Salata de icre face parte din meniurile de sarbatori la categoria aperitive. Insa este si una dintre cele mai cautate retete pe perioada posturilor, in special a postului Craciunului cand zilele cu dezlegare la peste sunt mai numeroase.
Este o reteta simpla si usor de facut, la care nu prea ai ce sa dai gres. Unele retete, daca o sa va uitati prin carti de bucate sau pe site-uri culinare de pe net, o sa vedeti ca au o cantitate mare de ulei trecuta la ingrediente. Din pacate, fara ulei nu prea se poate face salata de icre. Insa cantitatea de ulei poate fi micsorata considerabil fara a diminua prea mult din savoarea acestora.
Exista doua variante pentru a preparara o salata de icre: varianta in care se pot folosi felii de paine inmuiate in lapte (sau apa) si varianta cu gris. Cum in zilele noastre feliile de paine nu mai sunt ce erau candva va recomand mai degraba sa incercati aceasta reteta de salata de icre facuta cu gris.
Daca le pregatiti pentru zilele de post, faceti foarte simplu si rapid un gris de post asa cum am explicat in reteta de gris de post cu dulceata, folosind apa ca si lichid in care fierbeti grisul si evident nu mai puneti zahar in el.
Daca le pregatiti pentru un meniu festiv de sarbatoare in afara postului puteti folosi ca si lichid de fierbere lapte de vaca. Vor iesi o idee mai gustoase si mai cremoase.
Puteti sa le serviti pe felii de castraveti sau rosii si chiar pe felii de paine daca nu va faceti probleme in ce priveste greutatea. Gris si paine in aceeasi ecuatie nu prea ar fi de recomandat in cazul in care tineti la silueta. ;)
Reteta de salata de icre
- Ingrediente pentru reteta de salata de icre
3 linguri de gris
300 ml apa
aproximativ 100 ml apa carbogazoasa
150 ml ulei de floarea soarelui
100 de grame de icre
un varf de cutit de sare
- Mod de preparare pentru reteta de salata de icre
- Incepem prin a prepara, asa cum am explicat in reteta de gris de post cu dulceata (click aici) grisul pentru salata de icre.
- Dupa ce am obtinut grisul il punem la racit si apoi, cand acesta a ajuns la temperatura camerei punem in el o lingura – doua de apa carbogazoasa, amestecam si il mai subtiem apoi adaugam icrele.
- Amestecam foarte bine si mai adaugam apa pana cand ajungem la consistenta dorita. Nota: Apa minerala are rolul de a ”afana” si inalbi salata de icre.
- Adaugam treptat uleiul si pe masura ce il turnam amestecam foarte bine pana la incorporarea lui.
- Tips&Trics
Daca aveti icre foarte sarate impartiti catitatea de icre in doua. Jumatate din ele o puneti in apa rece pentru cinci – zece minute dupa care le scurgeti bine si le amestecati cu restul de icre ramas sarat. De obicei icrele cumparate din supermarketuri sunt foarte sarate. Eu am folosit in reteta icre cumparate direct de la pescarie si nu a mai fost nevoie sa le desarez.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Nu am facut niciodata salata de icre cu gris sau cu paine. Pe la noi se fac altfel. Dar suna interesant reteta ta.
Claudia V says
Eu asa stiu reteta de cand eram copil :)
Astept reteta ta ca sa fac alta varianta ;)