Zilele trecute mama mea mi-a facut o supriza. A venit din piata cu cateva coarne. Le-a vazut, i-au placut si i-a venit ideea sa-mi mai dea ceva de lucru asa ca … ce sa facem noi cu 750 de grame de coarne. Nici sa le mancam, pentru ca nu mi se par prea gustoase, la o prajitura sa le fi pus erau prea multe, asa ca a ramas varianta sa facem doua borcanele mici de gem.
Asortat am gandit eu, adica combinat si cu cateva mere. Cum coarnele nu au pectina ar fi insemnat sa fierb la ele o gramada pana sa reusesc sa le transform in gem. Si ar fi trebuit sa pun si mult zahar.
Asa, in schimb, in combinatie cu cateva mere culese din gradina, din cele cazute din copac, am facut putin gem de coarne dulce acrisor, adica pe placul meu. Mie nu imi plac gemurile sau dulceturile foarte dulci. Le prefer asa, pe cele mai acrisoare care mi se par perfecte pe o felie de paine unsa cu unt si alaturi de o cana cu lapte. Mmm, un deliciu :)
Datorita faptului ca merele, cum spuneam le-am cules din gradina si erau din cele cazute din copac, un pic, lovite, un pic vizitate de viermisori, a trebuit intai sa le spal, sa le curat bine si apoi sa le cantaresc ca sa vad cat pun in gem.
La fel si coarnele le-am cantarit si inainte si dupa ce cu greu le-am scos samburii cu ajutorul unui ac, asa ca la dulceata de cirese visine. E o operatiune putin migaloasa dar zic ca in final merita efortul pentru ca acest gem de coarne cu mere este un mic rasfat pentru ca nu gasesti sa cumperi asa ceva.
Reteta de gem de coarne si mere
- Ingrediente pentru reteta de gem de coarne si mere
500 grame de pulpa de coarne (750 grame de coarne cu samburi)
200 grame de mere curatate de samburi si cotor
200 grame de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de gem de coarne si mere
- Punem zaharul peste pulpa de coarne (fara samburi) si lasam pana a doua zi ca sa se topeasca zaharul si sa lase un pic de zeama.
- A doua zi, merele, curatate de samburi si cotor, le taiem cubulete mici si le amestecam cu coarnele. Eu am lasat si coaja de la mere deoarece am folosit mere din gradina, asa cum spuneam mai sus. Daca doriti, puteti sa curatati merele si de coaja.
- Punem compozitia de mere si coarne intr-o craticioara cu fund dublu si o asezam pe aragaz, la foc mediu, lasand-o sa fiarba pana cand se ingroasa si se leaga, tranformandu-se intr-un gem compact si delicios, de o culoare superba.
Eu am scazut gemul mai mult, aducand cumva a marmelada. Pus pe o felie de paine cu unt e o nebunie si imi vine in gand sa mai caut coarne in piata, poate mai fac o tura. Ce ziceti? Incercati si voi cu prima ocazie? Acum cat sigur gasiti coarne in piata, la cei ce vin de la munte.
Iuliana says
Mai, spre rusinea mea, eu daca vad coarne in piata nici nu stiu daca le recunosc. Deci clar, mai bine ma mut la tine in camara :)))
Claudia V says
:)) Hai la mine in camara. Insa am o problema cu spatiul la cate conserve am facut anul asta :)))