Gem de caise pentru iarnă
Anul acesta, așa cum vă povesteam și când am scris rețeta de chec cu vișine, unele fructe nu s-au mai făcut în cantități așa mari ca în anii din urmă când pur și simplu nu mai știam ce să facem cu fructele și cum să le conservăm pentru iarnă.
Așa că, acum, pentru a face câteva borcănele de gem ca să avem pentru a unge o clătită sau pe o felie de pâine cu unt, dimineața la micul dejun, am cumpărat fructe de sezon. Și cele mai ieftine au fost anul acesta caisele. Iar un gem de caise cred că știe toata lumea cât e de gustos.
Văzând, deci, prețurile bune la caise am cumpărat 4 kilograme și am făcut rapid un gem de caise pentru iarnă. Să fie acolo că prinde bine să ai un borcănel de gem în cămară pentru a-ți face pofta când îți e să mănânci ceva dulce și bun.
Vezi AICI cum se face și gemul din rubarbă și caise
A face gem de caise nu e mare lucru, nu trebuie să muncești așa mult la el pentru că nu e migălos de scos sâmburii cum e, de exemplu la dulceața de cireșe amare, să zicem. Apoi pui zahărul pe ele și lași să se topească până a doua zi după care fierbi și obții gemul. Simplu, nu?
- 4 kg de caise cu sâmburi
- 1 kg de zahăr
Mod de preparare gem de caise pentru iarnă
- Spălăm și curățăm caisele de sâmburi.
- Dăm sâmburii deoparte și jumătățile de caise le punem într-un vas curat, folosit special doar la făcut gemuri și dulcețuri.
- Punem peste bucățile de caise zahărul, acoperim cu un capac și lăsăm până a doua zi.
- A doua zi amestecăm puțin în oală ca să nu fie zahăr rămas netopit la fundul oalei.
Vezi mai jos cum se sterilizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Punem oala pe aragaz la foc mediu și lăsăm să fiarbă până când scade zeama și gemul se leagă. Notă: Cu cat mai puțin zahăr folosiți, cu atât mai mult va trebui să fierbeți gemul. Eu am folosit zahar mai puțin pentru că preferăm gemurile ceva mai puțin dulci.
- După ce gemul este gata îl punem așa fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil, închidem cu capacele și întoarcem borcanele cu fața în jos după care le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent.
- După ce s-au răcit le punem în cămară și le deschidem când avem nevoie.
Să aveți spor la făcut gem de caise!
Leave a Reply