Gris de post cu dulceata
Budinca de gris cu lapte este una dintre retetele copilariei noastre. Cand am fost copii parintii nostri ne faceam budinca de gris cu lapte, puneau alaturi putin gem sau dulceata si gata desertul. E o reteta atat de simpla incat imi imaginez ca stie oricine sa o faca.
Insa, cum suntem in plin post al Craciunului, mi-am zis ca nu ar fi rau sa o incerc in varianta de post, adica fara lapte. Asa ca am facut in una din seri un gris in varianta de post, adica nu cu lapte de vaca, pe care l-am mancat in combinatie cu o dulceata de capsuni.
Aceasta reteta poate fi adaptata si folosita si atunci cand vreti sa faceti salata de icre. Cu conditia, bineinteles, sa nu mai adaugati o zaharul in compozitie si dulceata pe langa.
Vezi mai jos cum se face salata de ”icre de post”
Pana una alta sa ne bucuram de un desert cu o reteta simpla si rapida, de post (vegan) cu dulceata de capsuni.
Ingrediente pentru reteta de gris de post cu dulceata
50 grame de gris
300 grame de apa sau lapte vegetal (de cocos, migdale, etc)
un sfert de lingurita de sare
o lingura de zahar
dulceata/gem de orice fel
Mod de preparare pentru reteta de gris de post cu dulceata
- Punem intr-o craticioara zaharul, sarea si apa si o aducem la punctul de fierbere.
- Cand incepe sa clocoteasca adaugam si grisul ”in ploaie” si amestecam cu telul ca sa nu se formeze cocolosi.
- Lasam sa fiarba la foc mic timp de 5 minute, amestecand continuu.
- Luam de pe foc, adaugam dulceata de orice fel si gata desertul nostru.
Pofta buna!
Dinu says
Buna fetelor catee cani pun de apa si de gris
Claudia Vasilache says
Aveti cantitatile in reteta!
Elena says
Super reteta, am facut-o cu apa si mi-a placut!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a placut, Elena! :)
aadryanaa says
Buna idee! Mi-ai facut pofta :)
Nici nu mai tin minte cand am facut ultima data gris cu lapte, cred ca a trecut mai bine de un an!
Claudia V says
:) Asa e …facem cam rar si e pacat :)
christyansen says
Intr-adevar, foarte gustos! Felicitari :) Mi-ati adus aminte de copilarie!
Ene Constanta says
Cand eram mica,mama mea ne prepara gris – nu stiu cum facea,eram prea mica – dar pot spune ca il fierbea mai scazut,pana ramanea grisul fiert doar,dupa ce se racea facea niste bilute din el pe care le trecea intr-o tigaie in care se afla pesmet usor rumenit ,apoi le punea deasupra zahar tos.Stie cineva aceasta reteta ? M-asi bucura fff mult – atat stiu ca imi placea fff mult .Multumesc pentru tot ,toate retetele dvs sunt foarte bune,foarte interesante si de retinut.Multumesc mult si Doamne ajuta!
Claudia V says
Cu placere, Constanta. Iti multumesc si eu pentru aprecieri.
Din pacate nu am auzit de reteta despre care vorbesti tu dar am sa caut prin carti vechi de bucate sau am sa incerc sa fac eu cumva, in functie de ce mi-ai descris tu. Multumesc de idee!
O zi frumoasa si spornica :)
Iuliana says
Daca ai sti ce mult imi place grisul cu lapte si dulceata, ai rade de mine. Femeie serioasa ce sunt! :)) Asa ca o sa fac si reteta ta ca sa nu ma privez de asa o bucurie, acum in perioada postului :)
Claudia V says
Ei…cu lapte iese mai bun dar nu e rau nici cu apa sau lapte vegetal. Mai ales cu o dulceata buna alaturi ;)