Suedia este o tara nordica, alaturi de Danemarca, Norvegia si Finlanda. Totodata este si o tara scandinava, fiind situata in Peninsula Scandinavia (cu Norvegia). Este o tara intinsa (peste 450 de mii de kilometri patrati), cu o populatie putin numeroasa (sub 10 milioane de locuitori), de unde rezulta si o densitate mica de locuitori pe kilometru patrat. Are o vasta deschidere la mare si multe paduri. Are o industrie dezvoltata si un nivel de trai foarte ridicat, fiind considerata printre cele mai civilizate tari ale lumii. Urmasi ai vikingilor, au fost de-a lungul vremurilor foarte deschisi catre lume si au fost influentati (mai mult in bine) de alte civilizatii.
De aceea in bucataria lor, alaturi de produsele proprii au inceput sa fie utilizate fara restrictii si produse importate. Carnea de tot felul (vita, porc si mai putin de pui), produsele marii (icre, peste, fructe de mare), ouale, cartofii si produsele lactate (untul mai cu seama, folosit intens la prajit in loc de ulei) sunt ingredientele pricipale ale bucatariei. La acestea se adauga ciupercile (ca tot au paduri), dar si orezul, chiar daca este importat. Chiftelele de tot felul, facute din carne, cartofi, ciuperci sau orez sunt prezente in farfuriile suedezilor. De asemenea fripturile (in portii generoase) ca si sandvisurile (“deschise”, adica numai cu o felie de paine) fac parte din mancarea zilnica. Si daca tot veni vorba de paine, aceasta este mai mult din secara, deoarece nu au avut faina de grau la discretie.
Deserturile sunt specifice tarilor nordice: turta dulce (cu scortisoara din belsug), produse de patiserie (tot cu scortisoara, cum altfel) si tot felul de preparate din orez (gen orez fiert cu lapte si multa dulceata). Mai au si multe alte prajituri luate de la altii si “adoptate”.
Bauturile specifice Suediei sunt votca (care este deosebit de fina, printre cele mai bune din lume) si lichiorurile tari din plante medicinale. La acestea se adauga berea, a carei cerere de consum a crescut constant in timp. Suedezii sunt foarte cumpatati la bautura si au politici restrictive in privinta consumului de alcool. Bauturile alcoolice sunt taxate la nivel ridicat de catre stat, sunt foarte scumpe si sunt vandute in magazine cu regim special. Este o mare rusine sa fii vazut cumparand bautura, iar de imbatat nici nu poate fi vorba. De aceea, daca le mai vine cateodata cheful sa se imbete, suedezii se urca pe feribot si pleaca pentru cateva zile intr-una din tarile vecine, mult mai permisive. Apoi se intorc seriosi la munca.
De ce v-am vorbit astazi despre Suedia? Pur si simplu pentru ca aceasta reteta continua seria retetelor dedicate turului bucatariilor lumii propus de fetele de la Savori Urbane (Oana si Diana), provocare la care participa 24 de bloggeri cunoscuti de voi iar printe ei ma numar si eu :). Daca luna trecuta am fost intr-o calatorie culinara in Germania, de data asta mergem in tarile din nordul Europei si in cele baltice. Gazda lunii acestei, cea care va aduna la un loc toate retetele pregatite de participanti este Teodora, pe site-ul ei, Teo’s Kitchen gasind intreaga colectie de retete nordice si baltice.
Daca va mai amintit, saptamana trecuta am vorbit putin despre specificul culinar al tarilor din nordul Europei si am pregatit o tarta din cartofi cu branza si somon afumat. Pentru astazi am ales sa intru putin mai in amanunt si sa va spun cateva cuvinte despre una dintre bucatariile nordice, cea suedeza pregatind un preparat specific acestei tari: chiftelute suedeze cu sos alb.
In mod normal aceste chiftelute suedeze cu sos alb se pregatesc dintr-un amestec de carne de vita si porc dar eu am preferat sa le fac din carne de curcan. Putin mai dietetice, deci. In mod traditional se servesc alaturi de un piure de cartofi si o dulceata de merisoare insa, asa cum puteti vedea si din poza, eu am modificat putin si aici reteta. In loc de piure de cartofi am folosit ca si garnitura niste cartofi noi cu marar (planta aromatica specifica bucatariilor nordice) si o dulceata de visine. O combinatie interesanta care merita incercata. La treaba deci, sa gatim chiftelutele! :)
Reteta de chiftelute suedeze cu sos alb (Kottbullar)
- Ingrediente pentru reteta de chiftelute suedeze (Kottbullar)
– pentru chiftelute:
500 grame carne tocata amestec vita si porc (insa eu am folosit de curcan(
un ou
75 grame de pesmet
120 ml lapte dulce
o lingurita de enibahar
sare, piper
o ceapa
o lingura cu unt
– pentru prajit:
doua, trei linguri de unt
– pentru sos:
300 grame de zeama de carne
200 grame de smantana dulce
doua linguri de sos worchester
o jumatate de lingurita de zahar
o lingura de unt
o lingura de faina
sare, piper dupa gust
– pentru garnitura:
cartofi noi cu marar si dulceata de visine
- Mod de preparare chiftelute suedeze (Kottbullar)
- Curatam ceapa si o dam pe razatoare sau o tocam foarte marunt.
