa aveti!
[…] din borcan o cantitate de marar dorita, pui la desarat in apa rece si apoi il utilizezi la ciorbe, mancaruri diverse, […]