Zarzavat la congelator pentru iarnă. Zarzavat pentru ciorbe la congelator. Zarzavat pentru supe pus în pungi la congelator. Zarzavat de ciorbă pentru iarnă. Verdețuri și legume la congelator pentru iarnă folosit la supe sau ciorbe
În fiecare an, la final de august, când piețele sunt pline de legume și verdețuri iar prețurile scad și sunt mici, obișnuim să pune câteva pungi cu zarzavat pentru iarnă la congelator. Nu cred că este o rețetă standard după care se pun legume și verdețuri la congelator pentru iarnă.
Ce pot eu să fac este să vă dau câteva sfaturi, idei despre modul în care putem să ne facem astfel mici provizii pentru iarnă. Spun mici pentru că nu cred că există gospodină care poate pune atât de mult zarzavat la congelator încât să-și acopere toate nevoile din iarnă. De asta mai există și varianta de păstrare la borcan vezi AICI cum se procedează, dar și varianta cumpărării de legume și verdețuri chiar în plină iarnă.
Măcar noi avem acest noroc spre deosebire de strămoșii noștri care nu prea aveau variante de conservare și nici nu se puteau bucura de legume proaspete în plină iarnă. Probabil că unii dintre voi o să spună că ce rost are să mai punem la păstare legume și verdețuri dacă tot le putem cumpăra în iarnă. Ei, bine, știm cu toții cam cum sunt obținute și că cea mai sănătoasă și gustoasă legumă e cea proaspăt culeasă în sezonul ei.
Ce zarzavat poți congela?
Ei bine, nu este un răspuns corect sau toate răspunsurile sunt corecte. Practic poți congela aproape orice fel de zarzavat. Loc să ai la congelator sau în cămară, dacă pui la borcan. Se poate congela morcov, țelină (rădăcină și frunze), păstârnac, ardei sau gogoșari, roșii, ceapă, pătrunjel, mărar. Adică tot e în teorie poți pune într-o ciorbă, supă sau tocană.
Această metodă de conservare a legumelor este o modalitate foarte practică de a pune la păstrare pentru iarnă legumele din grădină, când e sezonul lor și fără a folosi conservanți. Este și o modalitate foarte comodă de păstrare. În iarnă trebuie doar să le dai drumul în mâncarea care clocotește pe aragaz și ai scăpat de o grijă.
Cum se pot conserva legumele?
Există 2 variante de a congela legumele pentru ciorbe, supe, tocanițe. Până a ajunge la congelare trebuie să treci printr-o etapă comună ambelor variante, o prima etapă, cea de pregătire a legumelor și verdețurilor
Indiferent de modul în care alegi să le păstrezi, legumele și verdețurile se spală foarte bine, se curăță, dacă e cazul și se toacă mărunt, fie cu ajutorul cuțitului fie a robotului de bucătărie. Unele dintre legume se pretează chiar și la a fi date pe răzătoare, cum este de exemplu morcovul păstârnacul sau țelina. Nu ți-aș recomanda, însă, să faci asta cu ceapa.
Odată ce ai trecut de etapa pregătitoare urmează să iei decizia finală în funcție de cum te gândești să le folosești în viitor, sacă alegi să pui zarzavat pentru ciorbe la congelator sau să-l folosești și pentru alte mâncăruri. Și ai 2 opțiuni.
O primă variantă ar fi să le pui separat, pe fiecare, în punguțe speciale pentru congelator sau caserole, în cantiatea dorită. În felul acesta poți să folosești legumele combinându-le în momentul în care decizi ce să gătești în ziua respectivă, la ce le folosești efectiv.
O a 2-a variantă este combinarea lor imediat după ce le toci și păstrarea lor în punguțe pentru congelator sau caserole, exact ca atunci când le pui la borcan cu diferența că, în cazul acesta nu va mai fi nevoie să folosești sare. Dezavantajul în acest caz este acela că va trebui să folosești ceea ce ai pus într-u punguță doar pentru ciorbe. Asta în cazul în care amesteci legume și verdețuri la un loc.
Daca vrei să faci în iarnă o supă cremă de exemplu, sau una gen ”minestrone” supă italienească de legume, va trebui să-ți planifici asta de pe acum, să amesteci la un loc legumele necesare pentru o astfel de supă și să le congelezi ca atare, deci fără frunze de țelină, mărar, pătrunjel sau mai știu eu altceva.
Ca să-ți fie și mai ușor am publicat și un mic video pe canalul de Youtube în care am adunat la un loc 3 metode de conservare a legumelor pentru iarnă adică acestea două plus varianta de conservare la borcan.
Sper să-ți placă video și să te abonezi și tu la canalul de Youtube. Nu uita să apeși și pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile. În fiecare săptămână public un video nou cu rețete simple, rapide și ușor de făcut dar și cu tutoriale de gătit pentru începători, cum este și acesta de azi.
[…] A doua metoda o reprezinta congelarea amestecului de legume. Poate fi pregatit pentru ciorba, tocana, pilaf sau alte feluri de mancare. Aici partea dificila o reprezinta faptul ca trebuie sa te gandesti bine cand faci amestecul pentru ce mancare va fi folosit, de fapt, scrie lecturisiarome.ro. […]