Cantuccini, biscuiti traditionali nascuti in Italia, in Prato, un mic orasel de pe langa Florenta, sunt de fapt niste biscuiti copti de doua ori si deci foarte uscati. Se servesc de obicei alaturi de un pahar de vin (Vin Santo – un vin dulce) in care se inmoaie pe masura ce vrei sa ii mananci. As zice ca e o alternativa de a consuma un vin … mancandu-l :)
Producerea acestui tip de biscuiti, cantuccini, isi are originile in timpurile renasterii, prin anii 600 si apoi s-au raspandit in lumea intreaga, ajungand si sa fie cunoscuti si apreciati astazi in intreaga lume. In mod traditional acesti biscuiti italieni se fac cu migdale insa eu, avand la dispozitie multe nuci din productie proprie am inlocuit migdalele cu nuci si au iesit foarte buni chiar si asa.
Sunt perfecti dimineata, la micul dejun, langa un pahar mare cu lapte sau chiar seara langa un ceai relaxant :)
Reteta de biscuiti italieni cu nuca
- Ingrediente pentru reteta de biscuiti italieni cu nuca
200 grame de faina
50 de grame de unt
75 grame de zahar
doua oua
o lingurita rasa de praf de copt
100 grame de nuci tocate grosier
un sfert de lingurita de sare
- Mod de preparare pentru reteta de biscuiti italieni cu nuca
- Incalzim cuptorul la 180 de grade si pregatim tava de la cuptor, punand pe ea hartie de copt.
- Mixam untul cu zaharul pana cand acesta se topeste si obtinem o crema.
- Adaugam pe rand ouale si le incorporam bine in crema de unt si zahar.
- Adaugam aromele dorite. Eu am folosit esenta de vanilie dar puteti folosi coaja de portocala sau de lamaie sau orice altceva poate da gust si aroma acestor biscuiti italieni cu nuca.
- Punem si nucile si apoi adaugam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea si transformam totul intr-un aluat omogen caruia ii dam o forma de sul pe care il impartim in doua suluri mai mici. Nota: Optional se pot unge sulurile cu un ou batut bine
- Asezam sulurile in tava si le dam la cuptorul incins pentru aproximativ 20 de minute pana cand observam ca aluatul incepe sa se rumeneasca usor, moment in care scoatem tava din cuptor.
- Lasam sa se raceasca cinci-zece minute dupa care taiem felii groase de aproximativ 1 cm latime si asezam feliile inapoi in tava si ii dam iar la cuptor pentru inca 10-15 minute fiind atenti sa nu se arda, ci doar sa se rumeneasca si sa se usuce mai mult.
- Dupa ce s-au rumenit ii putem scoate, lasa la racit si consuma, daca dorim chiar si peste cateva zile, cu conditia sa ii pastram in cutii de metal inchise etans.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de biscuiti:
Biscuiti cu fulgi de ovaz si sirop de papadie (click aici pentru reteta)
Biscuiti cu ovaz, nuca si gem de mere (click aici pentru reteta)
Biscuiti cu tarate de ovaz si nuca de cocos (click aici pentru reteta)
Anca says
Asa tre’ sa iasa ca cei din poza? Seamana mai mult a chec, nu a biscuiti…
Claudia V says
Da, sunt cei din poza :)
Nu pun poze decat facute de mine la retetele finale. Te asigur ca sunt biscuiti destul de crocanti (pentru ca sunt copti de doua ori) si in nici un caz nu e chec in poza :)
Iuliana says
Vreau si eu, dar dai si un pahar de Santo, nu-i asa? :)
Claudia V says
Dau, dar ma degraba vin din productie proprie :p