Pastele cu ton si masline, in sos de rosii (reteta o gasiti aici) se numara printre preferatele mele. De fapt ale intregii familii. In afara de faptul ca este o mancare practica, care are la baza o reteta rapida, este si o mancare gustoasa si usor de facut. As zice ca se poate incadra in categoria retete pentru incepatori, la fel si aceasta varianta de paste cu dovlecei si ton, a carei reteta o sa o scriu astazi ca sa o incercati si voi in weekend (daca tineti postul Craciunului) sau chiar astazi daca aveti ingredientelel la indemana.
Reteta de paste cu dovlecei si ton este o combinatie as putea zice intre reteta simpla de paste cu dovlecei (pe care inca nu am v-am scris-o la gandul ca e prea simpla) si reteta de paste cu ton, ”in bianco” cum zic italienii, adica fara sos. Cum aveam in casa si dovlecei si o conserva de ton dar si o dorinta de… ”altceva” mi-am zis ca nu are cum sa fie decat foarte buna combinatia dintre ele. Si am avut dreptate :) Asa ca o sa repet aceasta experienta culinara cat de curand.
Daca vreti sa va scriu si reteta de paste cu dovlecei si pe cea de paste cu ton (varianta fara sos de rosii) va rog sa imi lasati un comentariu la aceasta postare si le voi publica cat de curand.
Reteta de paste cu dovlecei si ton
- Ingrediente pentru reteta de paste cu dovlecei si ton
doi dovlecei medii
o cutie de conserva de ton in ulei
doi catei de usturoi
doua linguri de ulei de masline
zeama de la o jumatate de lamaie
sare, piper, fulgi de chilli dupa gust
300 grame de paste
- Mod de preparare pentru reteta de paste cu dovlecei si ton
- Spalam, curatam de coaja si dam pe razatoarea mare cei doi dovlecei.
- Punem intr-o tigaie antiaderenta uleiul de masline si cand este incins adaugam cei doi catei de usturoi curatati si tocati marunt.
- Lasam usturoiul sa se caleasca 30 de secunde dupa care, fie il inlaturam (asa cum se procedeaza in bucataria mediteraneeana) fie il lasam in continuare sa se gateasca impreuna cu restul compozitiei.
- Punem peste uleiul din tigaie dovleceii rasi in prealabil si ii lasam sa se caleasca la foc mic timp de 10-12 minute.
- Pune la fiert si pastele in apa fierbinte in care am adaugat si sare si le fierbem respectand indicatiile timpilor de pe ambalaj. Eu am folosit paste sub forma de penne dar puteti folosi orice alt fel de paste doriti.
- Cand observam ca dovleceii s-au inmuiat adaugam si tonul din conserva cu tot cu uleiul in care au stat (de preferabil sa folositi ton conservat in ulei de masline).
- Adaugam sare, piper, fulgi de chilli (sau boia de ardei iute) si zeama de lamaie.
- Amestecam bine totul si lasam sa se mai gateasca inca aproximativ 10 minute, pana cand mai scade zeama lasata de dovlecei si obtinem o compozitie de consistenta unui sos mai gros.
- Cand pastele sunt fierte le scurgem de apa si adaugam peste ele sosul nostru, amestecam si putem savura cu pofta o portie generoasa de paste cu dovlecei si ton.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Buna idee mi-ai dat, mai ales ca am deja toate ingredientele :)
Claudia V says
Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor ;) Pofta buna, deci :p