- Punem o lingura de unt intr-o tigaie, o incalzim si adaugam ceapa.
- Lasa ceapa la calit, la foc mic pana cand se inmoaie dupa care dam cratita deoparte si o lasam sa se raceasca.
- Intre timp, punem pesmetul la inmuiat in lapte timp de un minut, doua. Pesmetul va absorbi laptele si va deveni aproximativ ca o pasta.
- Punem intr-un vas carnea tocata, adaugam oul batut bine, enibaharul, sare si piper dupa gust.
- Adaugam si ceapa racita si pesmetul si amestecam bine totul cu ajutorul mainilor. Nu foarte mult ci cat sa se omogenizeze ingredientele intre ele dupa care dam compozitia de carne la rece, in frigider, pentru jumatate de ora.
- Odata timpul trecut, incepem sa formam chiftelutele, luand din aluatul de carne bucati mici pe care le modelam cu ajutorul mainilor si apoi le prajim intr-o tigaie in care am incalzit in prealabil o lingura de unt. Cand sunt rumenite putin le scoatem pe o farfurie, adaugam o alta lingura de unt si continuam prajirea lor pana cand terminam de format si prajit toate chiftelutele. As vrea sa mai precizez faptul ca am prajit chiftelutele la foc mic si doar pana au inceput sa se rumeneasca putin dupa care am continuat gatirea lor in sos.
- Dupa ce am terminat de prajit chiftelutele, incepem sa pregatim sosul. In aceeasi tigaie, pe acre o lasam pe foc in continuare, punem o lingura de unt, adaugam o lingura de faina si amestecam bine dupa care turnam treptat zeama de carne incalzita in prealabil avand grija sa nu se formeze cocoloase. Cand am terminat de incorporat toata zeama de carne, adaugam sosul Worchester si smantana, amestecam bine si punem chiftelutele.
- Lasam sosul sa mai fiarba cateva minute si sa mai scada ajungand la consitenta dorita dupa care oprim focul.
- In mod traditional suedezii servesc chiftelutele alaturi de un piure de cartofi si o dulceata de merisoare. Eu m-am adaptat la ingredientele locale si gusturile mele si am pus alaturi, ca si garnitura, cartofi noi prajiti si asezonati cu putin marar si o lingura de dulceata de visine. In mod surprinzator :) mi-a placut combinatia asa ca va recomand sa o incercati si voi.
Pofta buna sa aveti!
casutalaurei says
Nu de alta dar seamana cu perisoarele si daca mai sunt si in sos….
Claudia V says
Nu am incercat :)
Normal, ca sa fie “chiftele suedeze” ar trebui sa fie prajite in unt. Iti dai seama ca au un gust aparte asa.
Eu am prajit dar nu prea tare si de aia seamana cu perisoarele insa daca pui mai mult unt si vrei sa le prajesti mai bine se rumenesc.
Insa, daca nu te intereseaza sa fie ceva specific bucatariei nordice poti incerca si sa le fierbi.
Totusi, sa stii ca aluatul iese moale.
Chiar sunt curioasa daca iese buna si varianta cu ele fierte. Sa imi spui daca ai incercat si ti-a iesit :)
Laura says
Am mai auzit de reteta asta, acum ca ma uit la tine, ma tenteaza sa si incerc.
Claudia V says
Ma bucur ca am fost eu cea care te-am convins sa o incerci.
Chiftelutele sunt intr-adevar deosebite. Eu am preferat sa nu le prajesc prea tare. Se pot insa praji si pune sosul separat sau le poti face la cuptor. Nu stiu cum sunt cele de la IKEA dar mie mi-au placut cum au iesit ale mele. :)
Aaaa, si neaparat sa le incerci cu dulceata ;)
casutalaurei says
Fierte nu merg?
addnia says
le-am vazut deseori la Ikea si mi-am propus sa le prepar si eu…insa pana acum n-am reusit :)
Claudia V says
Eu nu am Ikea prin zona dar am auzit ca acolo s-ar putea gusta aceste chiftelute daca nu le gatim acasa sau nu facem un drum pana in Suedia :)
Nu stiu daca le-am nimerit eu ca sa fie ca cele originale dar mi-au placut. Sunt deosebite, probabil si datorita faptului ca sunt prajite in unt si au pesmetul inmuiat in lapte :)
Iuliana says
Nici eu n-am Ikea, pot sa vin la tine sa le gust? :)
Claudia V says
Hai, ca te astept :)