Am facut in weekend-ul trecut o prajitura cu afine si crema de ciocolata. O prajitura simpla si rapida. Canicula fiind am incercat sa ma tin cat mai departe de aragaz. As fi preferat sa nu gatesc nimic. Insa, avand niste musafiri a doua zi, trebuia sa fac si ceva desert. Asa ca am preferat ceva rapid asa cum este aceasta prajitura cu afine.
Asta pentru ca avea deja niste afine cumparate, cu care ne rasfatasem papilele gustative in varianta lor cruda, naturala. Am zis insa ca 100 de grame sa folosesc la o prajitura nu strica. Asa ca am facut un pandispan de tip genoise, pe care l-am mai folosit la prajitura cu visine si crema de vanilie (vezi aici reteta).
Acest gen de pandispan se face foarte rapid si fara mari batai de cap. Important este sa ai la indemana un ajutor de nadejde adica un mixer cu bol (cum este acesta). Il pui la treaba si tu poti chiar sa faci altceva intre timp. Crema de exemplu…
Blatul pe care l-am folosit la prajitura cu afine este unul in care se folosesc ouale intregi si de aceea ele trebuie batute foarte bine. Cam 15 minute, pana cand isi tripleaza volumul si compozitia se albeste. Mai greu de facut asta daca folosesti un tel. Mai simplu daca ai un mixer electric. Si mai simplu daca aceste are bol si isi face singur treaba, neavand nevoie de mainile tale pentru sustinere.
Crema pe care am folosit-o la prajitura cu afine are la baza o crema clasica de vanilie (vezi aici reteta) pe care am imbogatit-o cu niste ciocolata. Am folosit deci o crema fiarta de ciocolata, despre care v-am povestit deja ieri – vezi aici reteta.
In final va mai spun doar ca musafirii mei au apreciat foarte mult prajitura si ca imi pare rau ca nu am facut portie dubla. Atat de buna a fost! :)
- 4 oua
- 115 grame de faina
- 50 grame de unt topit
- un strop de sare
- 70 grame de zahar
- o lingurita de esenta de vanilie
- 100 grame de afine
- 100 grame de ciocolata
- 50 de grame de zahar
- 3 oua
- 400 ml lapte
- 40 grame de faina
- un stop de sare
Prajitura cu afine si crema de ciocolata
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 24/23 cm, in care vom pune hartie de copt.
- Punem intr-un vas ouale impreuna sarea si cu zaharul si le mixam cu ajutorul mixerului pana cand amestecul isi tripleaza volumul, devine albicios zaharul se topeste.
- Cand sunt gata adaugam treptat faina si amestecam, cu miscari de jos in sus, cu o lingura de lemn sau cu o paleta de silicon, pana la incorporarea perfecta.
- La final adaugam si untul topit si racit, amestecand la fel, de jos in sus si avand grija ca acesta sa fie complet incorporat (fiind mai greu, are tendinta de a se lasa la fund).
- Adaugam afinele din loc in loc, pe toata suprafata compozitiei.
- Turnam compozitia in tava si dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata.
- Cat timp e prajitura la cuptor putem sa ne apucam de facut crema de ciocolata, urmand indicatiile pe care vi le-am scris deja aici.
- Cand este gata blatul in scoatem din cuptor si il lasam la racit. Lasam si crema sa se raceasca iar cand ambele sunt gata putem monta prajitura.
- Taiem blatul in doua pe orizontala, obtinand astfel doua ”foi”.
- Asezam in tava in care am copt prima foaie si punem peste aceasta crema de ciocolata.
- Nivelam bine si apoi punem si a doua foaie. Presam usor si dam la rece pana a doua zi cand putem sa o taiem in forma dorita.
- Presaram cu putin zahar si servim cu pofta prajitura cu afine si crema de ciocolata.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de prajituri cu crema:
Prajitura cu visine si ciocolata (click aici pentru reteta)
Prajitura cu mac si jeleu de mure(click aici pentru reteta)
Prajitura cu crema bavareza de vanilie (click aici pentru reteta)
o reteta ce trebuie neaparat incercata!
Claudia! De data asta, ma asigur ca nu vede fiica-mea reteta ca nu mai scap de ea!
Afinele sunt preferatele ei!
Hai mai! E asa de usor de facut! Ar fi pacat sa nu incercati si voi ;)
La noi a avut mare succes mai ales la populatia mica :)))