De ceva timp baietelul meu a dat de gustul traditionalelor sarmalute. Si cum cele cu carne de porc nu sunt chiar o buna varianta, fiind mai ”grele”, am ales sa ii fac sarmalute din carne de pui, adica ceva mai dietetice. Spun ”ceva mai” pentru ca, asa cum stiti, poate, combinatia carne-orez nu este una prea fericita deoarece se digera ceva mai greu. Insa, regula de baza este nu sa renuntam cu desavarsire la micile placeri culinare ci mai degraba sa fim cumpatati in ceea ce consumam.
Din cand in cand niste traditionale sarmalute cu carne de porc sau in varianta dietetica de sarmalute din carne de pui nu au cum sa faca rau. Voi ce parere aveti?
Pana cand o sa aflu parerea voastra, ma gandesc ca ar fi bine sa scriu reteta desi poate multi o stiti deja. Insa sper ca pentru cei ce inca nu stiu cum se fac sarmalutele, sa le fi venit in ajutor publicand-o astazi.
Reteta de sarmalute din carne de pui
- Ingrediente pentru reteta de sarmalute din carne de pui
– pentru umplutura:
500 grame de piept de pui
o ceapa medie
o lingura de ulei
doua linguri de apa
150 bulion
4 linguri orez
sare, piper
– pentru invelit:
frunze de vita de vie pastrate in saramura
- Mod de preparare pentru reteta de sarmalute din carne de pui
- Tocam pieptul de pui fie la robot fie la minitocator.
- Punem uleiul intr-o tigaie si in incalzim usor.
- Curatam si taie ceapa, dupa care o adaugam in tigaie si o lasam jumatate de minut sa se rumeneasca dupa care turnam doua linguri de apa.
- Lsam sa se gateasca inca doua minute dupa care turnam bulionul si continuam gatirea pana cand ceapa se inmoaie.
- Cand este gata dam deoparte si lasam sa se raceasca dupa care pregatim umplutura pentru sarmale.
- Desaram frunzele de vita de vie sau potbal
- Amestecam carnea cu ceapa si orezul, adaugam sare si piper dupa gustul nostru (noi gatim mai nesarat).
- Forman sarmalute punand in mijlocul fiecarei frunze putina umplutura, ruland si inchizand la capete sarmaluta.
- Pe fundul unei oale asezam cateva frunze de vita de vie un rand de sarmale si peste ele alte frunze de vita de vie pentru a le acoperi.
- Turnam aproximativ 500 de grame de apa si punem oala pe aragaz la foc mediu.
- Dam un clocot dupa care introduce oala cu sarmale in cuptorul incins la 180 de grade.
- Le lasam sa se gateasca lent pana cand observam ca s-a gatit frunza in care invelim sarmalele, aproximativ.
- Servim calde cu smantana si mamaliguta.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Vreau si eu o portie, mai ai?
Claudia V says
Ei…. sunt duse de ceva timp :)))