Fasole verde la borcan. Fasole păsti pentru iarnă. Cum se pune fasolea verde pentru iarnă la borcan. Fasole păstăi la borcan. Conservă pentru iarnă.
Anul acesta, mai mult ca niciodată, avem grădina plină cu fasole verde. Așa că ne bucurăm de mâncăruri delicioase făcute cu ea, mai punem pe iarnă la congelator dar cum e prea multă am testat și o variantă de fasole verde la borcan pentru iarnă ca să mai folosim și cămara, nu doar congelatorul.
Nu am mai pus până acum fasole verde la borcan așa că am început să mă documentez, fie pe net, fie din cărțile vechi pe care le am de la bunica, fie întrebând gospodinele din vecini. Am aflat că ar exista mai multe metode prin care putem pune fasole la borcan dar că în principiu nu sunt diferențe majore.
De exemplu, sunt metode de preparare care sugerează să punem în borcane apa în care fierbem/ blanșăm fasolea verde. Altele care spun că e mai bine să fierbem apa separat. Eu am ales varianta a doua pentru că mi s-a părut puțin mai logică în sensul că putem aproxima mai bine cantitatea de apă și sare pe care o vom folosi.
Asta și pentru că am pus doar un borcan deocamdată pentru că atât am avut în momentul în care am filmat varianta video a rețetei de astăzi și pe care o găsiți mai jos. Am vrut doar să vă arăt cum se procedează ca să aveți și explicații video, nu doar scrise.
Dacă pregătiți o cantitate mai mare de fasole verde pentru iarnă la borcan, atunci o variantă mai eficientă ar fi să folosiți apa în care le fierbeți. Estimați încă de la început câtă apă ar fi necesară pentru a pune peste fasolele din borcane, adăugați sare, opăriți fasolea iar când s-a răcit o puneți în borcane și turnați saramura peste ea după ce o reîncălziți. E și asta o variantă.
- 500 grame de fasole verde
- 500 ml de apă
- 10 grame de sare mare, pentru murături (fără iod)
Mod de preparare pentru fasole verde la borcan pentru iarnă
Eu am să vă arăt astăzi cealaltă variantă în care nu folosim apa în care am blanșat fasolea verde. Mie mi s-a părut mai bună varianta aceasta în ideea că am putut controla mai bine cantitatea de saramură pe care am pus-o în borcane.
Pasul 1 – pregătirea
Pentru început alegem păstăile tinere, fragede, cu boabele în formare, cât mai uniforme și de mărime apropiată. Le spălăm în mai multe ape sau sub jet de apă după care îndepărtăm codițele și vârfurile.
Pasul 2 – blașarea/opărirea
Punem apă la fiert și adăugăm puțină sare (eu am folosit 1,5 litri de apă și o linguriță cu sare). Blansăm fasolea verde, adică o opărim punând-o în apa care clocotește. Lăsăm să fiarbă, în funcție de mărimea păstărilor și de prospețime, maxim 5 minute. După blanșare păstăole devin mai elastice și capătă o culoare mai pronunțată, verde sau galbenă, în funcție de soi.
BLANŞÁRE s.f. Operaţie de sterilizare, prin opărire, a alimentelor, folosită în industria conservelor. – Cf. fr. blanchir. (Dicţionarul explicativ al limbii române)
Pasul 3 – Răcirea
După opărire scoatem păstăile din apa fierbinte și le punem într-un vas cu apă cât mai rece, eventual chiar și cu cuburi de gheață. În felul acesta ele se vor răci mai repede și, în același timp își vor păstra culoarea. După ce le-am lăsat câteva minute în apa rece le scoatem și le punem într-o strecurătoare la răcit.
ATENȚIE! Dacă păstările nu sunt bine răcite vor fermenta în timpul păstrării și nu vor mai putea fi consumate!
Pasul 4 – Punerea în borcane
Punem fasolea în borcanele sterilizate în prealabil! Vezi în video de mai jos cum se procedează pentru a sterliza borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Pasul 5 – Pregătim saramura
Pregătim saramura folosind 20 de grame de sare la 1 litru de apă. Cum eu am avut nevoie doar de 500 ml am folsoit doar 10 grame de sare.
Pasul 6 – Turnăm saramura în borcane
Vom turna saramura fierbite în borcane având grijă ca acestea să nu crape. Pentru asta vom așeza borcanele pe un suport de metal sau punem sub ele un cuțit metalic. După ce am turnat saramura închidem bine cu capacele și mai sterilizăm încă o dată borcanele.
Pasul 7 – Sterilizarea finală a borcanelor
Sterilizarea borcanelor se face prin fierberea acestora la Bain Marie, operațiune care în ardeal mai este cunoscută și sub denumirea de ”dunstuială” sau ”dunstulit”.
Practic vom supra steriliza borcanele prin fierberea acestora în apă și aburi. Vom folosi pentru aceasta o oală încăpătoare în care punem, la bază, un prosopel după care așezăm borcanele și turnăm apă până la 3/4 din înălțimea acestora.
Pentru mai multă siguranță și în cazul în care sunt mai multe, borcanele vor trebui învelite în prealabil în prosopele sau ziare/hârtie pentru a se evita accidentele care pot surveni în timpul fierberii.
Acestea se pot sparge accidental și, în acest caz cioburile pot fi proiectate și în borcane vecine. În felul acesta celelate borcane sunt protejate de învelișul de pânză sau hârtie.
BAIN-MARIE /ben-marí/ s. n. Fel de a fierbe ori de a coace ușor un aliment, un corp, constând în a plasa recipientul în care este conținut în apa ce se încălzește direct. (< fr. bain-marie)
Sterilizarea finală a borcanelor ar trebui să dureze în jur de 60 de minute, mai mult sau mai puțin, în funcție de mărimea și gradul de maturitate al păstăilor dar și de mărimea borcanelor. Eu am sterilizat 40 de minute. Atenție! Timpul se cronometrează din momentul în care apa începe să fiarbă.
Vezi mai jos și rețeta video!
Pentru a crea o temperatură constantă în jurul borcanelor acestea se mai acoperă și cu o a doua cârpă udată sau o hârtie de copt pusă dublu, motottolită și umezită. Se va forma astfel un capac care va menține temperatura constantă și o va ridica la peste 100 de grade.
După scurgerea timpului destinat sterilizării vom scoate borcanele din apă și le vom înveli în ppturi lăsându-le să se răcească lent după care le vom duce la rece, în cămară pentru la iarnă.
Sterilizarea finală se mai pote face și în cuptor. Se pregătește oala exact cum am povestit mai sus doar că nu vom mai acoperi borcanele. Punem oala pe tava de la cuptor, închidem ușa și pornim căldura setând cuptorul la 150 de grade dacă e electric sau setăm la mediu spre mic dacă avem cuptor pe gaz. Observăm când apa începe să fiarbă după care cronometrăm timpul de sterilizare. Întregul proces va dura mai mult deoarece apei din oală îi va trebui mult timp, mai bine de o oră, până să ajungă la fierbere.
După scurgerea timpului de sterilizare, stingem sursa de căldură și lăsăm borcanele să se răcească lent în cuptor până a doua zi. Transferăm în cămară pentru păstrare.
Spor la pregătit fasole verde la borcan pentru iarnă!
[…] Pentru mai multa siguranta sterilizam borcanele la Bain Marie, asa cum am aratat la AICI. […]